Политички живот

Како је "друга Србија" реаговала на изјаву Александра Конузина

Штампа
НСПМ   
недеља, 18. септембар 2011.
Е-новине: "Хладноратовски шамар губернатора Конузина"

Амбасадор Русије у Београду Александар Конузин изазвао је дипломатски скандал када је у неуобичајено оштром тону напао учеснике првог Београдског безбедносног форума из Србије оптуживши их да не бране интересе своје земље у вези са Косовом. Након што се нашао увређеним после говора једног од учесника Форума који је рекао да Русија штити Србију само због својих интереса, руски амбасадор је устао из публике, узео микрофон, стао на сред сале и изнервиран почео непримерено да урла на учеснике скупа

Кремаљски изасланик је оптужио присутне да се на Форуму говори о небитним стварима, а не о правим темама, а како је рекао, права тема је Косово.

"Зашто нико не поставља питање о припремама КФОР и Еулекса да на административне прелазе доведу косовску полицију и царинике. Ми имао исте интересе и бранићемо вашу земље, упркос интересима неких Срба да се ваша земље стави под страну контролу“, хладноратовским речима је поручио Конузин.

Он је објавио да ће у Савету безбедности УН, на специјалној седници о Косову, интересе Србије бранити Русија и министар спољних послова Србије Вук Јеремић, а да "овде у дворани нема никог ко брани интересе Србије".

Он је у нападу својих џепних емоција оптужио поједине људе у Србији који су „спремни да продају привредна постројења било коме, а не Русима, иако су свесни да ће тако постројења пропасти“.

Руски амбасадор је на крају узвикнуо :” Има ли овде Срба”, а затим је после интервенције модератора Ивана Вејводе да је говори дуже од осталих учесника, демонстративно напустио Форум.

Атмосфера приликом вике и оптуживања Конузина била је непријатна, а сви учесници су били шокирани.

Да је у питању тек врх леденог брега који је у последње време настао у односима Београда и Москве, индиректно је потврдила и Тадићева миљеница Соња Лихт, председница Фонда за политичку изузетност и једна од организатора Форума, која је у изјави за Блиц рекла да је Александар Конузин увредио скуп.

"Конузин је увредио скуп иако су сви учесници пре тога са огромним аплаузом подржали говор председника Бориса Тадића. Његов гест значи да Русија не жели да се у Србији говори о глобалном контексту и регионалним темама, јер сматра да су глобалне теме резервисане за Русију“, рекла је Лихтова.

Реагујући на уличарски испад руског амбасадора, Соња Стојановић из Београдског центра за безбедност, оценила је Конузинов гест као "скандал и увреду".

"Русија овим хоће да поручи да Србија треба само да слуша поруке које долазе из Русије“, навела је Стојановићева.

Да је у питању грубо мешање у унутрашње ствари Србије сматра и Филип Ејдус са Факултета политичких наука, који је рекао да је Конузин изабрао овај посебно политички осетљив тренутак да би поларизовао српску политичку сцену на патриоте и издајнике.

С обзиром да је, према садржају Конизоновог говора, јасно да је Вуку Јеремићу Москва наменила улогу предводника “патриотског блока”, остаје да дани пред нама дају одговор на дилему да ли је Кремљ председника Бориса Тадића дефинитивно означио као предводника “издајника” или га је једноставно преместио на клупу за резервне играче.

(Е-новине)

Чедомир Јовановић: Србија је суверена земља, а не Конузинова колонија

БЕОГРАД - - Србија је суверена земља за коју је неприхватљиво да трпи увреде било ког дипломатског представника, па ни амбасадора Русије у Београду Александра Конузина, изјавио је данас председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић.

"Очекујемо хитну реакцију институција и мере које се, по уобичајеној дипломатској и међудржавној пракси, морају предузети после прекршаја амбасадора. Србија није ничија колонија и амбасадор Русије мора да поштује њену независност и да се држи дипломатског реда", навео је Јовановић у писаној изјави.

Јовановић је истакао да се испад амдасадора Конузина којим је намерно увредио Србију, њене институције и грађане, оптуживчи их да не воле довољно своју земљу, не сме толерисати и игнорисати.

"ЛДП и даље прави јасну разлику између критичког односа према понашању амбасадора Конузина и руској политици, од односа пуног уважавања и поштовања које имамо према тој земљи, њеној историји, култури, грађанима, међународном значају и потенцијалима", навео је Јовановић.

Јовановић је додао да то није први пут да Конузин покушава да уређује политичке односе у Србији и на увредљив начин говори о земљи у којој је дипломатски представник.

Важно је да институције Србије реагују и спрече даље мешање амбасадора Русије, иначе оваква пракса никада неће престати, навео је председник ЛДП-а.

"Јавни искази љубави према Србији, не могу да сакрију истину да Русија према Србији има врло хладан и неповерљив однос, што најбоље илуструје недавна одлука Министарства спољних послова Русије да Србију стави у ранг Северне Кореје и држава које су претња за међународни поредак", објаснио је Јовановић.

Истакао је да је само на основама уважавања могуће развијати међусобну сарадњу.

"У супротном ћемо, и без амбасадорских увреда и интрига, сви ми који Србију поштујемо онолико колико руски званичници почтују Русију, морати да кажемо да Србија има третман понижене колоније", навео је Јовановић.

Конузин је јуче, у неуобичајено оштром тону, учеснике првог Београдског безбедносног форума из Србије да не бране интересе своје земље у вези са Косовом.

"Зар у овој дворани нема Срба", узвикнуо је у неколико наврата Конузин, говорећи емотивно и повишеним тоном на панелу посвећеном глобалним безбедносним променама, који је љутито и напустио.

(Бета)

Соња Лихт: Конузин је увредио скуп

Поводом оштрог наступа руског амбасадора у Београду Александра Конузина, Соња Лихт сматра да његове примедбе "не стоје".

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт рекла је да "не стоје" примедбе амбасадора Русије у Београду Александра Конузина, који је демонстративно напустио Београдски безбедносни форум незадовољан током расправе.

Соња Лихт изјавила је за "Блиц" да је Александар Конузин увредио скуп. 

- Конузин је увредио скуп иако су сви учесници пре тога са огромним аплаузом подржали говор председника Бориса Тадића. Његов гест значи да Русија не жели да се у Србији говори о глобалном контексту и регионалним темама, јер сматра да су глобалне теме резервисане за Русију - каже Лихтова и додаје да је лаж да на форуму није било речи о Косову.

Конузин је демонстративно отишао са Форума након што је позван да заврши говор у којем је критиковао остале учеснике што на панелу посвећеном глобалној безбедности нико није покренуо питање слања косовских цариника на прелазе Брњак и Јариње о коме ће данас расправљати Савет безбедности УН.

Руски амбасадор је рекао да је збуњен јер НАТО, КФОР и Еулекс планирају да доведу косовске царинике на прелазе на северу Косова и тиме прекрше свој мандат, Резолуцију 1244 и одлуку СБ УН из 2008. године, а из публике на ту тему није постављено ни једно једино питање.

Говорећи о поступку Конузина, Лихт је рекла да верује да руски амбасадор није довољно пажње посветио почетку форума где се говорило о Косову.

Она је подсетила да је председник Србије Борис Тадић на отварању Форума говорио о ситуацији на северу Косову, и нагласила да је том приликом послао поруке, а да вероватно Конузин "није довољно пажње посветио ономе шта се десило и зато је тако поступио".

Лихт је додала да су и новинари током пауза разговарали са учесницима Форума највише о стању на Косову.

Председник Србије је отварајући први Београдски безбедносни форум изразио забринутост због најаве унилатералних акција Приштине на административној линији на северу Косова, истичући да такве акције угрожавају мир и стабилност у читавом региону.

(Блиц)

Бошко Јакшић: Има ли овде Срба, а да није амбасадор Русије

Најновију прилику српским властима је на сребрној тацни понудио ЊЕ амбасадор Русије Александар Васиљевич Конузин.

Мислим да је Рус с марамицом у реверу – навиком коју је понео током службовања у Паризу – понашањем на београдском Форуму о безбедности прекардашио сва правила лепог дипломатског понашања. А она су баш стриктна.

Ништа ту није случајно. Амбасадор зна шта ради. Буди „патриотску Србију“, убеђен да ће је Запад успавати и одвести на странпутицу. Поручује да ће нам бити боље уз Русију него уз ЕУ и/или НАТО.

Пошто се приказао као редак Србин усред Београда, присвајајући патриотизам земље у којој је амбасадор, рачуна на реакцију у стилу: „Да, да, поред свих ових еуропејских издајника заиста је требало да нам Рус очита буквицу и покаже како се воли своја/туђа земља“. Има таквих.

Рекло би се да је изасланик Кремља изашао и из оквира званичних ставова Москве поводом косовског проблема. Ако ме сећање не вара, Владимир Путин својевремено је, оштрином која може да приличи баћушки али не и једном од најмање стотину државних службеника на амбасадорском месту по свету, поручио да Руси немају намеру да буду „већи Срби од Срба“. Шта се Србија договори око Косова, Руси ће подржати.

Његова екселенција прекршила је тај став. Конузин је у својој сербској отечественој беседи јасно показао намеру да буде већи Србин од Срба, да Србе заблуделе идејом запада Европе врати на источни пут пансловенства и слатког православља – уз понешто економске доминације.

То је онај део његовог дубоког разочарања, али без емоција, када каже да је Србија „спремна да прода привредна постројења било коме, а не Русима, иако су свесни да ће тако постројења пропасти“.

У време „ресетовања“ америчко-руских односа, амбасадор уводи чисту хладноратовску реторику остављајући ме да се питам да ли Русија не да Србију сматрајући је последњим адутом за нека нова времена, или се ради о неоколонијалној навици.

Да ли је то Српска православна црква својим метанисањем Московској патријаршији охрабрила Конузина да мисли да је бојар и у свету српске политике?

Пошто је одржао пледоаје, не први те врсте, амбасадор је у знак протеста напустио скуп. Не бих даље, јер све је мање-више познато. Занима ме шта ће урадити српске власти.

Да будем сасвим јасан, што би рекао Борис Тадић, увек ме је нервирао недостатак самопоштовања Србије према Србији. Не сматрам да Србија од себе треба да направи пачавру – без обзира колико јој је маневарски простор сужен.

Ако имају иоле самопоштовања, затражиће „дипломатским каналима“ да ЊЕ напусти Србију. Био би то једини и прави одговор државе која не допушта да јој страни амбасадори држе лекције.

То што амбасадори користе простор који им је отворен, није њихова, већ наша грешка. С том разликом да су амбасадори Запада користили анестезију, а амбасадор Конузин ради на живо, на начин који би приличио временима Информбироа.

Знам, сада ће се изнервирати онај препознатљив део читалаца који који ме држе за западног плаћеника, жбира ЦИА, Тадићевог послушника, ЛДП-овог активисту – све сам то имао прилике да нађем по коментарима.

Зашто Б. Ј. није критиковао бившег америчког амбасадора Камерона Мантера када је – недипломатски исхитрено – најављивао да ће Србија добити „проевропску владу“ и пре него што је она формирана.

Зашто се Б. Ј. није огласио када је бивши немачки амбасадор Цобел рекао да би Србија можда могла да за 20-25 година размишља о чланству у ЕУ, под условом да се одрекне претензија на Косово.

Зато што је разлика велика. Први дипломата саопштио је чему се нада, други је прерано открио шта његова влада мисли. Зато је повучен.

То право, и по цену грешке у корацима, има и Конузин, али постоји ту велика разлика у форми. А форма је суштина дипломатије.

Александар Васиљевич – сем што зна када да обуче униформу – показао је да на форму не даје ни копејку.

Мада зна када да позове Цецу на пријем – као одговор на конференцију НАТО у Београду.

Зна да упути званични демарш када му се не допадну речи Чеде Јовановића у ТВ емисији. Зна и да у новинама полемише са аутором ових редова. Све он јако добро зна.

Због тога је мање важно шта је Конузин рекао. Могао бих лако да се сложим да је и Косово тема за дебату о глобалној безбедности. Тадић је и о томе говорио. Не бих никако могао да се сложим не само са увредљивим начином амбасадорове интервенције, већ и очитом намером да се Србија поново дели на Запад и Исток, на издајнике и патриоте.

Да му је то била намера могло би да се закључи из податка да је дан раније, у среду, у оквиру истог форума одржан панел на тему „Русија и Европа: Партнери или такмаци?“ Конузин се није појавио.

Али, да прекратим нервирање свих оних који прижељкују руску војну базу на Пасуљарским ливадама, оних који би НИС поклонили – а не јефтино продали Русима, оних који будућност Србије виде испод велике шљиве, оних којима се коса диже на глави од речи НАТО, оних који би да сачувају паланачко политикантство и општу муљачину, оних који се не питају зашто су сви срећни када се развежу од Србије, оних који у страху од здраве конкуренције квазинационалну супериорност граде на кметовским авлијама, оних који желе да комшији цркне крава, оних који воле да мисле да ће им мајчица Русија конузиновском руком ставити мелем на све ране, оних који су се – извештава Глас Русије – јавили са предлогом да се амбасадору додели одликовање за јавно изнету одбрану интереса Србије од НАТО, свима њима обећавам да ћу на исти начин реаговати уколико овако скандалозно понашање буде показао било који страни амбасадор. Не због њих, већ због нас.

ЊЕ је, што се мене тиче, промашио ово амбасадорско место. Гаф за гафом. Боље би му пристајало да буде губернатор Магдамскаје области.

Дан после био је отворен за реакције. Москва је могла јавно да прекори свог амбасадора. Није. Београд је могао барем да упути оштар демарш. Није.

Што значи да Русија стоји иза зажареног амбасадоровог излагања. А Србија? Иза кога она стоји? Требало би иза себе, али то није случај. Тужно.

Пре неколико месеци амбасадор Србије у САД затражио је од америчке ТВ мреже да предузме мере поводом „клевета“ комичарке Челси Хендлер против Србије и њених грађана. Око тога се дигла фрка. Око Конузина држава немушто ћути.

За крај, морам опет као Шваба тра-ла-ла. Све је ово због Косова, које је и руски амбасадор увео у игру обећавајући наставак одбране Србије у УН. Изгледа да ћемо све продати, после НИС-а и самопоштовање, само да би сачували оно што одавно немамо.

И нећемо имати, не барем онако како сањају сви овдашњи потврђени или непотврђени националакадемици који будућност Србије стално покушавају да калемаре митовима из 1389.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]