Хроника

Украјина позива да се руски космонаути искључе из Међународне свемирске станице

Штампа
уторак, 05. јул 2022.

 Министарство спољних послова Украјине позвало је на искључење руских космонаута из будућих мисија Међународне свемирске станице (ISS), након што тројица Руса, који се тренутно налазе у тој станици, показују заставе самопроглашене Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике.

„Руски космонаути у Међународној свемирској станици истичу заставу под којом руске трупе убијају жене и децу у Донбасу и претварају читаве украјинске градове у пепео. Русија извози своје варварство чак и у свемир – зону мира. Морају бити искључени из свих међународних свемирских програма“, написао је на Твитеру портпарол украјинског министарства Олег Николенко, пише Гуардиан.

Неки посматрачи су довели у питање истинитост фотографије.

Чини се да се ради о иста три космонаута – Олегу Артемјеву, Денису Матвејеву и Сергеју Корсакову – који су хваљени због ношења жуто-плавих униформи у украјинским бојама убрзо након што је у фебруару почела руска инвазија, а сада изричито подржавају отцепљене регионе.

Слику је у понедељак објавио званични Телеграм канал Роскосмоса, након што је Русија објавила да је успешно заузела цео Луганск.

 

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]