Хроника

Загорка Доловац положила заклетву за републичког јавног тужиоца на период од шест година

Штампа
четвртак, 29. јул 2021.

Загорка Доловац је пред посланицима у Скупштини Србије положила заклетву за републичког јавног тужиоца на период од шест година, што јој је трећи мандат на тој функцији.

"Заклињем се чашћу..."

Заклињем се својом чашћу да ћу јавнотужилачку функцију вршити предано, савесно и непристрасно и штитити уставност и законитост, људска права и грађанске слободе

Заклетва коју је Доловац положила гласи: "Заклињем се својом чашћу да ћу јавнотужилачку функцију вршити предано, савесно и непристрасно и штитити уставност и законитост, људска права и грађанске слободе".

Она је потписала текст заклетве, што су посланици пропратили аплаузом.

Доловац је била једини кандидат за републичког јавног тужиоца, а на ту функцију је поново изабрана 22. јула у Скупштини Србије.

Доловац је рођена 1966. године у Новом Саду, где је завршила Правни факултет 1989. године, а правосудни испит је положила 1992. године.

Радила је као стручни сарадник у Републичкој управи јавних прихода, а као заменик јавног тужиоца у Општинском јавном тужилаштву и Окружном јавном тужилаштву у Новом Саду.

Од 2007. до 2009. године била је вршилац дужности јавног тужиоца у Окружном јавном тужилаштву у Београду.

Доловац је за републичког јавног тужиоца бирана 2009. и 2015. године.

Полагању заклетве присуствовале су и председница Врховног касационог суда Јасмина Васовић и министарка правде Маја Поповић.

(Фонет, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]