Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Zaljubimo se u Svetog Trifuna!

Komentari (39) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 13 februar 2014 12:42
...
Čestitke autoru, pre svega što se setio Simovićeve Rugalice vinu: to mi je, naime, bila prva asocijacija kada sam video naslov članka. Izuzmimo Navipov Rojal, koji ne menja kvalitet decenijama
Preporuke:
70
1
2 četvrtak, 13 februar 2014 12:42
fristajlo
Kao pravoslavni ateista, potpuno sam saglasan sa iznetim u tekstu.
Kad viddim kako se Crkve otimaju za "verne", prosto se osetim privilegovano; to unijaćenje ne zna za stid. No- danas je sve tržište, pa i vera...
Preporuke:
54
15
3 četvrtak, 13 februar 2014 13:00
goran sydney
odlican tekst
Preporuke:
61
0
4 četvrtak, 13 februar 2014 14:34
brm
"U podrumima vinarije „Orvin“ u Orahovcu se proizvodilo kvalitetno crno vino (pinot noir), koje je pod nazivom „Amselfelder“ osvojilo svet"
„Amselfelder“ srBski brende
Preporuke:
11
28
5 četvrtak, 13 februar 2014 14:35
NS
"...jer je navodno pred smrt poslao ljubavno pismo svojoj voljenoj".
Mene interesuje gde je autor ovog teksta pročitao, saznao za ovo...
Evo pročitah žitije svetog Trifuna i nigde ne nađoh bilo šta slično. Posebno je interesantna teza da se plotska ljubav pripisuje svetitelju uopšte, a s kojom namerom?
Poznato je naime, da su sveti ljudi postajali upravo sveti po blagodati Duha Svetoga koja ih je ispunjavala baš zbog potpunog smirenja, odricanja od ovog sveta i potpunog predavanja duhovnom životu... Sveti Jovan Kolibar se na primer tri godine podvizavao kao prosjak, živeći na đubrištu nadomak roditeljskog doma,i to roditelja koji su bili bliski carskoj porodici onoga doba, a da oni toga uopšte nisu bili svesni. Svakoga dana, dakle gušeći u sebi prirodnu ljubav čoveka ka roditelju,ne želeći ni slave koju bi mu ta ljubav donela, pa čak se lišavajući i najpotrebnijeg za život, stalno u njihovom prisustvu iskušavajući svoju ljubav prema Bogu...
Preporuke:
7
48
6 četvrtak, 13 februar 2014 14:35
brm
"Vino i Kosovo su inače utkani u srpsko istorijsko pamćenje."
a ljubav prema devojci/momku nikako.... pu pu pu daleko bilo
Preporuke:
3
55
7 četvrtak, 13 februar 2014 15:03
avgerinos moesiotes
@NS

Pre nego što napišete neki komentar, pročitajte pažljivo osnovni tekst. Odlično je napisan, duhovit i jasan. Btw, otkud Valentinu draga, zaista ne znam, i ja to prvi put čitam. Sv. Trifun je nije imao. On je svetac.
Preporuke:
59
4
8 četvrtak, 13 februar 2014 16:33
Jan Janssen
@brm kaže: "U podrumima vinarije `Orvin` u Orahovcu se proizvodilo kvalitetno crno vino (pinot noir), koje je pod nazivom `Amselfelder` osvojilo svet. ` Amselfelder` srBski brende“. Pre mnogo godina sam nesretnim sticajem okolnosti imao priliku da okusim taj bućkuriš. Kad se to vino smatra za kvalitetno – nije ni čudo što srpska vina ništa ne valjaju i nigde u Evropi se (na sreću) i ne mogu naći – bar ne u radnjama sa kvalitetnim vinima. Bugarska se dosta uspešno pokušavaju da probijaju – ali ni ona nisu bogzna šta.
Preporuke:
7
48
9 četvrtak, 13 februar 2014 17:50
Grmilko
Iz moje knjige NA NEBESKU VAGU

Đavo nam uzo što dao Bog
- mi smo ti neki vernici vajni
imamo Sveca, Trifuna svog
a nama preči Valentajni.
Preporuke:
49
2
10 četvrtak, 13 februar 2014 18:55
Jasna*@Jan Janssen
Nisi ti probao svetski brend, srpsko vino muskat krokan od sorte grozdja koja uspeva jedino u Vojvodini,pojma nemas.Takodje crnogorski Vranac odlican,a Crnogorci su Srbi.
Preporuke:
28
1
11 četvrtak, 13 februar 2014 18:59
Jasna*
Zatim srpska manastirska vina ,kazu poznavaoci najbolje Tvrdosko(Hercegovina).
Preporuke:
23
1
12 četvrtak, 13 februar 2014 20:20
teletabis
kako stvari stoje u Srbiji će ateisti proslaviti Trifundan a vernici dan ljubavi. Srbija je zemlja čuda.
Preporuke:
29
1
13 četvrtak, 13 februar 2014 21:02
MR
Šezdesetih godina sam u Nemačkoj češće pio Amselfelder. Bilo je to prosečno i dosta jeftino vino, otuda popularno u Nemačkoj. Vino je bilo jedan od artikala čime je bivša Juga zarađivala devze u inostranstvu. Amselfelder na nemačkom znači Kosovac ili Kosovka.
Preporuke:
25
2
14 četvrtak, 13 februar 2014 22:37
Velja
Postovani gospodine Kosanin, velika zahvalnost za britak i duhovit tekst kojim branite nas nacionalni identitet. Istovremeno i tuga sto vidim da ste prosuli bisere pred s... Jer, dok nas nestaje, preostali gube sebe slaveci "dan zaljubljenih" ili prepiruci se o kvalitetu vina.

Da ironija bude veca, to se odvija na prostoru koji im je NSPM ponudio u svrhu demokratizovanja. Sta tek ostaje za masu koja i nezna za postojanje ovog cenjenog casopisa i njegovo usrdno nastojanje da nas ozdravi i osvesti?
Preporuke:
12
1
15 četvrtak, 13 februar 2014 22:46
dejan76
Zašto mešate svetog Patrika u ovu priču? Kakve on veze ima sa svim ovim? Kao svetac koji je živeo pre rascepa hrišćanske crkve na istočnu i zapadnu proslavljaju ga i pravoslavni i katolici. Pogledajte kalendar ruske pravoslavne crkve koja proslavlja svetog Patrikija irskog.
Što se vina tiče, to je pitanje ukusa. Ja sam probao mnoga, i mogu reći, svoje skromno mišljenje, da bolje vino od vina koje proizvode pravi srpski domaćini iz Velike Hoče, ne postoji u Srbiji.
Preporuke:
10
0
16 četvrtak, 13 februar 2014 23:30
Observantes
@avgerinos moesiotes, tebi nevredi ni da pročitaš tekst. Dovoljno si solventan da misliš da misliš. Moj vinograd koga su popasale šiptarske krave davao je vino koje je mislena imenica za ono što se danas prodaje po Srbiji i zove vinom. Više nepijem vino niti ga probam. Neželim da mi po čulima i receptorima svira izanđala vinska „kafanska violina“. U meni je „vino stradivarijusa“ zacementirano. Moj pokojni otac dao je jednom tačnu procenu za metohijska vina (ne samo orahovačka, postoje i neka malo bolja danas nepostojeća, suvorečka, ili preciznije iz mikrorejona koji se zove selo Široko, odmah do metohijskog mesta Suva Reka) koja su organizam, sama po sebi. Današnja vina(sva!) po kvalitetu, liče na ono što metohijci bacaju kad ispiraju kacu pripremajući se za novi rod grožđa. Saučestvujem u bolu svih onih koji nisu imali prilike da probaju vino svetosavsko i danas piju vino iz sudopere, „vino ispranih kaca“.
Preporuke:
18
2
17 četvrtak, 13 februar 2014 23:42
Aleksandar
Bolje je energiju utrositi da u Srbiji bude vise i boljeg vina nego na imbecilne ispade potrosackog drustva ili kako kazu u SAD: Shop until you drop!
Preporuke:
6
0
18 četvrtak, 13 februar 2014 23:47
Observantes
@MR , jel se vi to hvalite time što ste pili to vino? „Češće“ , pošto je bilo „prosečno i dosta jeftino vino“ a „na nemačkom znači Kosovac ili Kosovka“? Švapski cinizam ste vidim razumeli isto koliko i šta je Metohija i šta je Kosovo? Srbi očigledno i neznaju, postbravarski, šta su imali, šta je trebalo braniti i šta su izgubili!
Preporuke:
7
1
19 petak, 14 februar 2014 08:52
Radomir Košanin
Svim pravoslavnim Srbima koji gaje vinovu lozu i nama koji u pitkim plodovima njihovog rada uživaju čestitam slavu Trivundan.
Komentatora sa inicijalom NS molim da moj tekst još jednom pažljivo pročita. Bojim se da ste malo pomešali redove i svece, pošto se citat koji ste naveli (". . . jer je navodno pred smrt poslao ljubavno pismo svojoj voljenoj") ne pripisuje svetom Trifunu, već svetom Valentinu. Izvori za to su brojni, a upućujem Vas na sajt angels.about.com/a loving letter inspires Valentines day messages.
Preporuke:
14
0
20 petak, 14 februar 2014 09:15
Žarko
Zar nije lepše biti zaljubljen nego biti verski zatucan? Pa stvarno, neka nas crkva više ostavi na miru. Ljubav iznad svega!
Preporuke:
10
18
21 petak, 14 februar 2014 10:46
@brm
Nemate Vi pojma, a nesto se pravite pametni. Amselfelder je vino Burgundac, brend lansiran 70-ih godina proslog veka za nemacko trziste. I to je zaista srpski brend, i nije za neuspele sale. To je ozbiljan brend, i u svoje vreme najprodavanije vino u Nemackoj. Bukvalni prevod imena Amselfelder je KOSOVOPOLJAC.
Preporuke:
16
1
22 petak, 14 februar 2014 11:22
Panta
Što se tiče vina, najbolje vino je proizvodio Div iz Nize (Niša), ili Dionizis. To nema potrebe sporiti. Nije silni narod bez razloga pio njegovo vino i veselio se danima na tzv. "bahanalijama", jer su ga latini nazivali Bahom. U takvim narodnim veseljima je učestvovla i Olimpijada- majka Aleksandra Srbljanina.

Što se tiče tzv. sv. Valentina, njegovo ubistvo je naredio deda Konstantina Velikog - Klaudije II, inače su obojica bili Srbi u vreme kada je Evro-azija bila Velika Srbija.
Preporuke:
3
9
23 petak, 14 februar 2014 11:47
Tatijana
@Žarko
"Zar nije lepše biti zaljubljen nego biti verski zatucan?"
Gde vidite versku zatucanost u praznovanju zaštitnika vinogradara? Da budete zaljubljeni možete u sva četiri godišnja doba, ali samo jednom u godini se orezuje loza i obavljaju vinogradarski poslovi vezani za to. U ovim predelima tako nešto se od davnina radilo baš u ove dane. Povezanost vrste delatnosti i perioda godišnjeg doba se kod Srba uvek vezivalo za određenog sveca (ranije jednog od bogova) koji ima osobine povoljne za početak ili kraj sezonskih radova.
A vinogradari (oni pravi) vole svoj vinograd. Eto Vam i ljubavi. U redu?
Preporuke:
17
4
24 petak, 14 februar 2014 14:05
Panta
I da ne zaboravimo:

- uz boginje (simbole) ljubavi kod rimsko-romejske tradicije ide i bog rata.

Kada Zapad priča o "ljubavi", očekujte rat.

Sve što pišem slobodno proverite da li je tačno.
Preporuke:
11
0
25 subota, 15 februar 2014 03:03
amater
Dejan zna šta valja.
Preporuke:
1
0
26 subota, 15 februar 2014 03:06
Vladimir
Gospodine Košanin, Dan zaljubljenih obeležavaju zaljubljeni i oni koji vole, tačnije jedan deo njih, a ne "evrounijati" i "ekumenisti", kako olako imenujete jedan ceo deo populacije među kojima ima i pravoslavnih vernika i o kojima ne samo što ne znate ništa, nego u samom startu i odbijate da znate išta, što je najtragičnije. Nacionalnost i vera se ne brane na ovakav način, negativnim skretanjem pažnje, već afirmacijom sopstvenih tradicionalnih vrednosti. A te tradicionalne vrednosti nisu da nakon 3 generacije opijenih Titom i komunističkim načelom o Bogu i "karakteru" (kojim će se orati njive) nakon kojih jedva da je ostalo živih koji u sećanju čuvaju obeležavanje Sv. Trifuna, sećanje na ovog svetitelja oživljavamo kao bočni efekat hejterske kampanje protiv "zlog" zapada. Dan zaljubljenih, dan žena, kojekakvi državni, esnafski, zabavni, supkulturni ili komercijalni datumi ne ugrožavaju postojeću tradiciju, već unose nove detalje.
Preporuke:
1
8
27 subota, 15 februar 2014 03:15
Vladimir (nastavak)
A ako vam je toliko stalo do tradicije i starina, ne smete smetnuti s uma da je hrišćanstvo uvek novo i da u našoj sveukupnoj tradiciji predstavlja radikalni novitet koji je sasekao izvornu srpsku slovensku tradiciju, a koja za Svetog Trifuna Maloazijskog nije ni čula vekovima nakon njegove smrti, dok su ga Grci i Latini u uveliko proslavljali, već je znala za neke druge dane i druge ličnosti i prirodne pojave za proslavljanje. Ovakvim razmišljanjem, nažalost, rizikujete da se jednog svrstate u one ostarele džangrizavce koji truju dečja srca svojim hejtovanjem Deda Mraza ili novembarskih maskenbala i koji će ostaviti traga isto koliko i oni koji su se borili protiv Vukove azbuke, građanskog kalendara, jedenja krompira, slavljenja Nove Godine (usred posta!), slušanja strane muzike ili igranja fudbala. Na delu je jedan prirodan proces koji ima svoju pozitivnu stranu i koju ne treba zanemarivati.
Preporuke:
2
7
28 subota, 15 februar 2014 10:11
Radomir Košanin
Poštovani Vladimire,
drago mi je da je moj tekst izazvao Vašu pažnju i komentar i na tome Vam zahvaljujem. Evo, ja priznajem da znam da ništa ne znam o pravoslavnoj tradiciji, pa Vas molim da me prosvetlite i uputite na svete knjige naše vere pisane na latinici uz upotrebu dobrog starog srpskog glagola hejtovati.
Ostajte mi zdravo!
Preporuke:
6
1
29 subota, 15 februar 2014 17:32
Vladimir
Dragi Radomire, nasuprot srpskom običaju nastalom prodorom komunikacionih tehnologija a koji se oslikava u njihovom korišćenju zarad svađa i sukoba, meni to zaista nije bila namera. Izvinjavam se što kucam na latinici i što koristim neologizme svoje generacije, očekivao sam da je dovoljno da se razumemo i da neću biti ismejan zbog toga. Smeta mi što se mnogi ljudi ne sete Sv. Trifuna zbog Sv. Trifuna, već isključivo iziritirani tim mrskim latinskim običajima, pa pri tom potkače, popljuju, uvrede i etiketiraju ljude koji ne čine ništa loše. Nego, eto, kao svesni Srbi odluče da potraže na internetu neku oazu nezavisnog novinarstva i objektivnih političkih analiza, pa na njoj pročitaju nešto po šta su mogli da odu na sajtove zilota ili jehovita. Sve se to može sa malo više ljubavi i malo širom perspektivom, ako je pisanje vođeno dobrim namerama, a ne ogorčenošću koja često ume da bude slepa i da promaši metu.
Preporuke:
1
1
30 subota, 15 februar 2014 21:03
dd
Danas je poprimio globalne razmere i odlično se uklopio u strategiju potrošačkog društva, jer se zbog njega i oko njega obrće veliki novac.

Ovo je jedina dobra i smislena stvar u ovoj "kritici". Dan zaljubljenih nije evrounijatski praznik vec je nametnut od strane globalnog potrosackog drustva sa ciljem da se i jedno iskreno i cisto osecanje kao sto je zaljubljenost/ljubav komercijalizuje. A to opet ima korene u SAD. Taj dan Mrmota ili kako vec je praznik SAD, dan Svetog Patrika irski praznik, takodje zloupotrebljen u SAD. Kao takav Dan zaljubljenih nema nikakve veze ni sa rimokatolickim svetiteljem. Pokusaj stvaranja te veze je samo pokusaj opravdanja te nakaradne kreature od praznika. I sta ovde ima da trazi deo o proizvodnji vina na KIM. Nema sve veze sa KIM.

Ovakvom "kritikom" se obesmisljavaju svi ostali bolji i argumentovaniji pokusaji kritike i oni koji ne podrzavaju prihvatanje novotarija se diskredituju u ocima javnosti. To mora mnogo bolje.
Preporuke:
1
0
31 ponedeljak, 17 februar 2014 01:06
Bob
Jedina "osoba" za koju znam da slavi taj blentavi praznik zaljubljenih je moj mačor. Slavi ga već danima tako predano, evo večeras posle celodnevnog lutanja došao da jede, ali nije mogao ni da sačeka, posle dva minuta opet odjurio na slavlje. Tako se to slavi, a ne kao ovi trećepolci koji jurcaju samo kad traže poklone!
Preporuke:
3
0
32 utorak, 18 februar 2014 13:18
Srbin crnac, ateista
Nisam hteo da ostavljam komentar (jer bi pravi odgovor na sve ovo napisano zahtevao čitav roman, bar 10 komentara) ali nakon nekoliko poslednjih komentara moram.

Pretpostavljam da autor zastupa mišljenje koje ima dobar deo klira u SPC. Očigledno da jeste tako. Prva stvar je konstantno "trpanje" koje SPC radi. "Trpanje" znači neprestano mešanje u društvo da bi se određenom prazniku dalo "prave" verske konotacije. Zar nije već zamorno gledati crkvu kako pokušava uspostaviti kontrolu nad praznicima i dati im "prava pravoslavna" ili "prava srpska" svojstva. Pre nego što krenemo na raskrinkavanje neistina i obmane jedno pitanje: Imam li ja pravo da 14. februara ili nekog drugog dana slavim neki praznik ili neki dan kao sekularni praznik (ili neki drugi religijski praznik ako sam Srbin druge vere) ili nemam. Očito da to pravo nemam jer to baš mora biti taj dan prema pravoslavnom kalendaru i prema onom svecu kojeg klir proglasi za glavnog i s osobinama koje oni propišu kao merodavne i "pravoslavne".
Preporuke:
1
2
33 utorak, 18 februar 2014 13:33
Srbin crnac, ateista
Drugo: "evrounijatski Sveti Valentin" je još jedna obmana i neprimerena politizacija religije u kontekstu koji nije tačan. Kakva je ovo manipulacija o (sekularnoj i imperijalnoj) EU objasniću kasnije.

Sledeća velika obmana ljudi: "Sveti Valentin je katolički svetac".

Još jedna neistina, laž i manipulacija. Valentin je hrišćanski svetac, i pravoslavni svetac koga pravoslavna crkva obeležava na leto. Valentin nije ni katolički svetac, ranije je bio u katoličkom kalendaru 14-og februara ali je iz tog kalendara uklonjen!

Dakle vi pravoverni pravoslavni Srbi, nemojte slučajno 14-og februara da slavite pravoslavnog sveca koji je katolički svetac ali je zato pravoslavni svetac nekog drugog dana. Ne može, crkva ne da! Zato ćemo vas obmanuti da je to katolički svetac koje nam nameće velikokatolička(!) evropska unija, nemojte slučajno da se povedete za tim zlim unijatskim ekumenističkim praznicima, inače niste pravi Srbi. A ovo je samo početak i vrh ledenog brega.
Preporuke:
1
1
34 utorak, 18 februar 2014 13:43
Srbin crnac, ateista
Očigledno da klir i njemu bliski ljudi misle da smo mi glupaci i nepismeni seljaci kada smatraju da nas mogu manipulisati i prevariti na ovakav način u 21-om veku. Ovo jeste razmišljanje koje priliči srpskoj crkvi 18. i 19. veka ili katoličkoj crkvi iz mračnog doba. Prvo, da demistifikujemo svece i njihovu "savršenost i vernost".

Kod hrišćana kult svetaca nastaje u trećem veku u rimskom carstvu zbog sporadičnog progona hrišćana i njihovog pogubljenja zbog čega su se oni sami osećali ugroženima. Usled toga pojavljuju se "žitije svetaca" kao idealizovane verzije njihovog života koji su hrišćani počeli obožavati i koje su služile kao pouka i parabola o pravom hrišćaninu, u žitije svetaca su zapisivane stvari i koje su bile i one koje nisu, pisali su ih sami hrišćani a njihov cilj je bilo pobuđivanje vere i samo preživljavanje hrišćanstva u ne uvek prijateljskom okruženju. Istoričari su dokazali prepravljanje životnih priča prvih svetac u rimskom carstvu. Jedan od tih svetaca je bio i sveti Valentin.
Preporuke:
0
1
35 utorak, 18 februar 2014 13:57
Srbin crnac, ateista
O svetom Valentinu se vrlo malo zna, osim zapisane hrišćanske legende, on verovatno kao takav nije ni postojao već je nastao kao fuzija dva hrišćanska mučenika koji su imali isto ime. Zbog toga je katolička crkva (kakva god da je, na dobar ili loš način ide u skladu s vremenom) izbrisala Valentina iz crkvenog kalendara (liste svetaca) još 1969-e godine. Razlog? O njemu nema nikakvih pouzdanih istorijskih podataka koji ga povezuju s ovim datumom, sve je legenda. Ali je zato pravoslavna crkva zadržala Valentina kao sveca u pravoslavnom kalendaru.

Ovde možemo videti koliko je licemerje i manipulativnost klira u ovom slučaju.

Koja je sledeća velika obmana koja se provlači u tekstu (a ima veze i s ovim gore)? Moderni kult 'svetog Valentina' je nastao u Engleskoj u 14-om, 15-om veku i on je u današnje vreme moderan anglosaksonski praznik i svetovni praznik koji nema skoro nikakve veze sa crkvom i sa izvornim "svetim" Valentinom, on je deo angloameričke popularne kulture.
Preporuke:
0
1
36 utorak, 18 februar 2014 14:09
Srbin crnac, ateista
Poslednjih nekoliko redova u tekstu su pravi biseri ironičnosti i manipulativnosti, pa je "evrounijatski" postao i američki "mrmotov dan" (a Hidrometeorološki zavod postao prava srpska pravoslavna organizacija, a pravi biser lova na veštice je napad na Halloween, dan koji je za potrebe Holivuda pogrešno preveden kao Noć veštica. Zašto nam lovci na veštice iz redova klira nisu objasnili značenje reči "Halovin" i samo značenje ovog starog keltskog praznika? Halovin ne znači "noć veštica" već znači "sveto veče" (engl. Hallow Eve ili Hallow Evening), što je drevni paganski a kasnije keltski hrišćanski praznik kada se verovalo da su vrata između sveta živih i sveta mrtvih otvorena te su duše umrlih među ljudima, i taj dan je neka vrsta primere za dan Svih Svetih, i nema apsolutno nikakve veze s holivudovanom verzijom iz filma "Noć veštica".

Zašto to ne kažete narodu nego ga obmanjujete? Sve je izgleda dopušteno da se narodu uteruje pravoslavlje onako kako je neko proglasio da mora biti.
Preporuke:
0
1
37 utorak, 18 februar 2014 14:18
Srbin crnac, ateista
Međutim za autora Halovin nije drevni i vredan keltski običaj nego je još i evroatlantski običaj, za šta bi trebala uslediti medalja za demagogiju i promovisanje mržnje. Tekst sasvim primereno završava praznom ideološkom parolom

In God We Trust

pseudopatriotskom parolom koja se nalazi na američkom dolaru. Podsetimo, to je ona ista parola koja je u SAD uklonjena u 20-om veku zbog razdvajanja religije i države da bi 1957-e bila ponovo vraćena na dolar radi političke propagande: ova parola je trebalo da podseti Amerikance da su oni "pravi hrišćani i božja nacija" koja se bori protiv "zlog i obezboženog satanskog neprijatelja" SSSR-a, čime su podstakli najprimitivniji fundamentalizam u svojoj državi i promovisali nepotrebnu mržnju protiv fiktivnog neprijatelja.

Upotreba ove parole se sasvim slaže s paradigmom celog članka.
Preporuke:
0
1
38 utorak, 18 februar 2014 14:25
brm
crnče, svaka čast za "edukaciju"
Preporuke:
0
0
39 utorak, 18 februar 2014 20:19
ANA
Svaka čast autoru teksta.
Tekst je lep,poučan, ima izraženu i obrazovnu i vaspitnu komponentu, a uz sve to je stilski doteran i pitak kao dobro vino!
Čestitam!
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner