Хроника

Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву: Кина од Тајвана хоће да направи нови Хонгконг

Штампа
уторак, 11. август 2020.

 Кина покушава да напарви од демократске територије Тајвана "будући Хонгконг", рекао је данас тајвански министар спољних послова Џозеф Ву.

"Наш свакодневни живот је све тежи док Кина наставља да врши притисак на Тајван да прихватимо њене политичке услове, услове који би направили од Тајвана будући Хонгконг", рекао је Ву америчком секретару здравља Алексу Азару.

Азарову посету Тајвану осудио је Пекинг оцењујући да она угрожава мир.

У Хонгконгу је појачана репресија над неистомишљеницима од када је крајем јуна ступио на снагу строги закон о националној безбедности који је наметнуо Пекинг. Бројни продемократски активисти су ухапшени а опозициони кандидати за изборе дисквалификовани.

Јачање контроле Кине над Хонгконгом повећава забринутост Тајвана, острва од 23 милиона становника. Пекинг и даље сматра Тајван својом побуњеном провинцијом и која треба да се врати под његову контролу, силом ако је потребно.

Азар, који је у тродневној посети, највиши је амерички званичник у посети Тајвану од 1979. године, када су САД прекинуле дипломатске односе са Тајпејом да би признале комунистичку владу са седиштем у Пекингу као јединог представника Кине.

Азарова посета одвија се у контенсту растућих кинеско-америчких тензија око бројних тема, од питања Хонгконга до трговинских питања и корона вируса.

Тајванско министарство одбране јуче је навело да су кинески ловци на кратко прешли средишњу линију Тајванског залива, коју Тајпеј и Пекинг дуго сматрају својом "границом".

Азар је током посете хвалио тајванску демократију и њено поступање у борби против корона вируса. Он је с друге стране критиковао став Кине према пандемији која се појавила на њеној територији и њен ауторитарни модел владавине.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]