Хроника

Влада Црне Горе: Делегација предвођена министром Јаковом Милатовићем положила венац у Велици, где су на данашњи дан 1944. припадници злогласне СС јединице „Принц Еуген“, уз асистенцију дивизије „Скендербег“, побили више стотина деце, жена и стараца

Штампа
среда, 28. јул 2021.

Делегација Владе Црне Горе, предвођена министром економског развоја Јаковом Милатовићем, положила је венац у част жртава злочина у Велици, страдалих на данашњи дан 1944. године.

Тиме је државни врх Црне Горе први пут након 77 година одао почаст невино страдалим жртвама злочина који су починиле нацистичке СС једнице Принц Еуген, уз асистенцију јединице Скендербег.

Том приликом убијено је више стотина деце, жена и стараца, и спаљено преко 300 домова.

Премијер Здравко Кривокапић службено је одсутан из земље, због чега је министра Милатовића одредио да предводи делегацију Владе Црне Горе. У њеном саставу били су и министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, генерална секретарка Владе Црне Горе Жана Прашчевић Милачић и саветник премијера за правна питања Иван Шикмановић.

Црна Гора ће се, као одговорна држава, и институционално одредити према тешком злочину у Велици, али и Пиви и свим стратиштима која морају бити трајно урезана у колективно сјећање црногорских грађана.

То је наш дуг према невиним жртвама, али и према будућим поколењима, како би Црна Гора нашла свој мир.

Након полагања венца, епископи пакрачко-славонски Јован и будимљанско-никшићки Методије служили су помен и свету архијерејску литургију. Литургији су, поред делегације Владе Црне Горе, присуствовали и чланови породица настрадалих, као и представници парламентарне већине у Скупштини Црне Горе.

(Влада Црне Горе)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]