Хроника

Вијести: Кривокапић у последњем тренутку спречио да Цетињски манастир оде у руке ЦПЦ, Влада Црне Горе донела одлуку да манастир пређе у власништво државе

Штампа
уторак, 14. септембар 2021.

Влада Црне Горе је дан уочи седнице Скупштине Престонице Цетиње, на којој је планирано да се расправља о иницијативи грађана за "враћање манастира у руке Црногорске православне цркве", наложила да на основу одлуке из 2005. године тај манастир пређе у власништво државе.

На овај начин спречено је да манастир, једна од највећих светиња Митрополије црногорско – приморске Српске православне цркве, пређе у руке канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Влада Црне Горе на челу са премијером Здравком Кривокапићем је Управи за катастар и државну имовину јуче наложила да без одлагања спроведе одлуку донету 2005. године и у листу непокретности за Цетињски манастир уместо Престонице упише државу.

Такође, наложено им је да у листу непокретности унесу забележбу отуђења и оптерећења, преносе Вијести.

Такву одлуку Влада је донела дан уочи седнице Скупштине Престонице Цетиње, на којој је планирано да се расправља о иницијативи грађана за „враћање манастира у руке Црногорске православне цркве“.

Управа за катастар и државну имовину већ је поступила по закључку Владе и уписала забрану отуђења на све објекте и парцеле које користи манастир Светог Петра.

Пре десет дана, 4. и 5. септембра на Цетињу су избили нереди због устоличења новог митрополита црногорско приморског Јоаникија.

Поједини грађани Цетиња, подржани истомишљеницима из других крајева Црне Горе који се противе томе да СПЦ користи Цетињски манастир , блокирали су путеве, палили гуме и бацали молотовљеве коктеле на полицију. Демонстранте је подржао и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Влада на челу са Здравком Кривокапићем одлучила је да се устоличење обави како је било најављено и планирано, односно да омогући Митрополији црногорско-приморској и митрополиту Јоаникију уставом гарантовано право – да се у Цетињском манастиру устоличи нови митрополит.

(Вијести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]