Хроника

Вацлав Клаус: ЕУ је страна сила, попут империја које су тлачиле Чешку

Штампа
четвртак, 25. август 2011.

Беч - Председник Чешке Вацлав Клаус сматра Европску унију страном силом и упоредио ју је са империјама које су вековима тлачиле његову земљу.

Најпре смо три века владани из Беча, потом неколико година из Берлина. Након тога је уследило четири деценије Москве и потом десет година слободе, а сада имамо Брисел“, сматра Клаус.

Он је на тај начин, током дискусије, у оквиру Европског форума Алпбах, у истоименом аустријском граду, одговорио на питање да ли жали због чланства Чешке у ЕУ.

„Након плишане револуције 1989. су на зидовима стајале пароле - Натраг у Европу - и у тој ситуацији се подразумевало да се припада Европи. То је било пре Мастрихта, тада је то била Европска заједница“, објаснио је чешки председник.

Европљани, према његовим речима, треба да сарађују и живе заједно, али то треба да се одвија преко билатералне сарадње влада, а не преко „супернационализма“.

Клаус је говорио пред претежно младом публиком, која се залаже за европске интеграције, и запањио их је својим ставовима.

Тако је, између осталог, казао да је он за грађанска, али не и људска права, те да „зелени“ имају колективистичку идеологију, која га плаши.

Финансијска криза није изазвана нерегулисаним тржиштима, већ утицајем влада на тржишта, оценио је Клаус, додајући да Чеси нису живели четири деценије под комунизмом да би сада поново организовали тржишта и регулисали их.

Председавајући Форума Алпбах, бивши аустријски вицеканцелар Ерхард Бусек, окарактерисао је Клауса као политичара великог интелекта, којих нема пуно у Европи, те је битно суочити се и са његовим ставовима.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]