Хроника

Зоран Заев: Договор са Бугарском биће постигнут до предстојећег Савета министара ЕУ

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да није далеко договор са Бугарском и да верује да ће бити постигнут до предстојећег Савета министара ЕУ.

"Нисмо много далеко од договора. Верујем да ћемо се до другог Савета министара ЕУ, 8, 9. или 10. децембра, састати ја и (премијера Бугарске Бојко) Борисов, а верујем и да ће наше радне групе, које контактирају интензивно, створити и атмосферу за то", рекао је Заев новинарима.

Северна Македонија ради све што је неопходно да постигне решење за отворена питања са Бугарском

Како је истакао, Северна Македонија ради све што је неопходно да постигне решење за отворена питања са Бугарском.

Треба да имамо добру вољу и да гледамо позитивно и да имамо пројектовану будућност пред нама

"Треба да имамо добру вољу и да гледамо позитивно и да имамо пројектовану будућност пред нама. Нормално, развијају се идеје, разматрају се разне варијанте у духу дигнитета и достојанства два пријатељска народа, како би се пронашло решење са уградјеним европским вредностима", рекао је премијер Северне Македоније.

На питање о чему Скопље разговара са Софијом, он је рекао да се не ради о уступцима, већ о решењима која задовољавају обе стране.

Тако раде пријатељи

Драго ми је што Бугарска признаје македонски језик и македонски идентитет као нашу реалност

"Свакако, желим да истакнем да ми је драго што Бугарска признаје македонски језик и македонски идентитет као нашу реалност, а верујем да ће се кроз те формулације наћи и решења, свакако пазећи једни на друге као стране у договору. Тако раде пријатељи и верујем да ћемо показати још једном да смо велики пријатељи", рекао је Заев.

Бугарска на састанку министара спољних послова Европске уније 17. новембра није подржала нацрт преговарачког оквира за Северну Македонију, чиме је блокирала почетак преговора свог западног суседа о пријему у ЕУ.

(Бета, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]