Хроника

Украјина: Хиљаде грађана у Кијеву протестују против плана Зеленског о одржавању локалних избора у Донбасу

Штампа
недеља, 06. октобар 2019.

 Хиљаде људи протестују у главном граду Украјине Кијеву против плана председника Володимира Зеленског.

 Зеленски планира да на истоку земље, где се воде борбе с проруским снагама, буду одржани локални избори, што демонстранти виде као огроман уступак Русији.

Украјина, Русија и посредници, Немачка и Француска, потписали су у уторак споразум с проруским борцима за отцепљење Донбаса на истоку Украјине који предвиђа одржавање локалних избора у том региону где већ пет година траје сукоб између сепаратиста и украјинских снага, у којем је погинуло више од 13.000 људи, наводи Ројтерс.

Многи сматрају да је потписивање овог споразума корак напред ка примени мировног Споразума из Минска, који је потписан 2015. године под покровитељством Француске и Немачке.

Споразум из Минска предвиђа да Украјина врати пуну контролу над својом границом са Русијом, али тек пошто региони с већинским руским становништвом добију широку аутономију и одрже локалне изборе.

Одредбе споразума из Минска о широкој аутономији наишле су на критике у Украјини, што је била препрека за реализацију споразума који Зеленски сада покушава да оживи.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]