Полемике

Одговор критичарима

Штампа
Срђан М. Јовановић   
среда, 09. јануар 2013.

Познати амерички атеиста, полемичар и едукатор, неуролог Сем Херис, објавио је у своје време један детаљан рад о религији имена „Крај вере“ (у оригиналу, на том чудном страном језику, The End of Faith). Будући да је рад писао стручњак, и будући да није писао хвалоспеве религији, фундаменталисти су га дочекали на нож. Добијао је писма мржње на дневној бази, и она су се таложила и таложила. А онда се Херис досетио да на та писма и, условно речено, одговори. Тако је настало и још једно његово познато дело, „Писма хришћанској нацији“ (Letter to a Christian Nation).

Откако сам током последњих месеци објавио неколико чланака на порталу НСПМ (свега три, од којих је трећи коауторски), добио сам и ја своју селекцију порука мржње, махом управо међу коментарима читалаца. Охрабрен чињеницом да је Херис реаговао на свој „hatemail“, као и чињеницом да су и уредници НСПМ објављивали сличне чланке, сматрам да ми је практично дужност да и ја урадим нешто слично.

Називали су ме свакаквим именима. Испао сам „интелектуални и безлични морон“, „надмен“, човек који „лупета“, „комрад Јовановић“, „бољшевик“, „потурица“, „паметњаковић“ и „еуроб“ (шта год то значило)...некима се није свидело ни како се облачим (!). Назвати ме „учеником Радомира Константиновића“ и „школованим у ЕУ“, како ми се чини, ваљда је такође требало да се постигне ефекат какве увреде. Проблем је у томе што у србијанском друштву постоји једна одређена „култура вређања“, док култура дијалога практично не постоји. Образовање, наука и филозофија се данас схватају као нешто негативно и константно су под рафалном паљбом антиинтелектуалног миљеа (кад су један фиозоф и сам концепт образовања били пљувани!). Лакше је сасути некоме увреде у лице но покушати наћи аргументе. Ја на тај ниво падати нећу, али сигурно могу културно и пристојно макар да прокоментаришем салве приземних увреда које сам добио од стране велике већине читалаца НСПМ-а, у маниру ерудитног Сема Хериса. Све инстанце неписмености остављам у оригиналу – занимљиво је приметити да што је коментар бахатији и дрскији, те што је мање заснован на познавању чињеница, то је и неписменији.

Напоменуо бих још да су коментари и увреде који следе само један мањи део читаве плејаде истих, те да се размишљам и да издам књигу, јер материјала има: могла би се звати „Мали великосрбски увредаријум“, а без стотину страница густо куцаног, неписменог текста је не би било. Читаоци НСПМ-а су ми већ обзнанили како сам „богат“ и „добро плаћен“, па ето начина да се још мало „обогатим“ на рачун „патриотизма“...закај па не!

Срђан М. Јовановић,

Уредник портала Савремена политика и управљање (spolu.rs)

 

саша р.

Овог интелектуалног и безличног морона не желим чак ни да коментаришем. Боже опрости, али не могу да верујем какве креатуре ствараш!

Драги Саша, ако нисте приметили, и ако Вас је 21. век заобишао, богови не постоје. Толико о томе ко је „морон“, како сте ме учтиво назвали. Да ли Ваши родитељи знају да се овако изражавате?

Вук

Па наравно,види се где се овај интелект осећа као код куће Данас,Е-новине и слична национално-пљуваћка гласила шовинистицко-грађанске провинијенције. Елем, каже интелект. Интелект, уосталом, можемо и дефинисати као супротност религијском уму. Дакле читава европска култура је онако самородно изникла на ваљда базису Монсантовог гмо семена а Јудео-Хришћанска мисао нема нисша с тим. Е па аферим ти на базису и интелекту.

Европски интелект је изникао много пре хришћанства, драги Вуче, ако нисте чули за Талеса, Сократа или Демокрита. Аферим и Вама на потпуном недостатку познавања историје сопственог континента. Књиге у руке, драги мој, а не звона и прапорци!

Анка Крајина

После свих коментара нема се шта много рећи а остати пристојан. Оно што је извесно, нису године доказ зрелости. Многи и остаре а остану зелени! Довијека! Има, синко, у Европи пуно тога што за Србију представља "кисело грожђе", има. Било би га и у Србији да смо имали друкчију прошлост и могућност стицати онако, како су стицали ти Европљани! Али то је тема за озбиљне људе а не за балавурдију и ЕУ апологете!

Драга Анка, ако сте већ толико стари и мудри, можда би следећи пут требало да пробате да ми се не обраћате увредама, називајући ме „балавурдијом“. Да имате ишта стида, било би Вас срамота.

Игор

Оволико глупости на једном месту дуго нисам прочитао...

Драги Игоре, за Ваш ниво, добро је што уопште умете да читате. Kudoz on that.

Еуроза

Господине Др Срђане М. Јовановићу, уколико можемо без Косова па можемо онда и без Вас и Ваших предавања! Схватате?

Драги мој, да сте Ви у стању ишта да схватите, не бисте тако писали.

Зоран

Рекох ја да нам је Болоњу подметнула ЦИА али ми нико није веровао.

Заборавили сте да напоменете како светом владају зли људи-гуштери које само Ви можете да видите.

Саша Цветковић

Ја не знам што се толико смејете. Човек је доста учио на годишњем базису и постао доктор.

Да, драги мој, учењем се постаје доктор наука. Видим да Вам је то страно, мада Вам завист страна није.

Турас

Госп.Јовановић,мало-лади мало-греје.Крајњи утисак;где сам Јовановић узима слободу да у име свих Срба тврди да нисмо против ЕУ је погрешна и целом коментару даје друго светло. Наиме,Срби нису "по хоризонтали"никад мрзели (чак ни Хрвате) ни један ЕУ народ,али су (по задњим анкетама )против уласка у ЕУ. Што се "вертикале"тиче ту се слажемо али то не оспорава Каликов текст у целини. А овде је о њему коментар. Мој утисак Јовановићевог коментара,да избегава да овде наведе главног кривца"визног режима" .То је разумљиво.  Које куче уједа руку што га хлебом храни?

Када се описмените и почнете да одвајате празна места после правописних знака, можемо причати.

сељак беземљаш

Аутор је како сам каже космополита. Дакле СВЕТОЉУБ. Наше горе лист.Специјална врста светољуб.Тржишно орјентисан.Рачуна да ће се лакше прометнути кроз свет и век исказујући "космополитизам". Наследили су јефтину реторику интернационалиста који нису стајали нигде а мислили су да су у свему и свачему.

После.тачке.се.одваја.празно.место,драги.мој.човече.неписмени.

Вук

И шта кажеш, не слажеш се са ставовима који се износе на НСПМ а пратиш редовно Б92....Па човече ја такву дозу самокритике не видех одавна,и да знаш да је самокритика први корак на путу просветљења.Надам се да цес ускоро увидети своје заблуде (а тешке су и велике) и вратити се у окриље свог народа.Веруј ми,много времена сам провео по том "великом свету" и немам много доброг да кажем о њему.Нарочито немам доброг да казем о англо-саксонском свету, који је вама "космополитама" највиши узор и мера за све.И на крају узми било коју енциклопедију па погледај биографије великана сви су: аустријски,немачки,српски,енглески,руски научници,уметници.Не постоји ни један да се води као "космополитски" великан.Мислите о томе.

Занимљиво, јер када „погледам“ те биографије великана, видим само да нити један једини није ништа постигао позивањем на своју нацију, већ универзалним радом и трудом...занимљиво. Мислите о томе, Вуче, ако Вам мисао није сувише страна.

Шешељевац

Прво Болоњска декларација, онда Срђан М. Јовановић као предавач на Болоњском универзитету. Шта ли је треће што ће нас задесити из Болоње?

Ако не умете да читате, био сам истраживач, а не предавач. А шта ће Вас „задесити“ из Болоње не знам, али шта је Србију задесило када су њоме завладали „Шешељевци“ је болно јасно.

Φιλοσοφία

Господине Јовановићу, сасвим сам сигурна да сте цијели текст написали само због ваше амбиције и страх да ће ваш интелект остати неискориштен по еуропским универзитетима, ако вам укину безвизни режим. То не би било толико за осуду (обзиром да је људски), да се на томе заврши. Али код Вас се назире онај нарочит егоцентризам присутан код Срба академски образованих, који сасвим занемарују чињеницу да је образовање начин да помогнемо и служимо друштву, а не друштво нама. Такође, симпатична ми је титула са којом сте се потписали. Наравно да је напор и рад уложен у ту титулу вриједан помена, али овдје ми је оставио утисак ауторитета који свему написаном треба да да важност и дубину.

Наравно. Кад човек помисли да ће његов интелект „остати неискориштен“, креће да пише за НСПМ, тако то иде. Симпатична Вам је моја титула? Баш лепо. Са друге стране, мени није симпатичан Ваш потпуни недостатак схватања реалног света.

рурбани, још један

... на месечном базису путујем и по конференцијама широм Европе, као и да држим предавања на неколицини ....

Хахахаха! Какав језик! Јел, бре, где има тај базис да се купи, и ја бих да путујем ПО конференцијама на њему, месечном.

Можете и Ви да путујете по конференцијама, само треба неко да Вас позове на исте. А за то је потребно образовање. Ситница.

Владимир Гвозденовић

"базис" је врх ово звучи као говор који је писао Свето(није) Маровић. Не зна се да ли је за свадбу, или за сахрану. п.с. како ли се на црногорском каже базис?!

„Базис, сердаре!“

Ружичасти пантер

А ја на "дневном базису" пратим сајт НСПМ и баш се слажем са идејама које износи. И, разуме се, са сјајним Каликовим текстом. Уопште нисам космополитске политичке оријентације мада сам добар део живота провео - студирао и радио - у Француској. Баш зато.

Драги мој, види се из авиона да нисте космополитске оријентације. То што сте брисали клозете у Француској је ипак Ваш проблем.

Марко Радовановић

И било би лепо кад бисте објаснили шта је то "месечни базис". Ми у Србији такве фразе немамо. Имамо месечна стања и месечне издатке, месечне нивое, месечне приходе и расходе али ја (бар у српском језику) ни за какве "базисе" нисам чуо.

Па се зато хвалите својим незнањем? Идите у школу или се послужите речником.

Биљана Николић

Господине Јовановићу, Ваши визни проблеми се врло елегантно могу решити са не тако великим губитком вашег драгоценог времена - са земљама шенген зоне постоје годишње визе са више улазака и излазака. Исто важи и за ту брижну мајку којој је највећи проблем чекање у реду за визу како би видела своје дете(??!) на школовању или на раду или у брачним водама у иностранству (можда и у затвору, али дете је дете). Чини ми се да сте своје образовање посветили само себи, свом развоју као јединке и решавању својих проблема. Некако сматрате да други који нису са титулом треба да помогну вама који имате титулу да напредују и лепо живе. Прави академац има моралну одговорност да своју титулу стави у службу оних који нису довољно способни (из било којих разлога) да се изборе за своја основна права. Тражење од других да своју угроженост ставе у други план због Вашег комотитета, недостојно је титуле којом сте се потписали.

Драга Биљана, не знам чега се више гнушам – Вашег потпуног немара за мајке које не могу да посете своје синове, Вашим претварањем како сте у ствари Ви ти који помажу другима, или просто чињеницом да сте написали „комотитет“.

Драгослав Бајагић

Ниси навео где си се едуковао и ко те је едуковао и зашто те је едуковао. Не мораш то да ми кажеш. То ми је јасно као дан.

Драги мој Драгославе, да је Вама било шта јасно, не бисте такво што писали. За разлику од Вас, ја јесам едукован.

Ксенос

Аутор не зна српски, то је очигледно. Подупире се речима модерним у еу-ропству, као што је едукација итд. Ниједну своју мисао није изнео, већ слепио на једвите јаде много пута жвакану еу-ропску пропаганду. Паре ставио у џеп и сад под српским именом може да пљује по Србима до миле воље. Неки то и воле тако, воле да биду еу-ропски едуковани.

То је „очигледно“, нема ту дискусије. Када Ви, у својој васколикој неписмености, нешто не разумете, испада да ја не знам језик. Јасно. А паре сам ставио у џеп, богат као Крез.

Арсеније Станковић

Хендикепиран сам чињеницом ограничења дужине текста и мораћу да пишем што краће. Дакле,г.Јовановићу, у мери у којој се тексту г.Антонића, углавном, нема шта приговорити, ваш коментар обилује закључцима који су плод стерилног интелектуалног промишљања актуелног политичког момента у Србији, без довођења у корелацију са међународним историјским и економским факторима који битно детерминишу, првенствено светску политику, а самим тиме и нашу, у истој мери се има шта приговорити. Аутор овог текста имао је срећу да је поседовао полутајна и јавна документа ЦИА-е који се односе на америчке интересе у Европи и на Балкану,и које је амерички председник образлагао у Сенату САД. Та сазнања битно померају тас логике ствари и помера га са поља виртуелне демократије на сурово поље васколиких интереса моћних на балканском геополитичком простору.Дакле, не ради се овде о љубави и мржњи, доброј или лошој намери САД на Балкану преко ЕУ Ради се о јасним геополитичким интересима, који се увелико реализују.

Драги Арсеније, хендикепирани можда јесте, али свакако не ограничењем дужине текста.

Илија Чворовић

Мала је ово земља колики је он издајник!

Мала је то земља колико сте ви затуцани, драги мој.

Боб

Аутор је верни ученик Р. Константиновића, "филозофа". Заправо, другофилозофа. На добром је путу да постане другополитолог, тако некако.

Цењеног Константиновића никада нисам упознао, нажалост. И радо бих био његов „ученик“.

у - највећа бирократија у историји

Све је јасно као дан. У питању су привилеговани ниткови и класични паразити.

Лично сам, на послу, упознао пуно тих бирократа, квази-експерата, саветника,... из еу-ропске уније. Ради се о најгорем слоју људи; они апаратчици из времена комунизма су неупоредиво наивније и мање зло од ових савремених продаваца магле и паучине. Они су трећеразредни стручњаци а прворазредни фолиранти. Овде су само због својих огромних дневница, добрих вечера (углавном, о трошку наших улизица), провода,... и набацивања послова својим фирмама. Највећа је невоља што нам намећу, неретко, потпуно идиотска решења и што им наша менаџерско-политичка каста прилично верује. Да је Домановић данас жив, главни лик његове приповетке (Вођа) не би био слепац већ неки 'саветник' из еу-ропске уније.

Занимљиво. Јер када ја читам Домановића, све некако замишљам националисту у улози Вође.

Саса

Мој стомак је поднео текст док није поменут инсајдер као кључни доказ за претходно наведене тезе.

Врло ми је драго да је управо Ваш стомак кључна инстанца по којој се износе закључци и вреднују ставови. Сигурно ћу приликом писања свог следећег текста консултовати и Ваш Цењени Стомак.

Ми кофо, мико фо, микофо! Ми ко фо?

(Следи реченинца састављена од високопарних, бомбастичних речи из текста)

Политолог је инстанцама едукације каталогизирао дисфункционални амбисодино србизације, док су едукациони системи инфилтрирани, дедупловани и постулирани, минуције сутуриране од дефинирајућих инстанци и охлократски еволуирале кроз десинирање и носолошко аранжирање харлекинизације бенефита од промулгације инкомисцибилне инстанце вокс кламантис ин дезерто, и кроз бриколирање потенцијалне пропагације дигнитета и бенефита као прерогатив провенијенције референци ... ЉВЈ

Лепо је што сте извукли све речи које не разумете. Није лако наћи некога ко јавно парадира сопствену неписменост – Ви сте у томе и успели!

Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...

Постављање границе у оквиру сопствене државе на захтев страних сила (ЕУ) није провалија, нити журба у провалију, по господину Јовановићу. Каква уштеда живаца уопште не читати текст испод тога.

Оставили сте коментар на текст који нисте до краја ни прочитали?

ДУСЛ

Аутор "европски замишљен", а и овај "оутфит" са бијелим "гуртом"...европски. иако можда 2% текста и има везе са здравим разумом, оних 98% су га апсолутно засјенили. аутор желио да напише озбиљан текст па се и сам изгубио у свом стилу "европског" писања.

Морао сам 2 пута да прочитам овај текст да извадим неке од ових европских изјава (тужим нспм за душевну бол;-)...дакле..сутурирана рана, харлекинезација,инкомисцибилан, дедупловати, минуција, да десинирам, ће имати бенефита...српска бирократија је мала маца за овај текст...

Драги мој, Ви сте морали два пута да прочитате текст само зато што сте функционално неписмени, других разлога нема. Коментари на мој стил облачења су више него неукусни. Да ли бисте се боље осећали на набијем дукс у фармерке и да ставим златну „кајлу“ око врата? Или боље – да врат немам уопште?

Небојша Малић

Аутор овог текста нам је свима (врло ненамерно) учинио велику услугу: показао је како се понаша и резонује ЕУропски пост-Србин. Па ко хоће да буде такав, ено му ЕУропство. Такви Србији не требају.

Наравно да Вам не требају. Јер без „таквих“ Вашој Србији иде веома, веома добро, не?

зика

Којим језиком овај Јовановић пише?Ја пола речи не разумем.А живим на 3 континента и говорим енглески одлично и шпански боље него Јовановић српски.

Упоређује Шведску и Србију.Треба упоређивати Румунију и Бугарску са Србијом. Шведска је била богата и пре ЕУ.

Иако сам ја сигуран да Вам је једна рука у Европи, једна нога у Азији, а глава у Аустралији, ако нешто не разумете, образујте се, учите, идите у школу.

Србиновог Србина Србин Србиновић

Гомила глупости Срђана М. Јовановића. Мора да је добро награђен за овакав пропагандни текст, истина јалов и искључиво као реклама саздана од бесмислица и глупости. (...) Да је његова ЕУ пропали пројекат УСА, заснован на лажима, од лажних речи до лажног новца, показује и најновија одлука антинародних владалаца ЕУ да ће извршити замену постојећих новчаница - евра (еура).ОВО ЈЕ ПРИЗНАЊЕ ДА ЈЕ ЕУ БАНКРОТИРАЛА. А како и не би, потрошила је силни новац, и направила га лажним, да би у стање илузије довела многе државе и народе Средње Европе, и навела их на погрешне одлуке да хрле у ЕУ.

Зли Запад је Вама Косово отео из џепа, да. Нема везе што највероватније не знате ни да покажете Косово на мапи, што на истоме највероватније нисте ни били.

Мафлин

Аутор текста је хтео да полемише, а ни на једно питање није одговорио, ваљда је помислио да пише на блогу Б92 па да читаоце неће изиритирати та незрела замена теза...

Јадно за некога ко себе назива интелектуалцем.

Да, јасно. Иако је мој текст састављен из одговора на једно по једно питање, ја „ни на једно питање нисам одговорио“. Црно је бело, а бело – црно. Хоћете ли ми, такође, саопштити где сам ја то себе тачно назвао интелектуалцем, btw?

Бранко

Колико је ово лоше аргументовано! Може се слободно рећи побркао лончиће. И ја живим скоро двадесет година на западу, и радим као инзињер, па бих бас волео да знам ста овај и коме он предаје.

Шта предајем? Следеће предмете и области: културна историја Европе, историја атеизма, увод у интердисциплинарне студије, модерне европске шовинизме, родне студије, јавну управу, интеркултуралну комуникацију, увод у анализу дискурса. Коме предајем? Студентима из Чешке, Словачке, Немачке, Босне, Србије, Бугарске, Турске, Бангладеша, Британије, Сједињених Америчких Држава, Русије, Украјине, Индије, Италије, као и многим другима. А Ви, Бранко? На којој трафици радите?

Петар Петровић

Овај човек је изрекао толико неистина, полу истина, неумесних поређења и судова оптерећених предрасудама да би сваки коментар био сувишан. Ово је класична пропаганда у свом најгорем облику. Ако ви нешто хвалите онда то радите на основу "добрих" особина производа или идеја које промовишете, а не на основу малициозно представљених наводних недостатака људи, народа, тржишта коме треба "продати" то што "хвалите". Све се своди на колонијални принцип "цивилизовања дивљака"! Ужасан текст човека који гаји презир према свом народу и сматра да само под "надзором" друге државе, у овом случају супердобре ЕУ, Србија уопште може и треба да постоји. Изнете ставове о РУсији да и не помињемо! После свега што су САД и ЕУ урадиле, од бомбардовања Срба, и у Крајинама и у Србији, па до Ирака, Авганистана, Либије и Сирије - Русија је нерпијатељ "цивилизације"??? Аутор лечи своје комплексе ниже вредности...заиста ужасно лицемеран, нетачан и у свему злонамеран текст! Фуј!

Драги мој Петре Петровићу, намам ја никакав „презир“ према „свом народу“, јер нисам припадник никаквих народа. А да дивљаке није могуће цивилизовати показује и Ваш коментар. Илити, да Вас цитирам: „Фуј“.

Студент

Побогу, зашто сви другосрбијанци напредак државе аутоматски повезуују са ЕУ? Као да је немогуће да направимо стабилну,правну државу са добром економијом ван ЕУ процеса. Помиње Француску, Шведску, Шведску као светли пример ЕУ,а заборавља Румунији, Бугарску, Грчку, Португал, Шпанију (где је огромна незапосленост). У класичом другосрбијанском евро-фанатизуму аутор помиње зле Русе кроз тезу "Штета коју је Кремљ изазвао Србији је неописива, од куповине конгломерата за скоро никакав новац, до пропагације национализма" А заборавио је да помене железару у Смедереву која је продата за 20 пута мање новца Американцима? И онда вади тамо неке западне плаћенике у Русији типа: Ана Политковскаја и како је прогони Путинов режим,а заборавља да помене како Асанж пролази у В.Британији и коју тортуру врши та иста ЕУ према њему. На крају јака борба за Косово у саставу Србије је врхунац европских вредности,ниједна земља ЕУ не би пристала да прода своју територију. И стварно је жалосно ко је све професор.

Драги Студенте, јесте жалосно ко је све професор, али је још жалосније ко је све студент.

зоран

Као прво ЕУ сколовани лику, не каже се србијански политичари, казе се српски политчари, срби су народ, србија је држава...извини на овоме еу школовани лику.

тврдиш да нико није демантовао, "инсајдер", а где су ти докази да се то десило, ако већ верујеш у то....онда тврдиш да се у ЕУ поштују људска права, хмм, је л то она права што су киднаповали људе по ЕУ, а ЕУ правосуђе им омогућавало спровод на плазу звано 'гуатанамо баy"...требао би да их посетиш мало... да нашу политичари лажу, да, али лажу нас, ЕУ политичари на основу лажи разарају друге државе бомбама и масовним убиствима целокупног народа.док се у Србији десила следећа ствар, дозволите да десинирам укратко: одем у полицију, нема никога у реду, жена иза шалтера турпија нокте.

није сјајна ситуација, али сада ЛАЖЕШ! Све у свему, чланак и начин размишљања је, извини ЕУ школовани лику, на нивоу средње школе...али, човек учи док је жив, што не значи да ћеш и да научиш, али увек има наде ;)

Драги мој Уопште-Не-Школовани Лику, не лажем. А за Вас наде нема, то је макар јасно. Бисери се пред знате-већ-шта не бацају.

Господо 'ришћанска...

Ја да сам јуче стигао са Марса, без икакве идеје о Земљанима, а онда прочитао овај чланак - био бих уверен да Србија треба да остане подаље од ЕУ.

Само овај чланак и ништа више.

Замолио бих Вас да се на Марс и вратите.

каћа

Жао ми је што , један млад човек школован у Србији и сада на раду у органима ЕУ , како он то сам наводи , нема више критичности према тој организацији и свим поступцима последњих 20 година у односу на Србе и Србски национални простор . Више критичности би било корисно и нама и самом аутору . С. Антонић у свом тексту није негирао нека цивилизацијска достигнућа које ЕУ има али је исто тако јасно указао да због њеног погубног деловања или њених чланица на Наш национални простор,притиске за растакање Србије , њихово учешће у Агресији , девастацији привреде и свега осталог што млади политиколог само маргинално спомиње или занемарује , НЕМА ПОТРЕБЕ ДА СЕ ЖУРИМО У ПРОВАЛИЈУ . Што се тиче утицаја САД на ЕУ коју аутор текста негира : довољно је навести само изјаве Гђе Клинтон и заједничку посету са Ештоновом која у углавном била и понасала се као маргиналац . САД имају и те какав утицај на ЕУ , можда не тако увек видљив али ИСКЉУЧИВ у НАТО где је већина чланица ЕУ.

Када научите да одвајате празно место само после тачке и запете, можда можемо да причамо.

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]