Хроника

Вук Јеремић: Нема сукоба у Народној странци, имали смо дојаву да ће се нешто дешавати. Ако се опозиција не уједини и то брзо, уследиће катастрофа

Штампа
среда, 27. октобар 2021.

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да су прошле недеље добили "кредибилну дојаву да ће се нешто дешавати" везано за његову странку, и додао да су одмах након тога почеле медијске шпекулације о наводним сукобима у Народној странци.

Јеремић је у гостовању на телевизији Нова С рекао да се шпекулисало да у тој странци "царују сујете, да су неки људи себе већ видели у фотељама и да је странка потонула у унутрашња гложења".

"Ништа од тога није истина. Пре само десет дана постигли смо добар резултат у немогућим условима на изборима у Неготину, и добили замах који ћемо искористити за опште добро", казао је Јеремић.

Упитан о оставци члана Председништва Народне странке Боривоја Боровића и других функционера странке, Јеремић је одговорио да "не жели да каже ниједну ружну реч о људима са којима се до јуче борио".

Према његовим речима, режим не може да опрости Народној странци јер је "ударила шамарчину" Безбедносно-информативној агенцији (БИА) објављивањем имена и фотографије агента Владимира Мацановића, који је један од тројице службеника те агенције који су "четири сата мучили Константина Карића на београдском аеродрому и терали га да призна да је објавио увредљив твит о председнику Србије Александру Вучићу".

"У Србији смо покренули кривични процес против Мацановића и челника БИА, а покренули смо и међународну акцију коју више нико не може да заустави. На крају те међународне акције неко ће морати да буде крив, и Вучић ће бити приморан да жртвује некога од својих сарадника", оценио је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да би други разлог напада на Народну странку могао да буде "двоцифрен резултат", односно 13 одсто гласова које је та странка самостално освојила на локалним изборима у Неготину, и оценио да је "стваран резултат много бољи, односно да је од крађе одбрањено тих 13 одсто".

Јеремић је рекао да ће Народна странка искуства са избора у Неготину искористити за "опште добро", а то значи за што скорије постизање договора о јединственом наступу опозиције, јер су ти избори показали да само уједињена опозиција може да се нада добром резултату.

Без уједињења нема наде, а без наде људи неће изаћи да гласају

"Биће катастрофа ако се не будемо ујединили. И то брзо. Ако се ујединимо, али то не учинимо брзо, биће можда мало мања катастрофа, али опет катастрофа", оценио је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка нема ултимативне захтеве ни за једну кандидатуру и да нема црвених линија које није спремна да сагледа.

"Ако се опозиција уједини, створиће се потпуно другачије околности у Србији, родиће се нада да нешто може бити промењено. Без уједињења нема наде, а без наде људи неће изаћи да гласају", навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да јединствена опозиција, ако одлучи да изађе на изборе, мора бити спремна да брани изборне резултате, не само на дан избора, већ и после.

"Уверен сам да режим неће отићи са власти само тако што ће гласови бити пребројани. Власт овако устројену и спремну на све може да отера само улица, а улице не може бити осим ако људи не изађу да бране украдену изборну вољу. Да бисмо могли да сањамо о резултату који је близу изборне победе, морамо да будемо јединствени", казао је Јеремић.

Владимир Ковачевић, бивши председник Одбора за привреду Народне странке: Суштина проблема је у Вуку Јеремићу

Суштински разлог због којег сам напустио Народну странку је тај што странка није прихватила моје идеје због којих сам и дошао у странку. А то је да дам одговоре на оно што народ очекује – како ће им сутра заиста бити боље. Ако погледате све оно што сам радио у последњих годину, годину и по дана, своди се на то да у критици потеза актуелне власти нисам остајао недоречен, већ сам говорио како би требало исправљати грешке, нудио сам решења – каже за Данас Владимир Ковачевић, дојучерашњи председник Одбора за привреду и предузетништво Народне странке, образлажући разлоге због којих је напустио партију Вука Јеремића.

Како додаје, Народна странка је последњих месеци водила политику пробијања кроз медије и покушаја допирања до шире јавности кроз презентације афера.

– Једна за другом ишла је афера. Како неко треба да буде ухапшен, и томе слично. Међутим, народ занима како ће живети. Наравно да све афере треба да се обелодане, али то није посао политичара, то је посао истраживачких новинара или људи који су задужени да раскринкавају афере. Ја сам струковни политичар. Тридесет година сам у економији и бизнису. Ова земља тапка у месту јер људи са искуством немају прилике да се истакну. Остаје велико питање како народ поклања поверење некоме ко ништа у свом животу није радио. Није успео да направи ни за себе, а успео је да омађија народ да ће нешто направити за њих – истиче саговорник Данаса.

Према његовим речима, међу људима који ништа нису успели да остваре у свом животу, можете побројати све политичаре, и опозиционог и позиционог блока.

– Заговорам другу политику, ако човек који није оставио довољно иза себе, ако чепркањем по његовим траговима не можете да кажете, да, то је човек какав нам треба, онда тај човек нема шта да тражи у политици. Посебно нема шта да тражи сутра у министарствима која су стваралачке природе, попут оних који се баве привредом, енергетиком, туризмом… Моја агенда је била решење за бољи живот. Ако је власт урадила нешто добро, зашто то не похвалити? Међутим, начин на који Народна странка перципира борбу за власт је преагресивна. Реваншизам, рецимо, то је нешто иза чега ја нисам могао да станем. Када дођете на власт ако имате инструменте да се обрачунате са организованим криминалом, ви то треба да радите, али располућивање народа аферама од једне до друге, анестезира народ и ви више не знате коме да верујете. Ја нисам био за то – каже наш саговорник.

Упитан како је Вук Јеремић реаговао на његове апеле, Ковачевић каже: „Није био превише узнемирен“.

– За већину политичара привредници су недовршени људи. Ви имате овде људе који одавно имају новац који је утицао на њихову еманципацију. Нама требају такви људи – истиче он.

Подсетимо, Народну странку напустили су у последње време, осим нашег саговорника, Боривоје Боровић, Данило Икодиновић, Владимир Вучинић, као и они који су били су представници омладине… Такође, пре више месеци, иступио је и Никола Јовановић.

– Суштина проблема је у лидерству, Вуку Јеремићу. Али, имате део који је дао поверење Мирославу Алексићу као и оне који иду ка Здравку Поношу, који је уживао највеће поверење Вука Јеремића. Али, сукоб између Поноша и Јеремића око кандидатуре за председника је истинит и ја нисам хтео да будем део те поделе. Дошао сам у странку да буде јача и да буде формат који пружа сигурност, али њих двојица су дуго времена били кохезиони, али у последње време су били дисонантни тонови – закључује Владимир Ковачевић.

Народна странка: Нема сукоба између Јеремића и Поноша

Народна странка се захваљује Боривују Боровићу на досадашњем ангажовању у раду Председништва и помоћи коју је пружао у активностима Народне странке. Драго нам је што са господином Боровићем делимо спремност за наставак борбе за слободу, демократију и људска права у Србији – каже за Данас Стефан Јовановић, генерални секретар НС.

 Како додаје, апсолутна је неистина да постоји било какво неразумевање, а камоли сукоб измедју Вука Јеремића и Здравка Поноша.

– Стварно не знам ко и са којом намером пласира такве информације, али оне су потпуно неистините – закључује наш саговорник.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]