Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

„Odmetnik-1“ – možda najbolji „Zvezdani ratovi“ do sada

Komentari (21) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 17 decembar 2016 17:45
???
Zar još ikog interesuju "šrafovi" iz „mašine za štampanje para“?
Preporuke:
14
18
2 subota, 17 decembar 2016 18:01
Spiridon
Mladi Nikola Tanasić očigledno u sebi gaji neskrivene emocije prema holivudskim blokbasterima i to nam kroz svoje tekstove o Supermenu, Betmenu, Kapetanu Americi ili Zvezdanim ratovima konstantno i pokazuje. Nemam apsolutno nikakav problem sa tim i takvim filmovima, još manje sa bilo kime ko ih prati i voli. Međutim ono sa čime imam problem je kada se ta potpuno bezvredna petparačka fabrika snova za decu veliku i malu prikazuje kao nešto što poseduje neku vrednost, kada se u tom carstvu svakog besmisla, napravljenom samo sa ciljem što veće zarade, traže nekakve misteriozne sublinimalne poruke iako je jedna jedina poruka ta da treba sat i po sanjati neke izmišljene snove i za taj san dati pare. Šteta zato što od mladog Nikole Tanasića nisam nikada pročitao recenziju bilo kog makar mrvicu vrednog filmskog ostvarenja a snimljeno ih je u proteklih par godina desetine u najmanju ruku. Treba promovisati ono što vredi umesto divljenja jeftinom komercijalnom smeću...
Preporuke:
35
19
3 subota, 17 decembar 2016 18:40
Cviko
Ja se baš ne radujem ovim filmovima jer su prethodnica stvarnosti koja nam se dešava. Filmovi ove vrste su psihološko sredstvo za obradu stanovništva. Naprosto zombiraju ljude i suzbijaju u njima svaku želju i volju za otporom. Hvala, ne.
Preporuke:
30
19
4 subota, 17 decembar 2016 21:27
Ljudska bica
Naprosto zombiraju ljude i suzbijaju u njima svaku želju i volju za otporom.

su IMUNA na te fore, oli metode, bica koja liche na ljude su druga padezhi i po mom skromnom mishljenju zasluzhuju SVE shto im se desi.
Preporuke:
11
11
5 nedelja, 18 decembar 2016 00:16
A recimo knjige
Ovo je brutalna, sirova priča o nemačkim mornarima tokom drugog svetskog rata, bez Holivudske slave. Većina mornara su dečaci (17-19), bez iskustva, koji su bačeni u borbu posle kratke obuke.


Hajde malo da se vratimo na zemlju iz kosmosa i ostalih Tanasicevih fenomenoloskih razmatranja.

Rec je o knjizi, a snimljen je i film.

Roman “Morski psi i male ribe” (Haie und kleine Fische, Wolfgang Ott.
Preporuke:
7
10
6 nedelja, 18 decembar 2016 05:19
Predsednik upravnog odbora Crvene zvezde smrti
Ep, pre nego sto je postao epska fantastika, imao je moc konstituisanja vremenitosti, ne istorije(primer kosovske epike), jednog naroda.Tek u sukobu sa istorijom,a Aristotel, iako se bavi sakupljanjem ustava, ne zna za istoriju i sadasnjost mu se pokazuje samo kao mesavina proslog(proslih ustava), kao vecito vec-bilo, jer istorija zahteva prekid u vremenskom toku, zaustavljanje, prvo objavom Boga u hriscanstvu, cime se javlja linearnost vremena, koja se okoncava strasnim sudom, a zatim idejom progresa, kao napredovanja ka sadasnjem trenutku, koji tako postaje izvor istorije, retrojekcija progresa u proslost iz sadasnjosti, ka kojoj istorija vodi, cime sadasnjost postaje privilegovana tacka u nizu vremenskih tacaka, prekida.Tek ta retrojekcija u proslost, omogucava projekciju(filmsku) buducnosti, koja nije vise samo ponavljanje vec-bilog, niti stojece-u-vremenu cekanje strasnog suda, vec nesvodivost na postojece, fantazija.Taj prekid u vremenu, zaustavljanje u sada, jeste fotografija.
Preporuke:
3
6
7 nedelja, 18 decembar 2016 05:43
Predsednik upravnog odbora Crvene zvezde smrti
Platon sliku shvata kao nesto izmedju bica i nistavila, manje stvarno od stvari cija je slika i jos manje stvarno od ideje, sto i samu stvar cini vrstom slike ideje.Ali, Platon ne zna za fotografiju, jer ne zna za istoriju, ne zna za prekid u vremenu i progres u vremenu, zato mu najbolja drzava ostaje izvan vremena, vecna, koju epsko vise ne konstituise, jer ona izrasta iz vremena bez bogova, kada je sve na coveku.Fotografija, kao zaustavljanje vremena u onome sada i film kao pokretna fotografija, postaju moguci tek u olsobadjanju tehnologije kao pokretaca istorijskog progresa, uz pomoc linearizacije vremena i retrojekcije iz tacke sada.Film projektuje svaku tacku vremena, svaki deo prostora u tacku sadasnjost, u fotografiju i njeno kretanje, ostvarujuci fantaziju, kao slobodu od vezanosti za vec postojece i ponavljajuci drevnu konstitutivnost epa, sada kao epske fantastike.Ako film nije stvarnost, to je samo zato, sto je stvarnost zatvorena u sada, otcepljena od vremena i rascepljena
Preporuke:
3
6
8 nedelja, 18 decembar 2016 05:52
Predsednik upravnog odbora Crvene zvezde smrti
na sada tacke, uvezane u novi rascep slobodnog i radnog vremena, gde film postaje nacin integracije dela vremena u slobodno vremene.U takvom, tackastom, fotografskom vremenu, film postaje lazna stvarnost, lazno kretanje fotografija, sada tacaka, koje se stapaju u celinu, koja ne postoji i koja se razbija u kraju filma i povratku u svakodnevni zivot.
Preporuke:
3
6
9 nedelja, 18 decembar 2016 10:10
Odbrana i poslednji dani
Dobro pobeđuje zlo. Uz prepoznatljivu trijumfalističku odjavnu špicu, uspostavlja se harmonija, gledalac se anestezira. Iz bioskopa izlazi zadovoljan sa osećanjem da je sve u redu i da ništa ne treba menjati. Iluzija koju nam pružaju "Zvezdani ratovi". Kad se "zvezdani" završi pobedom zla, može se govoriti o nekoj poruci. Kraj mora da bude subverzivan da bi gledaoca pokrenuo na razmišljanje, delovanje.
Preporuke:
11
9
10 nedelja, 18 decembar 2016 11:43
nebitan
Zvezdani ratovi se mogu analizirati na stotinu načina, može o njima tupiti do beskonačnosti kao u priloženom tekstu, ali pošto je ovo politički sajt predložiću "političku" recenziju celog serijala i to najkraću moguću:
1. Epizode 4-6 koje su najpoznatije u svetu snimane su u vreme hladnog rata i bile su pamflet protiv "zle imperije" (SSSR) protiv koje se bore hrabri slobodni pobunjenici (zapad).
2. Epizode 1-3 nastale su kad je zapad preuzeo ulogu zle imperije pa je naglo nastala potreba da se ta imperija pokaže kao mesto koje nije tako loše, da se umekša slika o njoj.
3. Epizode 7-100000 će biti pokušaj zle imperije da potpuno razvodni i obesmisli kritičko razmišljanje i da filmsku zabavu pretvori u običan bezukusni obrok bez ideologije, bez ikakve ozbiljne tačke gledišta, jer je cilj da se ljudi svedu na pasivne produžetke svojih medijskih uređaja koji samo kupuju i ne pitaju. Dakle, cilj je gašenje čoveka kao misaonog bića da bi bio lakše kontrolisan.
Preporuke:
24
11
11 nedelja, 18 decembar 2016 14:13
mala primedba
Nedostaje komentar na pojavu Doni Jena u galaksiji daleko, daleko. Čovek koji je decenijama igrao u jeftinim kung fu filmovima je danas adut za uspeh holivudskog bokbastera, i to iz Star wars franšize. Nema veće promene od te u odnosu na originalnu trilogiju i vreme u kojoj je snimljena.
Preporuke:
5
2
12 nedelja, 18 decembar 2016 15:46
Spiridon
@ nebitan

Lepo napisana analiza samo potpuno netačna nažalost, jer su sve vreme od prvog to jest četvrtog nastavka napravljenog tamo sedamdeset i neke pa sve do danas četrdeset godina posle, Zvezdani ratovi potpuno bezvredna jeftina komercijala napravljena da zaradi pare i ništa više. Nikakve dublje političke pozadine nije nikada bilo, sem što je prosto slika zle Imperije oblikovana u pojavnom smislu prema tadašnjem SSSR-u odnosno prema nacističkoj Nemačkoj pošto se prosto tako zamišljalo tada ono što je zlo i protiv čega se Amerika bori. Prema tome od prvog dana je to bezukusni obrok u kome nema nikakve ideologije i jedino služi da se kupuje i ne pita mnogo. Čovek inače samog sebe gasi kao misaono biće, jer kapitalizam je slika nas samih, naše gluposti i naše želje za materijalnim i iz nas je i nastao, da bi se onda u spirali on hranio nama zaglupljujući nas sve više, odnosno mi zauzvrat hranili njega svojom željom koju on samo nihilistički opredmećuje...
Preporuke:
9
7
13 nedelja, 18 decembar 2016 22:21
Sajfo
Mala ispravka. Disney nije kupio Lucasarts, već Lucasfilm, Lukasarts je ugašen odmah nakon preuzimanja Disney-a.
Preporuke:
10
0
14 ponedeljak, 19 decembar 2016 01:45
Forever Jang
Pitam se ima li naša stvarnost prečih tema od holivudske fabrike ničega?
Preporuke:
6
7
15 ponedeljak, 19 decembar 2016 12:50
el srbinjo i šire
američko društvo ide utabanim stazama, a amerikancima ovi filmovi dođu kao egzotično putovanje u mistične predele drugih svetova. nema govora o identifikaciji.
Preporuke:
3
3
16 ponedeljak, 19 decembar 2016 13:01
nemi hronicar
Jel neko primetio da je So Gerera ustvari Ce Gevara?

Ce Gevaru porede sa poluludim militantnim teroristom kojeg su i pobunjenici odbacili.
Kao fol i Kastro ga je odbacio.
Preporuke:
4
5
17 ponedeljak, 19 decembar 2016 16:14
So Gerera
Naprotiv, od Soa Gerere se ograđuje "političko krilo" pobunjenika koji su protiv njegovih vojnih akcija i gerilske borbe. Međutim, u toku filma se ispostavlja da je njegov pristup bio jedini ispravan, i da se Imperijom nema pregovaranja. Na kraju svi nastavljaju njegovim putem,

Istovremeno, slika Čea u Gereri je data izuzetno verno - on je istovremeno "hladnokrvni ubica koji snagu crpe iz neobuzdane mržnje", i "pravi revolucionar koji je u dubini duše motivisan ljubavlju".

Gerera je istinski kompleksan lik, i upravo ono zbog čega su toliko brojni likovi iz "Zvezdanih ratova" tako popularni.
Preporuke:
9
4
18 ponedeljak, 19 decembar 2016 16:16
@Forever Jang
Ako je gubljenje vremena pisati tekstove o "holivudskoj fabrici ničega", koliko li je tek gubljenje vremena takve tekstove komentarisati?
Preporuke:
7
6
19 utorak, 20 decembar 2016 11:47
Hrizostom
g. Tanasić sjajno prati filmsku scenu i ovakvi ekskluzivni tekstovi su potrebni svakom sajtu, na koga su se preselili svi mogući razočarani komentatori sa drugih mesta.

A vi kojima ovo pisanije smeta, slobodno nastavite da budete jednostrani, isfolirani, mrzovoljni "internet rodoljubi" kojima su Žare i Goci muzika, a sovjetski ratni filmovi umetnost.

Imate CRVENU boju pred sobom, pa klikajte.
Preporuke:
12
7
20 utorak, 20 decembar 2016 19:07
Kolateral
Mislim da je velika mana filma to sto nije bilo obracuna izmedju dzedaja i sita, niti jedan. Pa kakav je to star wars. Bilo bi sjajno da su se onaj slepac Chirrut i Dart Wejder posibali zestoko svojim svetlecim prutovima pred kraj filma. Zamislite Dart Vejdera kako mu preti: - nalupacu te iako si slep. A ovaj njemu:- tesko jer sila je uz mene. I sta ce im te kung fu fore umesto starog dobrog vitlanja svetlosnim macem. Gledajte kung fu na Brus Lijevom kanalu. Sta je sledece? Slucajno u Star Wars uleti kap. Kirk sa svojim Enterprajzom pa gledamo malo i zvezdane staze. Vera u boga(silu) nasuprot vere u zlo bitka izmedju andjela i demona to je glavni epski sadrzaj ratova zvezda. Novi demon protiv novog dzedaja to je osvezenje u odnosu na klasicne price o super herojima koji nikad ne umiru. Prelazak u visu ravan postojanja je transcenedtalna tacka serijala. U prici uopste ne postoji Zemlja tako da su sve asocijacije na SSSR ili imperijalisticku Ameriku delo ideoloski opterecenih kriticara.
Preporuke:
4
0
21 sreda, 21 decembar 2016 00:13
Majstor Bob
Nije besmislino videti prikrivene identifikacije koje se nameću publici, ali sad se setih jednog čudnog slučaja... Jedan površan i loš film, Avatar, je doneo najžešće pljuvanje po američkoj vojsci i državi. Da li je moguće da je američka publika čak i tu ostala priglupa kao i obično, i svoju zemlju identifikovala sa borcima za slobodu koji ratuju protiv kolonizatora? Nisu valjda toliko glupi?
Preporuke:
4
2

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner