Хроника

У Београду одржана "Парада поноса" са неколико стотина учесника, центар града је био блокиран, на улицама велики број полицајаца у опреми за брза дејства, Хеликоптери надлетали град; Мере обезбеђења веће него приликом посете Путина и Бајдена

Штампа
недеља, 18. септембар 2016.

Тачно у подне на престоничким улицама одржана је београдска Парада поноса 2016.

 

Централене београдске улице којима је прошла парада затворене су биле од раних јутарњих сати. На улицама је био велики број полицијаца у опреми за брза дејства. Кордони полиције су распоређени на главним пунктовима, у парковима у центру града, око Парка Мањеж и на прилазима рути којом ће се колона кретати. Улица кнеза Милоша ја затворена за саобраћај, као и Ресавска у потезу који пролази поред Парка Мањеж, а затворена је и већина околних централних улица. Хеликоптери надлећу град.  Мере обезбеђења веће него приликом посете Путина и Бајдена.

 

14.08 Организатори: Све боље него претходних година

Организатори су итаскли да је одржавање параде протекло много боље него раније и да је блио и много мање него полиције и претњи пред параду него иначе.

14.02 Два лица Београда

Поједини грађани поздрављали су са тераса и махали учесницима Параде, а било је и оних који су негодовали, уз истакнуту српску заставу и транспарент на коме је на енглеском језику било исписано "Содомија да буде кривично дело", са сликом особе обучене у дугине боје иза решетака.

13.58 Журка на Тргу

Завршено је обраћање учесника и организатора Прајда. Тренутно је у току настпу гостију из Амстердама и на Тргу је права журка, јављају репортери "Блица". Потом је почео и наступ учеснице на Евровизији Бојане Стаменов.

13.50 Венчање на Прајду

Поводом Параде поноса полиција је блокрала цео град, али то није млади пар крунишу своју љубав браком и изговоре судбоносно "да".

Млада и младожења су се пробили кроз кордон полиције, а чак и стигли да позирају фоторепортерима. Пар се венчао на Теразијма, док је око њих маса парадирала.

13.46 Стојановић: Пре 15 година овде је био крвави обрачун

- Пре 15 година овде је био крвав обрачун, а гледајте нас сада - рекао је Бојан Стојановић. Он је додао да постоји не тако мали број оних који подржавају борбу за ЛГБТ права и њену суштину - борбу за људска права.

- Дуг је пут до тога. Желимо да верујемо да ћемо у наредним година све што смо започели постати стварност ЛГБТ особа. Желимо да верујемо да ће транс особе након промене пола, без икаквог стреса добити нови матични број и да ће им се признати да је њихов претходни број био само административна грешка.

 Желимо да верујемо да ће наше деценијама дуге везе бити озакоњене и да ћемо тако уживати сва она права која уживају и остали - право на здравствену заштиту и наслеђивање, право да у случају болести одлуке о нашим партнерима доносимо ми, јер ми смо већ породица - рекао је Стојановић.

13.44 Шетња је завршена

Шетња у оквиру Параде поноса је завршена. Учесници су на Тргу где трају говори.

13.42 Јовановић: Симбол слободе

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је данас да и ове године учествује у Паради поноса, јер је та манифестација симбол слободе и оно што свако мора да брани.

Он је агенцији Бета рекао да је слобода оно за шта се бори и да верује да сви у Србију на њу имају право.

13.38 Још један мањи протест

На углу Ресавске и Булевара краља Александра двадесетак људи протествују против Прајда, певају црквене песме. Испред њих стоји кордон полиције.

13.30 Активиста из Турске: Ви сте хероји!

На Теразијама камион који је на челу поворке се зауставио и за микрофон су стали активисти из Турске.

- Ви сте сви прелепи. Ви сте сви хероји. Ми смо овде и поносни и јаки - поручио је турски активиста и затражио буку од окупљених у знак сећања на ЛГБТ људе који су страдали у његовој земљи.

Након њиховог говора, шетња је настављена.

13.27 Симпатизер Образа на прозору са транспаретном

На прозору једног стана у близини Палате Албанија симпатизер Образа истакао је увредљиви транспарент и заставу са ознакама Образа. На транспаренту је геј активиста иза решетака. Момак који је истакао заставу убрзо се повукао назад у стан.

13.08 Велики број званичника и познатих у шетњи

Велики број званичника и јавних личности подржали су Прајд и учествују у шетњи. Међу њима су и министарка Ана Брнабић, градоначелник Београда Синиша Мали, амбасадори Мајкл Девенпорт и Денис Киф, лидер ЛДП Чедомир Јовановић, лидер ДС Бојан Пајтић, посланица ЕП Тања Фајон, преговарач Србије са ЕУ Тања Мишчевић, глумица Мирјана Карановић, посланица ДС Гордана Чомић...

13.04 Људи са тераса шаљу пољупце

Људи са тераса шаљу пољупце и поздраве у масу.

Лидер ДС Бојан Пајтић, који је такође у поворци, рекао је да сви грађани треба да буду једнаки.

 

- Сви грађани треба да буду једнаки, без обзира на пол, веру или сексуалност. Желим земљу у којој ће свако моћи да се моли у цркви којој хоће и да буде шта хоће. Верујем да ће се то и десити, јер људи временом лакше прихватају разлике - рекао је Пајтић.

13.00 Жена напала Мирјану Карановић

Глумица Мирјана Карановић је доживела непријатност приликом доласка на данашњи Прајд.

Њој је приликом доласка на Славију, суграђанка замерила због подршке коју пружа ЛГБТ особама, преноси Ало!

- Како Ви, као таква велика глумица подржавате педере? - добацила је суграђанка нашој познатој глумици, на шта је на то прослављена глумица одговорила:

- Боље да сте Ваше синове научили да воле све људе, а не да праве разлику - одговорила јој је Мирјана Карановић.

12.58 "ТИ СИ ОКЕЈ, ЈА САМ ОКЕЈ" Шведски полицајци дошли да подрже Прајд

Три полицајца из Шведске данас су дошла у Београд како би били део Параде поноса. Са транспарентима у рукама они пружају подршку ЛГБТ популацији и истичу да је Прајд веома важан и да су сви људи једнаки.

Како сазнаје Н1, полиција је ухапсила две особе.

 Једна особа је ухапшена на Славији а друга на Тргу Републике. Како незванично сазнајемо једна особа је већ на салушању јер већ има криминални досије и може да представља претњу док је други младић приведен јер није имао лична документа.

12.44 Момак у оделу Супермена је хит на Прајду

Међу неколико стотина учесника београдске Параде поноса 2016, нашао се један момак са оделом Супермена и поруком коју свако мора да подржи.

12.41 Мали: Србија постаје нормална земља

Већ трећу годину за редом Београд показује да је град који поштује различитост и бори се против сваке врсте дискриминације - верске, полне, националне, какве год хоћете, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

 12.37 Кренула шетња

Парада под слоганом “Љубав мења свет“ је отворена уз поруку организатора да је то историјска шетња јер први пут колона иде од Славије до “срца Београда“.

Почетак шетње прогласила је кума Прајда Мирјана Карановић, која је рекла да свако нађе начин да се ослободи страга и свој простор слободе.

"Људски живот је драгоцен, а право да га живмо слободно је неприкосновено", поручула је Карановић.

На паради учесвују бројни активисти, који носе заставе дугиних боја и обележја ЛГБТ заједнице, а присуствују и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, градоначелник Синиша Мали, шефица Преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић, повереница за равноправност Бранкица Јанковић.

Ту су и страни амбасадори у Србији - шеф делегације ЕУ Мајкл Девенпорт, амабасадори САД, Немачке и Италије, Кајл Скат, Аксел Дитман, Ђузепе Манцо, те шеф Делегације УНХЦР Фридрих Шодер. 

На паради су и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић, лидер ДС Бојан Пајтић, Марко Ђуришић из СДС. 

12.36 Полицијске процене: Око 1.000 окупљених

Како "Блиц" незванично сазнаје полицијске процене су да се на Паради поноса окупило за сада око 1.000 учесника.

12.26 Полиција зауставила протест верника

Полиција је засутавила групу верника који су желели да протестују против Параде поноса.

 

Они су заустављени на почетку Кнез Михајлове улице. У колони је неколико грађана који носе траспаренте и иконе.

Међу њима су и две особе обучени као православни свештеници.

12.14 И амбасдадори на Прајду

Учесницима Параде поноса придружио се и амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и британски амбасадор Денис Киф.

Киф је на свом Твитер налогу написао да присуствује београдском Прајду јер је тај од огромне важности за људска права и равноправност у Србији.

 

12.07 Пајтић, Чомић и Фајон на Паради поноса

Учесницима Параде поноса придружили су се и лидер ДС Бојан Пајтић, посланица те странке Гордана Чомић, као и посланица Европског парламента Тања Фајон.

12.05 Удовички: Деца ми не би опростила да нисам дошла

- Прајд је симбол љубави и толеранције. Мислим да је чак и за прогрес Србије битно да пустимо да хиљаде цветова цвета. Јако је важно да се Прајд подржи и покаже људима да могу да буду другачији. И мислим да ми моја деца не би опростила да нисам дошла - рекла је за "Блиц" Кори Удовички.

12.04 Две стране Параде поноса

- Важно је да се шета и свако може слободно да се шета док не угрожава слободу других - рекао је нам Лео Бесири (29) из Србије.

Он је дошао на Прајд огрнут ЕУ заставом.

Људи у центру града мирно седе у кафићима и чекају да све прође.

- Ретко ко је данас негде кренуо колима, знали смо да ће пола града бити затворено. Али не сећам се да су иједне године затворили оволико деоница! Ни у један део града не можемо да стигнемо без закашњења - жале се пролазници.

11.55 Неколико стотина људи чека шетњу

ЛГБТ активистима из Србије данас ће се придружити и колеге из Амстердама, који на Славији нестрпљиво чекају да шетња почне. Трг се након 11.30 брзо напунио и сада, свега неколико минута пре почетка Прајда, на њему се налази неколико стотина људи.

Међу политичарима који су дошли да подрже Прајд нашла се и Кори Удовички. Осим ЛГБТ активиста из других земаља који су дошли да учествују у шетњи, на улицама Београда је много странаца који немају пропуснице, али су решени да подрже шетњу тако што ће шетати око одређене руте.

 10.31 Забрањен скуп десничарских организација током трајања Параде поноса

Скуп који су десничарске организације СНП Наши и Образ планирали да одрже данас испред Владе Србије и Српске напредне странке забрањен је од стране МУП Србија, а представници ових покрета због тога су изразили незадовољство.

10.25 Полиција опколила град

10.18 Хеликоптери надлећу град

Репортер "Блица" јавља да је ситуација на улицама мирна, али да поједини грађани негодују због блокаде.

 

- Јел ово ратно стање, нигде не може да се прође - неки су од коментара који су могу чути у централним београдским улицама. Наш репортер, такође, јавља да хеликоптери надлећу центар града.

10.09 Нормализација саобраћаја око 16х

Очекује се да ће улице које се од јутрос у 7.30 сати сукцесивно затварају за саобраћај, бити одблокиране данас око 16 сати када се очекује и нормализовање саобраћаја у центру града.

 БЕОГРАД - Парада поноса заказана је за данас у подне у Београду, а кретаће се од Славије до Трга Републике.

Почетак шетње прогласиће овогодишња кума Параде поноса глумица Мирјана Карановић.

Та почасна титула, како су објаснили организатори, додељена је Мирјани Карановић због њеног вишедеценијског рада на поштовању и унапређењу људских права у Србији, промоцији демократских вредности, толеранције и прихватања различитости.

Како је најављено, биће одржан минут тишине посвећен ЛГБТ заједници у целом свету, а биће одржан код Споменика обешеним родољубима на Теразијама. Овде ће говор одржати ЛГБТ активисти из Турске, најављено је из Прајда.

Парада ће у 12.00 сати кренути од трга Славија.

Учесници параде ће моћи да уђу на четири локације и то на Зеленом венцу код Призренске улице, код зграде Генералштаба на углу Кнеза Милоша и Немањине улице, код Правног факултета на углу Београдске и Булевара краља Александра, као и на Тргу Славија код Београдске улице где ће добијати промотивне наруквице.

Шетња се затим продужава до Трга Републике где ће после поздравних говора наступити Марина Перазић, Бојана Стаменов и Наташа Беквалац као и познати београдски ДЈ Вања Бурсаћ.

Учешће на Паради поноса најавила је министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић, а министарка без портфеља Славица Ðукић Дејановић рекла је да ће присуствовати Паради поноса уколико јој то обавезе дозволе, а за Танјуг је рекла да подржава Параду поноса.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]