недеља, 21. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Насиље у породици и насиље над породицом

Kоментари (41) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 06 јун 2017 01:00
Александар
1. део
Свако третирање проблема само једне стране, у било ком односу, а игнорисање и сатанизовање друге, води ка пропасти односа, и то је најочигледније у свему што има везе са већ излизаним термином "насиље у породици". Аутор је овде (претпостављам ненамерно, или му се није уклопило у контекст) прескочио да напомене нешто битно: зашто се као насиље дефинише само физичко повређивање? Зато што би онда феминисткиње изгубиле ослонац. Ако би се као насиље третирало све што наноси не само физички бол, многе жене би биле у озбиљном проблему. Када некоме претите, уцењујете га децом, или га једноставно континуирано и перфидно кињите, то доводи до озбиљних здравствених проблема, психичких и физиолошких, што може завршити и смртним исходом. Зар то није насиље, убиство, и то са предумишљајем и тешким злостављањем жртве? Да ли је можда физичко насиље често само реакција на такву атмосферу у нечему што би требало да буде дом?
Препоруке:
64
3
2 уторак, 06 јун 2017 01:04
Odlican tekst
Analitican, pregledan, svestran, posebno u pogledu drustvenih implikacija ovog zakona.Zanimljivo da ovo ulazenje u porodicu drzave koincidira sa oduzimanjem neprikosnovenosti privatnoj imovini, jer covek moze biti sprecen da koristi imovinu koja je u njegovom vlasnistvu npr.udaljavanjem iz njegovog stana.
Препоруке:
41
1
3 уторак, 06 јун 2017 01:07
Александар
2.део
Даље, ако смо већ по Уставу сви једнаки пред законом и равноправни грађани, зашто то само собом није довољно? Зашто је потребно презаштитити искључиво једну групу грађана ове земље? Кривични законик санкционише телесно повређивање, мучење, злостављање, дакле све нападе на тело и живот, зашто је потребно ван тога измишљати нова кривична дела, и то чак неуставно кршити претпоставку невиности? Даље, зашто се брак као установа не штити? Зашто не постоји, као некада, имовинска санкција за скрнављење установе брака? Зашто је "нормално" починити прељубу и уништити породицу и за то не трпети никакве санкције, нпр у виду губитка права на заједничку имовину и надзора над децом због лошег утицаја на њих као неморалне и лабилне особе? То би било довољно да се спречи 90% сваког насиља у породици. Сетовима "посебних" закона се само "маше црвеном марамом" и не смањује се, већ се повећава могућност за чињење насиљ, пре свега потпиривањем међусобног страха и неповерења.
Препоруке:
40
1
4 уторак, 06 јун 2017 01:17
Александар
3. део
Већи проблем од суманутог законодавства је популарна култура, тачније она иде руку под руку са горе поменутим, и једна другој утиру пут. Пре неку годину сам видео рекламу за позоришну представу, на којој распојасане жене јашу мушкарце окрвављених глава. Како би прошао редитељ да су мушкарци јахали окравављене жене, да ли би то била "слобода уметничког изражавања" или "мизогинија" и "позивање на насиље"? И још много има примера где се женама сугерише бахатост, распојасаност, себичност, свако понашање које растура заједницу, којој би жена требало да је стожер, најлепши и највреднији. Даље, демонтиран је морал. Буквално се утискује у свест да ниси жена, ако ниси бар мало дрољаста (извињавам се на изразу, свако ублажавање би изгубило контекст). Сваки став који није промискуитетан, надобудан, хировит, тако рећи силеџијски, је непожељан и тада се силина феминистичког удара обрушава на саму жену која не жели да се уклопи у шаблон.
Препоруке:
50
3
5 уторак, 06 јун 2017 01:27
Александар
4. део
Дакле, феминисткиње, које наводно бране жену од неког мушког силеџије, жену заправо силују уклапањем у шаблон. Жена која се експонира тиме да су јој приоритети да буде мајка и супруга, се од феминисткиња третира као јадница која није баш чиста у глави. Дакле одбрана права жене? Да, ако жели право да буде антипородична, да се понаша не по начелима финог васпитања, него свог тренутног прохтева. Дакле, опијање слободом, која уствари то није. Феминисткиње не ударају само на мушкарца, иако је то најдиректнији удар, ударају и на жену, и пре свега на жену. Ону која је стуб породице. Њима таква не треба и подједнако ће бити омражена као "мушки силеџија", ако не и горе. И ми и наше жене смо заједно жртве оваквог начина деловања, само што оне то морају прве да схвате, јер им је понуђена шаргарепа, а нама штап, који и њима следује ако на време не виде да је то фаворизовање обична обмана која за циљ има међусобно отуђење, да би се после тешили трошећи новац на "супституте за љубав".
Препоруке:
48
1
6 уторак, 06 јун 2017 08:16
Пензионерчина из трећег позива
@Александар
Када некоме претите, уцењујете га децом, или га једноставно континуирано и перфидно кињите, то доводи до озбиљних здравствених проблема, психичких и физиолошких, што може завршити и смртним исходом.
Ово је апсолутно тачно! И то се не дешава само у породици. Лично сам познавао човека којем је један манијак загорчавао живот и на крају га отерао у инфаркт. Али, да ли постоји било који закон који овакве поступке санкционише???
Препоруке:
44
0
7 уторак, 06 јун 2017 08:44
патријархат
Мушки антифеминистички покрет у повоју.
Само да не прерасте у малу, малу, малу група?!
Танка је црта.
Одлична анализа.
Препоруке:
18
4
8 уторак, 06 јун 2017 10:02
»Бошко« ░
Њих формално доноси влада РС, али су припремљене у Управи за родну равноправност, а написане од стране представника феминистичких НВО на челу са Инцест траума центром и Лабрисом. Тако је и овај Закон формално поднела скупштини влада као предлагач, али су га написале исте НВО које су писале и скандалозне сексуалне образовне пакете.
Паметном је и једна доста
Direktorka Incest Trauma Centra – Beograd dobitnica Fulbrajtove nagrade 2017.

22.04.2017. POTPISITE PETICIJU! ZA DOSLEDNU PRIMENU ORIGINALNIH OBRAZOVNIH PAKETA!

POZIVNICA-OSNIVACKI DAN PRVE NACIONALNE MREZE SKOLA I VRTICA PROTIV SEKSUALNOG NASILJA-MINISTARSTVO PROSVETE SRBIJE I INCEST TRAUMA CENTAR - BEOGRAD
Labris — organizacija za lezbejska ljudska prava je lezbejska i feministička organizacija u Srbiji. Organizacija je osnovana 1995. godine u Beogradu, i najstarija je aktivna srpska organizacija koja se bavi LGBT pravima i, posebno, lezbejskim pravima.
Препоруке:
30
2
9 уторак, 06 јун 2017 10:03
krle
I formalno i suštinski analiza u članku je precizna, logična, pa čak i rodno korektna. I ne treba komentarisati ono što je već jasno obrazloženo. Ovde ostaje otvoreno samo jedno pitanje na koje treba dati takođe precizan odgovor, a to je svrha, ili cilj, posebno onaj dugoročni koji se želi postići. Formalno gledano, reklo bi se da je u pitanju želja zakonopredlagača, ma ko on bio, ostvarenje idiličnog, neprotivrečnog i apsolutno korektnog odnosa u braku. A onda dolazi quid pro quo, pa se umesto o braku govori o porodici. A porodicu, po globalističkom novomiišljenju, ne čine tata, mama i deca, nego već kako se uzme, ili apstraktni roditelji kao takvi. A da bi se to ostvarilo i da se posedovanje i mogućnost staranja o deci naručuje i ostvaruje u društvenim institucijama, nezavisno od biološkog, a posebno i emotivnog odnosa muškarca i žene, potrebno je razoriti njihove odnose i medjusobno poverenje, ili bolje reći razoriti brak između muškarca i žene. I to je suština !!!
Препоруке:
36
0
10 уторак, 06 јун 2017 12:49
животни професор синиша
Ово је много добар текст. Међутим један новински текст не може обухватити све, па бих ја додао шта је у основи оваквог закона.

Исте организације које су наметнуле овај лош закон имају и своју теоријску основу коју пласирају преко својих чланова којима пре тога помогну да постану наставници на универзитетима.
По њиховој теорији, брак је заједница која служи члановима те заједнице да остваре своје индивидуалне потребе. Дакле негирају брак као јединствен ентитет који је сам за себе вредност јер има свој смисао.

Дакле негирају смисао браку изван остварења индивидуалних циљева. Деца нису индивидуални циљеви никако. Чак не би смела да буду. Односно ако је дете индивидуални циљ једне старане у браку, а не и друге то је злоупотреба. Дакле има доста заједничких циљева. Теоретичари, чије су теорије узете за основу и подлогу овог очито накарадног закона су у дискусијама врло неугодни.

Пробао сам да полемишем, и био оштро дисквалификован да сам "уских погледа".
Препоруке:
27
0
11 уторак, 06 јун 2017 14:01
Raša
A zašto ovaj zakon eksplicitno i isključivo štiti samo žene.Znam slučajeve gde žene maltretiraju muževe. Gde je u zakonu rodna ravnopravnost?
Takođe, dopala mi se i opaska da previše slobode opija.
Препоруке:
22
2
12 уторак, 06 јун 2017 14:37
миле
Криминалитет се не може сузбити законом.
То је велика илузија. Закон може ограничено деловати у смилу генералне превенције, и специјалне када се утврди повреда закона и изрекне адекватна кривична санкција у процесу индивидуализације казне.
Ми одавно већ усвајамо законе без шире јавне дебате - ресавска школа и политички лоби.
Жене јесу најчешће жртве насиља као и деца. То не значи да мушкарци не могу бити жртве насиља. То не значи да радници не могу бити жртве дискриминације због своје сексуалне припадности или породичног статуса од припадника мањинске групе, на пример хомосексуалаца и слободних. Мислим да је то негде срж проблема, али они који су усвајали и доносили законе нису имали интерес да ствари тако посматрају.
Узгред има пуно сигурних кућа, а мало је бриге друштва о породициј!
То да ли је неко унео мираз или мање зарађује, није никакво оправдање за батине. Али економски проблеми су окидач за насиље, алкохолизам са тим повезан, незапосленост.
То нико не помиње.
Препоруке:
26
0
13 уторак, 06 јун 2017 14:39
Сале
Никако да укапирам која су то лезбијска права?! Да ли може неко да ми објасни шта је то?
Препоруке:
21
0
14 уторак, 06 јун 2017 14:43
миле 2
Дакле, опет се бавимо последицама, а не узроком.
Закон ништа решити неће и да је у њега унето све што треба, јер узрок није у лошем закону већ у поремећеном систему вредности.
Али, треба бити поштен па то рећи "прогресивним" мозговима.
Узори су често погрешни и болесни, циљ оправдава сва средства, па смо постали неосетљиви на есенцијалну ћелију здравог друштва породицу и на стварно угрожене као што су радници и инвалиди.
Препоруке:
17
0
15 уторак, 06 јун 2017 14:57
миле 3
Постоје и друга и трећа генерација људских права, а не само политичка права.
Нема политичких права без социјалноекономских права.
Само сит човек може бити користан и себи и породици и друштву. Само друштво задовољних појединаца може ићи напред. Није то демагогија, није то друштво уравниловки способних и неспособних, како то они желе да прикажу, већ је то праведно друштво у коме свако има шансу да се развија према својим способностима и да буде награђен према заслугама. Али, некима то не одговара, јер се руше полуге њихове изузетности.
Србија се претворила у армију незапослених и обесправљених робова и шачицу задужену за заглупљивање маса.
Народ од сто мука нема времена да се бави политиком.
Отуђен је од државе и њених сателита, и зато нам се све то и дешава. Нема слободе.
Препоруке:
25
0
16 уторак, 06 јун 2017 16:09
@ Сале
Када одете на суд онда ћете схватити.
Нико неће вама веровати да сте жртва дискриминације.
Деца у бракоразводном поступку обично припадну мајци,осим ако им отац није Синиша Мали.
По закону свако може бити жртва дискриминације. Законе доноси парламент. Парламент бира и судије. Све је то повезано.
Препоруке:
18
0
17 уторак, 06 јун 2017 16:18
небитан
Нема тог закона који породицама може помоћи ако им је укупан квалитет живота очајан. Нема тог закона који ће створити бољу и људскију атмосферу у породици ако је, на пример, мушкарац очајан или бесан јер не може да издржава ту породицу, или ако је жена очајна због таквог мужа па крене да тражи неког ко се боље "снашао", а може и обрнуто јер су улоге све чешће обрнуте у модерном свету. Људи су бесни, очајни, мрзовољни, или још горе, агресивни, надмени и грамзиви, све их је таквим створио лош живот и ту обично први страдају они који су нам најближи, а то су чланови породице. Све су ређи примери искреног човекољубља, пожртвованости и солидарности, породица је све чешће нешто као "практични договор" и као пословни ортаклук, а не искрена људска веза створена на емоцијама и заједничким идејама. А сваки ортаклук лако пуца кад посао крене лоше.
Препоруке:
26
0
18 уторак, 06 јун 2017 17:28
@ небитан
Тако је. Покварене елите, споља и изнутра, неспособне да реше кризу и да понуде алтернативу, решене да сачувају своје ничим заслужене привилегије од оног рата, овог рата нас филују да до подне треба да мрзимо сами себе, а од подне цео свет.
Дакле, мисли треба усмерити на погрешну страну, грађане, раднике, сељаке треба некако држати под контролом у доба кризе, зато служе ријалити програми, шпанске серије, параде ових и оних, утакмице, Томпсони итд. Време треба да потрошимо на мржњу према нашим суграђанима друге националности или вере, другачије сексуалне оријентације, на жене и слабије, јер су схватили да то пали на овим просторима, ужари атмосферу тај примитивизам и одузме драгоцено време, уместо да се ујединимо са свим тим животно угроженим групама које муче исти животни проблеми малог човека у корумпираној заједници ни мало наивних ликова.
Да сам конзервативац мени би породица била у фокусу интересовања, а не права мушкарца или жене.
Препоруке:
7
4
19 уторак, 06 јун 2017 18:08
U Satanizma preko novih Kaligula i Nerona
Zakon ima skrivenu svrhu da unisti klasicnu porodicu jer je ona prepreka, prirodna brana pederastiji muskaraca, lezbejstvu feministkinja, pedofiliji i grupnom seksu satanista.
Cilj je ponstiti brak muskarca i zene kao prirodnu i socijalno pozeljnu ustanovu drustva i uvesti slobodno i javno polno opstenje kao osnovu drustva, "svaki sa svakim, jedan sa svima i svi sa svima, u svako doba i na svakom mestu".
To znaci stvoriti Sodomu i Gomoru. Novac je u kapitalizmu koji nam se legionarima namece vec unistio moral i sledeci stepen su perverzije i bahanalije koje ce i sirotinja da oponasa.
Ovako novac usadjuje u normalan zivot tiho i naizgled neprimetno nove osnove za drustvo da bi ga preindentifikovalo i time opravdalo ne samo bolesne frustriracije poremecenih pojedinaca, nego hedonizam i razvrat kao mamac za popularisanje NSP kapitalizma i svetskog fasizma.
Nije cudo da u takvom "bahanlija" moralu caruje kriminal, propada drzava i drustvo, a homoseksualnost postaje kruna svih odnosa.
Препоруке:
21
4
20 уторак, 06 јун 2017 18:39
Ovim zakonom
Muško se kastrira!!! Za njega je bilo kakav odnos sa suprotnim polom čak i van porodice rizik na klevetu,slobodu i gubitak imovine!To treba agresoru. A onda šalju pozive za rezervu baš tim istim muškarcima??! Linija komandovanja je nejasna kao i zakonska odgovornost,jer ovde vršlja NATO, a zakon gubi primat u odnosu na evropski zakon. Za šta ratovati??! Za porodicu? Za ženu? Za Evropu? Za NATO?? Kastriran muškarac ili latentni homoseksualac dobija Hitlerovske crte karaktera.Frustracija! A frustracija povećava ubistva i terorizam na račun bezazlene svađe oko dominacije. Ja sve ovo doživljavam kao atak na mene.
Препоруке:
21
2
21 уторак, 06 јун 2017 20:15
բոլշլիկ
Nasilje u porodici je slika nasilja u društvu. Čim je kapitalizam postuliran kao nov društveni sistem otvorili ste vrata svakom zlu u društvu. Mnogi ga u Srbiji brane. Zato nije ni čudo da se donose ovakvi zakoni a sledovaće mu još rđaviji. No, kome to pisati. Priglupim srbijancima? Gubljenje vremena i živaca.
Препоруке:
13
4
22 уторак, 06 јун 2017 22:49
шкљ
Нова идеологија у којој је екстремни феминизам `авантгарда`. Не само `пост` - хришћанска и пост-демократска већ и антихришћанска. Неразуман и то крајње је режим који допушта тако опасне експерименте над становништвом. / Ако је због ЕУ - истражите, у колико њених чланица је овако нешто на снази. А Балкану као да следи нека друга, утешна `верзија` евро-унијатсва, узалуд сва `поглавља` / Уједно, искуство каже, да сваки екстрем тежи да се обрне за 180 степени. Тако је било некад и са максималним правима радника. Како то изгледа данас је тек жалосна стварност.
Препоруке:
12
2
23 уторак, 06 јун 2017 23:01
?
Зашто је Србија ратификовала Истанбулску конвенцију из маја 2011, када 14 чланица ЕУ то још није учинило ? И, како се та конвенција спроводи у самој Турској ? Ко је лагао да је то неопходно ради `евро-интеграција` а сад испада од тога нема - ништа ? Само нека балканска царинска унија ?
Препоруке:
18
0
24 среда, 07 јун 2017 15:26
SaleNS
Bravo za analizu. Ali ovi satanisti guraju dalje. Tu se ni Vlada Srbije ništa ne pita.
Препоруке:
5
4
25 среда, 07 јун 2017 16:06
Prolaznik
Aleksandrovi komentari su sve objasnili. Osjetio sam sve na svojoj koži. Neverovatan je pritisak društva na žene, sramota je biti žena i majka. Time bombarduju Fox lajfovi, Glorije i svaki bilbord
Препоруке:
10
1
26 среда, 07 јун 2017 20:30
Сељак Беземљаш
Некакав Центар за инцест прети министру просвете да неће давати паре просвети ако министар не чита деци њихова писанија.
Споменути закон, и много више од тог закона, је разлика између слабе могућности сиромашног друштва да улаже више у културу и за наше прилике веома високих тајних фондова који стижу у Србију.
Како смо и када стигли до тога?Е то нећемо да разумемо.
Препоруке:
12
1
27 четвртак, 08 јун 2017 16:14
布尔什维克
@Сељак Беземљаш

Blago nama, tu ste vi dam objasnite sve što nećemo ili što prosto ne razumemo a ponešto nam možete progledati i kroz prste. Kao dobar antikom pedagog. Kaorođeni ste za ovo vreme cinizma i nesputanog nadobuđa......
Препоруке:
0
9
28 петак, 09 јун 2017 03:42
DrJelaBisic
Daa li je clanak za rubriku
Samo smeh Srbina spasava
ili bi ovo trebalo da nude ozbiljno stivo?Po komentarima zakljucujem da se tzv kastracioni sindrom rasirio u nasoj muskoj populaciji.A neki komentatori bi da uvode serijatsko bracno pravo.Nijw jos ni svanulo,pa cu kaasnje sa etaljima.Molim NSPM da ispod clanka stave I kratke biorafske podatke,akademske titule autora isl.
Препоруке:
0
8
29 петак, 09 јун 2017 07:28
DrJelaBisic 2
U prethodnom,nocnom,komentaru interesvalo me je i kojoj partiji autor teksta pripada,da za tu partiju nikada ne gasam.Ali da prvo komentarisem tekst;svih 10 tacaka se neosnovane i netacne.Uopste nije vazno ko je sastavio predlog ovog zaakona,ni po kojoj roeduri je on izglasan.Niko nije branio opziciji/pa ni rzv patriotskoj/da oni predliioze ovakav zakon.I onako tvrde da su'porodicno orijentisani.Zakon se zve Z. o sprecavanju nasilja u porodici.Odnosi se na sve clanove porodice,koje neko,drugi clan porodice,maltretra/blaga rec,za vecinu slucajeva/bez obzira na pol,godine starosti, materijalno stanje.Ovaj zakon legalizuje oredjene mere,koje se donose pre nego sto je nasilnik osudjen, ne povredjuju njegovu pretpostavku nevinosti.One samo sprecavaj vece zlo,koje izgleda verovatno.Ovakve mere postoe vec u pravnom sistemu/hapsenje neosudjenog,da ne bi uticao na svedoke,npr.I ta osoba je neosudjena,i pretpostavka je da mozda I nije kriva/.
Препоруке:
1
7
30 петак, 09 јун 2017 09:50
Турас
- Није ли овим Законом законодавац покушао да скине одговорност са себе за пораст обима насиља у породици до којег је дошло услед његове неспособности да управља социолошким токовима на начин који не подстиче насиље?

Управо је то и најважнији узрок свог зла које неспособна влада на челу са пајацем Вучићем узроковала задњих година. Нико не говори (јер не сме)да су статистички подаци насиља гори него у доба С. Милошевића . Србија нема храбрих људи ("интелектуалцима" Србије ова власт не служи на част)који би покренули збуњену и фрустрирану нацију
Србија господо , је заморче у рукама кримогене владе под западном директивом .
Препоруке:
5
0
31 петак, 09 јун 2017 11:40
DrJelaBisic 3
...Koga ovde,vi/I autor I komentatori/branit?Sta je prece;'sveta imovinska prava'potencijalnog pocinioca ili prava dece,zena I staraca/to su zrtve nasilja/da zive normalno,u svojoj kuci,da se deca ne traumiraju,ne menaju/jos I/skolu I vrtic,da zive u sigurnim kucama,kao u nekoj vrsti zatvora.A mi,da I'm gradimo I zredjujemo te sigurne kuce.Sta je lakse;da nemocni,koji su zrtve,idu u podstanare,ili da u podstanare ide potemcijalni pocinilac,godinama/dok traje sudjenje.Znate i sami koliko I kako rade nasi sudovi/.Sve sto je napisano/ugl of strane komentatora/o raspadu porodice u savremenom drustvu/pa I kod nas/je tacno/I necu u to da ulazim/ali to je objasnjenje nastanka drustvene patolgije,a ne opravdanje za nasilnike/nasilnice.I za ubistva,razbojnistva,falsifikate,kradje imate objasnjenja/zasto te pojave nastaju/ali to ne oslobadja pociniocr krivice.Ta objasnjena sluze da se spreci nastanak novih nasilnika,i ako je moguce,da se lece vec pistojece...
Препоруке:
0
6
32 петак, 09 јун 2017 12:42
DrJelaBisic 4
...Jer nasilnici i nasilnice porodicmog nasilja su opasme psihopate,narcisoidi,sa izrazenim sadistickim crtama.Te osobe/koje,vidim,mnogi komentatori/a I autor/simpatisu I sa njima se identifikuju/su opasne I za siru okolinu,za ljude van svoje porodice,samo sto,lukavi,cekaju da se stvore uslovi da voje ludosti mogu nekaznjeno da ispoljavaju/rat,npr/.Vidim da komentatori lamentiraju da se ocuvaju porodice,i da ih ovaj zakon,iseljavanjem I udaljavanjem nasilnika,rusi.Cim se u porodici javi m
nasilje to vise nije porodica I takav brak vise nije brak.NI takva porodica ni takav brak ne ispnjavaju osnovne uslove da se tako zovu niti vrse osnove funkcije,koje im pripadaju.Takve porodice I brakove treba sto pre rasturati,jer je njhovo postojanje,insistiranje na njemu stetno,kako zaone koji u tom braku/porodici zive,tako I za drustvo/deca,odrasla u takvoj sredini I sama,u najvecem broju,postaju psihopate,nasilnici/
Препоруке:
2
7
33 петак, 09 јун 2017 14:16
DrJelaBisic Za Turasa
Dok podivljali psihopata juri,sa cekicem ili satarom u ruci-zrtva nema vremena ni mogucnsti da ceka oporavak porodice,kao institcije.Nasu porodicu/koja se svela na nuklearnu-roditelj/I/ I dete/deca//nisu unistili/toliko/ni globalizam,ni spoljni faktor,ni ekonomska kriza ni...vec komunizam/sa moralnim rastrojstvom naacije/i nase pogresno vaspitanje dece.To pogresno vaspitanje/I muske I zenske dce/to tetosenje,izvinjavanje sto su,jadni,rodjeni u Srbiji,ta infantilizacija,cini nasu populaciju detinjastom,vecito zavisnom/od drzave,npr/egocentricnom,nesposobnom za pozrtvovanje/pa stoga I za svaki medjuljudski odnos,brak I roditeljstvo/.Nasi muskarci misle da ce ih I zena/kao mama,ili cak baka/pazljivo buditi,oko podneva,bez zvuka,mirisom sveze skuvane kafe,i misle da su se ozenili da dobiju besplatnu kuvaricu,sobaricu I garderoberku,koja ne samo da ne trazi platu-vec radi I daje sve pare Njemu.Mlade/I vec ne vise mlade/dame misle da se nakace muzu,i da su njihove fizicke...
Препоруке:
3
7
34 петак, 09 јун 2017 15:32
DrJelaBisic Za Turasa 2
...osobine,pojacane botoksom I silikonima,nesto sto mora da bude tretirano na odgovarajuci nacin.Takva veza puca kod prve prepreke,i svako ide da trazi svoju srecu;ona ruskog milkjardera ili arapskog sheiha,a on idealnu domacicu,koja izgleda kao iz zurnala I kuva kao Mama/ako je to moguce/.Sva sreca pa nije moderno inati decu.
Препоруке:
2
4
35 недеља, 11 јун 2017 01:45
Турас
@ петак, 09 јун 2017 15:32 DrJelaBisic Za Turasa 2

"Жена која нема мученичке крви , која бележи грешке као поене на билијару своме мужу , нити може да буде мајка нити да разуме мужа , нити зна шта је љубав и нема права на разумевање " О Балзак .(Сјај и беда куртизана)
Можда је по Вама ова Балзакова мисао застарела , или у њој има нешто што недостаје данашњим женама ?
Препоруке:
0
1
36 недеља, 11 јун 2017 12:00
DrJelaBisic Za Turasa o Balzaku,i dalje
Ova Balzakova misao nije zastarela,nego je uvek,cak I u njegovo vreme/a I pre/bila glupost.Mogu I pisci da budu alkosi,narkomani,budale...nisu oni sveci.Bas me interesuje da li bi se njemu svidjalo da ga neko/zena,sin,cerka,unuk,otac..../mlati kad god stigne.Nikad,u zivotu,nisam udaria nesto/a ne samo nekoga;nista./Ni macku koja'obelrzava'novu fotelju,ni psa koji izmasakrira moje omiljene cipele,ni papagaja,koji prlja po kuci I voli da bas u kuhinji cisti svoje perje.Imala sam svakakve zivotinje/kozu koa nece da jede nista drugo sem komsinicino cvece/I nikada,nikada nisam ih ni shopnula.O choporu dece necu ni da pricam.Covek od skoro 50g zove me u jedan nocu da kaze sta je smesno.Sa muzem se nikad nisam svadjala.A bilo e razloga,sigrno.Ni sa komsijama ili kolegama.A bilo je svakakvih likova.Dodjem kuci sa dezurstva,gde sam,poradjajuci,odstajala 36 sati-a moj najmladji isekao parce,iz sredine,moje nove,lepe suknje.Zasto,po Bogu!?I nije dobio ni chush.Ako ne smem...
Препоруке:
0
0
37 недеља, 11 јун 2017 19:47
Турас
@недеља, 11 јун 2017 12:00 DrJelaBisic Za Turasa o Balzaku,i dalje
Ova Balzakova misao nije zastarela,nego je uvek,cak I u njegovo vreme/a I pre/bila glupost.Mogu I pisci da budu alkosi,narkomani,budale...
...и доктори такође
Препоруке:
2
0
38 уторак, 13 јун 2017 16:06
kaca
Analiza je sveobuhvatna i tacna. Ovo je zakon protiv porodice a ne protiv nasilnika u porodici i zato se pitam :Kakvi su to nasi predstavnici u parlamantu koji mogu izglasati ovako skrojen zakon bez analitickog premisljanja koje je pokazano u tekstu i do kada ce predstavnici kojekakvih "nevladinih" grupa krojti zakone u R. Srbiji umesto strucnjaka i profesionalaca u oblasti prava i obaveza unutar porodice ?
Препоруке:
1
0
39 среда, 14 јун 2017 11:02
DrJelaBisic
Vec sam se umorila od problema sa mojim I vasim provajderom,ali,iak,ajde jos jedan pokusaj.Tema je vrlo intresantna,clanak/a pogotovo komentari/vrlo,vrlo interesantni.Uvek mi u NSPM nedostaje'druga strana',oponenti.Bez njih je diskusija-razgovor sa ogledalom.Komentatori/a I autor/stalno zaboravlaju da se,kad je u pitanju porodicni nasilje,radi o kriminalu.Nasilnici I nasilnic su kriminalci i nanose svojim zrtvama/a I drustvu u celini/nemerljivu I neispravljivu stetu.Zamislite da se radi o nekoj drugoj krimi aktivnosti,za koju imate licno manje simpatija,Vdecete da ne mogu da se jednako tretiraju obe strane/pocinilac I zrtva/I da ne moze da se ceka da drustvo prestane da 'proizvodi'lopove I falsifikatore-pa da se onda reauje.
Препоруке:
1
1
40 петак, 16 јун 2017 20:23
Dusan
Sve pohvale za profesora i za ovaj odlican tekst! Profesionalcima kao sto je on treba omoguciti pisanje ovakvih zakona i sigurno necemo imati strah od toga da ce pozadina i sustina zakona biti izopacena i u korist odredjenih grupacija.
Svakom svojom recenicom profesor pokazuje o kakvom nocional patrioti se radi i ja mu na tome zavidim!
Licno, najvise mi se svidja kritika pod brojem 7, kao i zakljucak u vezi sa tim..
Profesor takodje ima odlicnu teoriju o migrantima, a ja sam imao srece da istu cujem na ispitu. Nadam se da ce njegovi stavovi po tom pitanju dobiti vise prostora u javnosti.
Препоруке:
0
0
41 понедељак, 19 јун 2017 17:58
Srpkinja
Opste je poznato da crkva svojim stavovima, PODRZAVA !, citajte , Podrzava nasilje nad zenama. Jer je od postanka , zena bila tu da *trpi muskarca. Morala je da cuti UVEK, i za sve sto bi uradila bila bi kriva. I opet bi morala da cuti. Evo u nazad ja sam treca generacija -Moj deda po ocu je tukao moju babu -maltretirao je sto psihicki sto fizicki (ja nit sam videla nit zapamtila samo mi je preneseno)Umrla je sa pedeset i nesto. Moj otac je psihicki zlostavljao moju majku i nas. Decenijama .Ona je cutala, obolela mlada sad je kao biljka, mi smo trajni invalidi . Brat se nije ozenio-pije. Ja sam se udala isto me muz psihicki zlostavlja, evo vec 2,5 godine. Preti mi da ce da me ubije .uzme mi dete itd. Ne postuje oca i majku sto bi mene i dete. itd. Ja vas pitam , ja treba da cutim zarad mira u kuci, sto i cutim , ne znam dokle cu. Nek mi kazhe neko ovde : Sta da radim ? Gde da se skolin, kakod a se ponasam. Ako ovo nije nasilje u porodici . Treba da ostanem s njim dok me ne izmlati?
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер