Хроника

Валентин Инцко: Дејтонски споразум мора да се мења због пресуде у предмету Сејдић-Финци

Штампа
петак, 17. јануар 2020.

 Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је да мора доћи до промене Дејтонског Устава БиХ, јер постоји пресуда Суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић-Финци.

"Било је више покушаја да се Дејтон мења, мислим четири, пет покушаја. Ниједан покушај није био успешан. Последњи је био Бутмирски процес, пре десет година. До промене Дејтонског устава ће доћи, мора доћи, јер имамо одлуку Сејдић - Финци", казао је Инцко за Н1.

Он је истакао да би то значило да би у будућности сви грађани имали право да се кандидују за Дом народа и за Председништво БиХ.

"Али не само мањине, Сејдић и Финци, већ и људи који су се родили у погрешној половини државе. Зашто се Срби из Сарајева не могу кандидатовати или Бошњаци из Бањалуке? То треба исправити и то би била једна измена Дејтонског споразума", навео је високи представник у БиХ.

Дејтонским споразумом је званично окончан четворогодишњи рат, а БиХ је устројена као држава три конститутивна народа и осталих, и два ентитета – Федерације БиХ и Републике Српске.

Устав БиХ је саставни део Дејтонског мировног споразума.

Суд у Стразбуру је пре десет година наложио БиХ да укине дискриминаторске одредбе у Уставу БиХ и Изборном закону, које припадницима националних мањина онемогућавају да се кандидују на изборима за чланове Председништва БиХ и Дом народа парламента БиХ, али та одлука никада није спроведена.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]