Хроника

У ректорату Универзитета у Београду прикупљени потписи за жалбу на докторат Синише Малог - жалбу потписало 140 професора

Штампа
уторак, 21. мај 2019.

 У холу ректората Универзитета у Београду прикупљани су потписи за жалбу на докторат министра финансија Синише Малог. Жалба је предата са око 140 потписа професора.

У холу ректората Универзитета у Београду прикупљани су потписи за жалбу на докторат министра финансија Синише Малог. Потписе су прикупљали професори Душан Теодоровић и Дубравка Стојановић.

Жалбу су саставили професор Раша Карапанџа са Универзитета ЕБС у Немачкој и професорка права Весна Ракић Водинелић са Универзитета Унион. Потписа су могли да ставе сви запослени, а жалба на 42. странице предата је Одбору за професионалну етику Универзитета.

Потписници очекују да Универзитет у Београду ускрати издавање докторске дипломе Синиши Малом.

Стручна комисија Факултета организационих наука (ФОН) закључила је да Синиша Мали није плагирао свој докторски рад, а да је око седам одсто текса без наведеног извора.

"Тако су изнети докази да сваки просечно образовани грађанин Србије може да види да се ради о невероватном плагијату. Ми у жалби, у нашем закључку, захтевамо од Одбора да преиначи одлуку ФОН-а и да докторску дисертацију прогласи за плагирани рад", рекао је Теодоровић.

Професорка Стојановић је рекла да самим тим што подносе жалбу верују да Одбор за професионалну етику Универзитета има аутономију.

"Као што верујемо у аутономију Универзитета, од тога се мора поћи. А сад је на њима да покажу да ли ту аутономију заиста имају", рекла је Стојановић.

Одбор за професионалну етику Универзитета има рок од 120 дана да донесе одлуку о жалби. Једна од опција је да Универзитет врати предмет на одлучивање ФОН-у.

Видети још: 

Синиша Мали: Немам проблема са прикуљањем потписа за жалбу о мом докторату - верујем у своје знање

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]