Хроника

Ванредно стање у Грчкој због великих пожара у предграђу Атине

Штампа
недеља, 23. август 2009.

Пожари који букте на ободима Атине још нису под контролом, изгорело је много кућа и више хиљада хектара шуме. Власти у Грчкој прогласиле ванредно стање и наредиле су евакуацију предграђа Агиос Стефанос. Апел за помоћ упућен владама земаља чланица ЕУ. Гашење ватре отежава јак ветар. Нема пријављених жртава.

Већ неколико дана ватрена стихија букти у околини Атине. Пожари још нису под контролом, изгорело је много кућа и више хиљада хектара шуме.

Власти у Грчкој су прогласиле ванредно стање у угроженом подручју и наредиле су евакуацију свих 10.000 становника атинског резиденцијалног предграђа Агиос Стефанос, које је угрожено пожарима који већ три дана бесне око грчке престонице.

Општински званичници издали су инструкције грађанима тог предграђа удаљеног око 23 километра северно од Атине да напусте своје домове, јер је до њега стигла ватрена стихија.

Гашење ватре посебно отежава јак ветар, пожари су захватили делове брда Пентели, 16 километара од Атине. Ширење пожара на друга, густо насељена подручја настоји да заустави преко 200 ватрогасаца, са више десетина цистерни воде и ватрогасних возила, уз помоћ војних јединица.

Стотине становника угрожених области придружило се ватрогасним екипама, а поново је активирана и противпожарна авијација.

Грчка је затражила помоћ од чланица Европске уније, а данас би, према речима званичника ватрогасне службе, у земљу требало да стигне пет авиона за гашење пожара из Италије, Француске и Кипра.

Грчки званичници су саопштили да је ватра захватила предграђа Антус, Палини, Пикерми и Дионисос, а да поједини мештани не желе да напусте имања.

Власти су евакуисале две велике дечје болнице, кампове и куће у оближњем селу, као и у предграђима на ободу престонице, засутим пепелом.

Заменик командира ватрогасне службе Стелиос Стефанидис рекао је да до данас нису пријављене жртве пожара. 

Стефанидис је додао да су метеоролози за данас најавили ветар брзине од 50 километара на час. Навео је, такође, да ветар подиже густу прашину, што отежава гашење ватрене стихије.

Становници сматрају да је пожар подметнут, да би у околини Атине била изграђена депонија смећа.

Широм Грчке избило је 65 шумских пожара, а државни тужилац затражио је покретање истраге о узроцима стихије.

Становништво у паници покушавало је да спаси имовину, упркос упозорењима о напуштању угрожене територије. Ватрени фронт широк је 15 километара.

Ношен снажним ветром, пламен се проширио на стамбене квартове, око 40 километара од грчке престонице, саопштили су полицијски извори.

Пожар је избио надомак села Граматикос, североисточно од Атине, и врло брзо је стигао до кућа, а проширио се до оближњих села Варнавас и Маратон.

О томе колико је стање било драматично, сведочили су и панични позиви становника Граматикоса за помоћ који су упутили званичницима у Атини, и то путем медија, захтевајући брже реакције.

До сада је изгорело више од 20.000 ари борове шуме и маслињака а уништени су бројни приградски магацини и фабричка постројења.

Премијер Грчке Костас Караманлис подржао је све учеснике у покушајима да се пожар стави под контролу, наглашавајући да је основни приоритет живот и здравље грађана са угрожених подручја.

У току летње сезоне пожари се у Грчкој често дешавају. У најсмртоноснијој ватреној стихији 2007. године на острву Евија и јужном делу полуострва Пелопонез страдале су 64 особе. Грчка сваке године израђује национални план за спречавање пожара који су ипак последњих година све чешћи.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]