Хроника

Упркос противљењу Турске продужен мандат мисији УН на Кипру

Штампа
уторак, 15. децембар 2009.

ЊУЈОРК – Савет безбедности Уједињених нација је још једном продужио мандат мировним снагама УН на Кипру за још шест месеци упркос противљењу Турске.

У резолуцији прихваћеној са 14 гласова за и једним против, позивају се кипарски Грци и кипарски Турци да нађу решење за ту подељену медитеранску острвску државу и наглашава се да постоји „ретка прилика” да се острво уједини.

Кипар је подељен 1974. турском окупацијом трећине острва после неуспелог грчког војног покушаја пуча у намери да уједине то острво с Грчком у којој је тада на власти била војску.

Савет безбедности је нагласио да „сада постоји ретка прилика да се направи знатан напредак” у преговорима о уједињењу и подвукао да су УН спремне да помогну двема странама да постигну „свеобухватни и трајни споразум” којим би се окончао кипарски сукоб и подела острва.

Савет безбедности је позвао Христофијаса и Талата да убрзају темпо преговора.

Амбасадор Турске при УН Ертугрул Апкан је изразио противљење што се та резолуција, као и све претходне, позива на „владу Кипра” која – како тврди Анкара – представља само кипарске Грке од 1963.

Резолуцијом је до 15. јуна продужен мандат мировне мисије УН која има 858 војника, 68 полицајаца и 40 службеника.

Мисија УН је успостављена 1964. да спречи сукобе кипарских Грка и Турака.

Када су непријатељства поново избила 1974, овлашћења мисије УН проширена су на надгледање линија примирја, одржавања тампон-зоне и хуманитарне активности.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]