Хроника

Виола фон Крамон: Мере које се спремају у ЕУ, због оружаног сукоба у Бањској, нису усмерене против грађана Србије и њихово увођење зависи од безусловне сарадње Србије у истрази

Штампа
среда, 11. октобар 2023.

 Мере које се спремају у Европској унији, због оружаног сукоба у Бањској, нису усмерене против грађана Србије и њихово увођење зависи од безусловне сарадње Србије у истрази, изјавила је новине Нова европосланица Виола фон Крамон.

Она сматра да председник Србије Александар Вучић контролише многе ствари које се догађају у земљи и да је зато тешко поверовати да није знао шта се дешава око куповине оружја или организовања групе која је била у Бањској.

Евентуалне мере требало би да направе штету владајућем режиму у Србији, објаснила је Крамон и напоменула да су оправдане критике да је Европска унија неретко била блага према Вучићу и Влади Србије.

Мере су заиста на столу и лопта је у дворишту Србије. Овде бих желела да будем кристално јасна – то нису санкције ЕУ, јер би их онда у Савету једногласно усвојиле све државе чланице, поручила је Крамон.

Реч је о мерама које усваја и спроводи Европска комисија, а на предлог Савета, прецизирала је она и додала да је то сада апсолутно у њиховим рукама и Европски парламент у томе нема никакву улогу.

У суштини, ако буду усвојене, биле би то реципрочне мере са онима што сада има Косово – нема званичних састанака са лидерима ЕУ и укидање средстава ИПА фондова, образложила је Крамон.

Њихово увођење апсолутно зависи од пуне и безусловне сарадње Србије у истрази о нападу на Бањску. Много је отворених питања и на Вучићу је да обезбеди одговарајућу истрагу и транспарентност о томе шта се догодило. Када Службе безбедности ЕУ донесу закључке истраге, тада ћемо реаговати, рекла је Крамон.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]