Хроника

Вучић, Ердоган и чланови Председништва БиХ означили почетак радова на изградњи аутопута Београд-Сарајево; Вучић Ердогану на растанку: Надам се да ћете у будућности неупоредиво чешће долазити у нашу земљу

Штампа
уторак, 08. октобар 2019.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган завршио је дводневну посету Србији, а на аеродрому "Никола Тесла" испратио га је председник Србије Александар Вучић.

Ердоган завршио посету Србији, Вучић га испратио на аеродрому "Никола Тесла"

"Изражавам искрено задовољство због ваше поновне посете Србији и надам се да ћете у будућности неупоредиво чешће долазити у нашу земљу. Срећан пут", написао је Вучић на свом инстаграм налогу "Будућностсрбијеав", уз фотографију са аеродрома.

Првог дана посете, поред састанка двојице председника, одржана је седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а размењено је и потписано девет споразума између две државе.

Одржан је и Српско-турски пословни форум на коме је учествовало више од 200 привредника из Турске, на коме је најављена изградња индустријске зоне код Београда са 16 турских компанија.

Раније је одржан је трилатерални самит Србија-Турска-БиХ, на којем су учествовали и чланови Председништва БиХ, а лидери су заједнички положили и камен темељац за ауто-пут Београд - Сарајево.

Председници Србије и Турске, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, као и чланови Председништва БиХ означили су симболично, притиском на дугме, у Сремској Рачи, почетак радова на изградњи дела аутопута Београд-Сарајево.

На церемонији полагања камена темељца за нови аутопут, Вучић је рекао да је то "историјски догађај за све у региону".

"За нас ово јесте историјски догађај. Од 1945. године сви путеви, пруге, везе и комуникације са БиХ углавном су биле лоше, као да је неко народе које живе ту, намерно кажњавао за ко зна шта. Данас је прилика да покажемо да сами, бринући о својој будућности, можемо да уређујемо односе међу нама. Зато данас почиње један од најважнијих тренутака у региону. Простор који је некада био простор сумњи, страхова, мржње, данас почињемо да повезујемо, отварамо и спајамо", казао је Вучић.

Вучић: Ни километар пута неће бити, а да није под аутопутем

Како је рекао, "ништа на Балкану није толико потребно колико путеви, пруге и повезивање људи".

"То је начин да идемо даље ка будућности, они нас упознају једне с другима, дају нам могућност да разумемо и на крају - да опростимо, без зазора...Пут пробија и премошћује, показује да постоје другачије могућности осим преког погледа и препрека. На путу је могуће оно што је желео и велики Албер Ками - да нико не иде испред или иза, већ да идемо заједно. То заједно јесте једини начин на који ми из региона можемо да идемо напред, да престанемо да мрзимо било чији успех, јер онда када смо заједно, и тај успех биће наш", изјавио је Вучић у Сремској Рачи.

Вучић је рекао и да за 15 дана, Србија отвара аутопут Ниш-Пирот-Димитровград , тако да ће, како каже, комплетна деоница од Суботице, Београда, Шида, до Истанбула, бити покривена аутопутем. "За само неколико дана, тачније 15 дана, отворићемо ауто-пут Ниш-Пирот-Димитровград. Ни километар пута неће бити, а да није под аутопутем. А колико смо деценија то сањали. То сте успели ви, грађани Србије, јер 2014. кад је земља била пред банкротством, ви сте пристали на тешке мере...Данас земљу извлачимо из кризе, повећавамо плате, пензије, знате да ће у Србији бити све боље", рекао је председник Србије.

Ердоган: Дванаест важних пројеката

Реџеп Тајип Ердоган изјавио је на церемонији да је "поносан", јер се данас окончава 12 важних пројеката.

"Сведоци смо историјског тренутка међу нашим земљама, могу рећи да сам веома поносан, јер се окончава 12 важних пројеката данас. Почетком 2018. године у Истанбулу смо одржали састанак Вучић, Изетбеговић, који је тада био члан Председништва БиХ, а тај састанак је отворио пут за реализацију овог пројекта. Одмах након тог састанка смо уложили велике напоре како бисмо реализовали велики пројекат мира на Балкану", казао је Ердоган.

Он је захвалио Вучићу и члановима Председништва БиХ - Комшићу, Додику и Џаферовићу, на труду и посвећености.

"Мост преко Саве чији темељ данас постављамо видимо као мост пријатељства, јер он заиста има посебну вредност за цео регион. Оно што желим да нагласим је да имамо велика очекивања од наше компаније када је у питању реализација овог пројекта у најкраћем времену и на најбољи могући начин. И надам се да ће наша компанија тај посао урадити и пре времена", нагласио је Ердоган.

Он је изразио уверење да ће реализација свих пројеката допринети повећању туристичке посете у региону, у корист свима.

"Надам се да ћемо иградити једну много бољу будућност", поручио је Ердоган.

Додик: Враћање дуга народима са ових простора

камен темељац, Сремска Рача, Александар Вучић, Ердоган, Милорад ДодикИзвор: Тањуг/Председништво Србије

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да је изградња аутопута Београд-Сарајево "враћање дуга народима на овим просторима", јер се, како је рекао, кроз историју нису градиле комуникације које су требале да повежу Србију, Републику Српску и БиХ.

"Драго ми је што сам данас присутан овде, уверен да само градња великих путева омогућава да људи долазе...Малим путевима људи одлазе јер немају перспективу. Све то не би било могуће да није било опредељења председника Србије да отпочне разговоре са Турском и БиХ како би се изградила ова важна комуникација", казао је Додик.

Он је захвалио Вучићи и Ердогану за "напоре које су учинили".

"Припадамо народу који радо дочекује госте, а када они одлазе, кажемо - дођите нам опет. Верујемо да ће тако и бити", нагласио је Додик.

Члан Председништава БиХ Сафик Џаферовић оценио је да је важно да аутопут Беооград-Сарајево буде завршен што пре.

"Овај данашњи тренутак је заправо тренутак изградње нечега што комплетан регион води у мир, стабилност, развој. Хвала Турској и господину Ердогану што су препознали да могу да помогну овај регион. Турска игра знаћајну улогу у стабилизацији у овом региону, помаже што више могу, да људи нормално живе и функционишу", казао је Џаферовић.

Он је захвалио и Србији што је "решила сва питања која се тичу компликоване процедуре" за изградњу оваквог пројекта.

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић казао је да је "пре само пар година, изгледало немогуће да се дешавају овакве ствари у односима између Србије и БиХ".

"Ова саобраћајница има и конкретан, али и симболички значај", рекао је Комшић и додао. "Ово јесте аутопут, јесте комуникација, али је поред тога и симбол наших будућих, бољих односа".

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]