Хроника

Вечерњи лист: За последњих 13 година са хрватског тржишта рада нестало 128.000 радника млађих од 35 година, који данас чине свега трећину укупно запослених

Штампа
понедељак, 25. октобар 2021.

 С хрватског тржишта рада је последњих 13 година нестало 128 хиљада радника млађих од 35 година, тако да они данас чине свега трећину укупно запослених. Од наредног лета, ако се до тада донесе нови Закон о раду, радни однос неће престајати по сили закона с навршених 65 година живота, па ће, уколико буду хтели и ако за њих буде посла, људи моћи да раде и након што стекну формалне услове за пензију, наводи Вечерњи лист у данашњем броју.

Због стања на домаћем тржишту радне снаге, оцењује лист, многи ће послодавци посезати управо за том радном снагом јер се у протеклих деценију и по драматично променила радна доб запослених.

„Хрватска влада се овог лета често хвалила како смо достигли другу највећу запосленост у последњих 30 година и премашили претпандемијска времена, што је тачно. Но, битно се променила и старосна структура запослених, тако да је данас међу запосленима само 481 хиљада особа млађих од 35 година”, наводи се у тексту.

Даље се додаје да је, не тако давне 2008, било 609 хиљада млађих од 35 година међу запосленима. Током 13 година је, дакле, с хрватског тржишта рада нестало 128 хиљада младих у најпропулзивнијој радној доби, што одговара величини града као што је Ријека, преноси Танјуг.

Слабији наталитет и масовно исељавање учинили су своје, па Хрватска данас има за 103 хиљаде више запослених старијих од 50 година него 2008. године, односно укупно 467 хиљада радника у генерацији 50 плус. У идућих неколико година ће услове за пензију стећи више од сто хиљада њих, закључује се у тексту.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]