Хроника

Влада Србије одбила бриселску понуду и предложила хитан наставак дијалога с Приштином

Штампа
понедељак, 08. април 2013.

Влада Србије једногласно је данас одбила понуђено решење за Косово и предложила хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ.

Премијер Ивица Дачић је рекао да Влада Србије не може да прихвати принципе који су усмено предочени њеном преговарачком тиму, јер они не гарантују пуну безбедност, опстанак и заштиту људких права припадника српског народа на КиМ.

Споразум заснован на понуђеним принципима, додао је премијер, не би довео до коначног и одрживог решења и преовладавања садашњег стања на КиМ.

Влада је истовремено потврдила опредељеност да се мирним путем кроз дијалог дође до трајног решења које ће бити чврст основ за изградњу трајног мира.

"Досадашњим учешћем у дијалогу и спремношћу на компромис Влада Србије је показала искрену решеност да се постигне свеукупни договор", рекао је Дачић, који је министрима прочитао предложене закључке.

За "Закључак о потреби наставка дијалога са представницима привремених институција самоуправе у Приштини уз посредовање ЕУ" гласали су сви присутни чланови владе.

Седници није присуствовала министарска регионалног развоја Верица Калановић због, како је наведено, болести.

Влада је овластила премијера да о овој одлуци обавести представнике Европске уније.

Мркић и Одаловић обавестили Дежера о Закључцима

БЕОГРАД – Министар спољних послова Иван Мркић и генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловића формално су предали владин Закључак о потреби хитног наставка дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ шефу делегације Европске уније у Београду Венсану Дежеру.

Дежер ће, како је потврдио министар Мркић, а саопштило Министарство спољних послова, већ вечерас те закључке проследити високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Мркић и Одаловић су Дежеру објаснили нашу позицију и подсетили да је Србија незадовољна оним што је до сада постигнуто, наводи се у саопштењу.

(РТС-Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]