Хроника

Стеван Дојчиновић: Беливукови наводи о услугама за власт делују истинито

Штампа
среда, 28. јул 2021.

Иако већ пет година пишу о криминалним активностима Вељка Беливука и припадника његовог клана, редакција КРИК-а, новинари и уредник Стеван Дојчиновић, тек након објаве Беливуковог исказа пред тужилаштвом, постали су мета бруталне кампање и напада у таблоидима али и на друштвеним мрежама.

Називају их “машијашко-кољачким порталом”, Стеван је добио презиме “Беливук” а уредник једног таблоида му је поручио “само немој да ме водиш у Ритопек”. У разговору за Данас, Дојчиновић каже да, нажалост, нема начина да се одбране од таблодиних кампања.

Мислим да су све границе пређене и да су таблоди незаустављив

– Они буквално могу да објаве најгоре лажи без икаквих последица. Тужбе их не могу зауставити јер судије досуђују неразумно мале одштете жртвама њихових кампања. Ови провладини медији на тај начин могу некоме да униште живот, а судије ће досудити одштете жртвама од максимално хиљаду евра. Такве пресуде неће утицати на таблоиде да стану. Такође, ни једна институција не мисли да је у оквиру њиховог рада да се бави таблодиним кампањама. Шта више, држава даје финансијску подршку овим произвођачима лажи. У таквој поставци, нема шта можемо урадити да се заштитимо – истиче наш саговорник.

Дојчиновић указује да је Ало јуче објавио насловну страну на којој је лого КРИК-а намонтирао на машину у којој су криминалци млели људе, да је на друштвеним мрежама прекјуче могао да прочита да га медијски стручњак “који гостује по СНС телевизијама” назива Стеван Беливук.

– Буквално ме изједначавају са шефом овог бруталног клана. Таблоид Објектив нас је на насловној страин назвао „мафијашко-кољачки портал“. Мислим да су све границе пређене и да су таблоди незаустављиви. С друге стране, КРИК је добио од читалаца подршку већу него икада и добро је знати да сви ти таблоиди и стручњаци не могу утицати на нашу публику која схвата да покушавају да нас зауставе да се даље бавимо овом темом – каже Дојчиновић.

Он подсећа да о Беливуком клану пишу још од 2016. године, што се може видети на сајту КРИК-а.

– Тада се та криминална група звала Јањичари, односно екипа Салета Мутавог који их је предводио док није убијен – а онда је Беливук преузео тим и преименовао га у Принципи. Две ствари су чињенице за ову групу од њеног почетка до данас: радила је у оквиру кавачког клана и имала је јаке везе у држави. Ми смо те везе откривали током година, а представници власти су их негирали. Када смо пре неколико година тадашњег министра полиције Небојшу Стефановића питали због чега полиција не спроводи акције против кавачког клана, већ хапси само њихове супранике, он је одговорио да припадника кавачког клана готово да нема у Србији. А у то време су завладали целим београдским подземљем – наглашава уредник КРИК-а.

Није био потребан Беливуков исказ да сазнамо да његова група заводи ред на Партизановом стадиону и да зауставља навијаче да доносе транспаренте и скандирају против председника. То је било јасно свима који су ишли на утакмице, а и новинари су писали о томе

На питање шта из Беливуковог исказа делује као истинито, Дојчиновић каже да су то наводи о услугама које је чинио за власт.

– За то смо знали и раније јер су новинари извештавали о томе. Није био потребан Беливуков исказ да сазнамо да његова група заводи ред на Партизановом стадиону и да зауставља навијаче да доносе транспаренте и скандирају против председника. То је било јасно свима који су ишли на утакмице, а и новинари су писали о томе. Он је исказом то само потврдио. Постојале су и информације да је Беливукова група покушавала да утиче на протесте који су организовани против власти. За састанке за које тврди да је имао са представницима власти, председником Вучићем и Дарком Глишићем, на тужилаштву је да утврди да ли је истина. Занимљиво је и да Беливук није поменуо неке за које знамо да су били повезани са његовом групом – попут државног секретара Новака Недића – наводи Дојчиновић.

Према његовим речима, суђење Беливуковој групи ће вероватно бити компликован, напоран и дуг процес, “као и сва остала кључна суђења организованом криминалу”.

Оно што тренутно фали у тужилачкој истрази, колико знамо, јесте то да није стигла до оних из политике и утицајних људи из полиције који су подржавали Беливуков клан

– У завршници овог дела истраге, пред писање оптужнице, тужилаштво је добило из иностранства битне доказе – фотографије и снимке убистава жртва и отклањања тела – што је доста побољшало позицију тужилаштва, али и даље ће много тога зависити од конкретних судија којима ће се овај предмет доделити, и на то колико ће политичари вршити притисак на тужилаштво и суд. Овај поступак води Саша Иванић, најбољи тужилац за организовани криминал у земљи, који је тужио Станка Суботића и картел Дарка Шарића. Све ове поступке су обележили притисци на суд, контроверзне судске одлуке и напади на самог тужиоца. Оно што тренутно фали у тужилачкој истрази, колико знамо, јесте то да није стигла до оних из политике и утицајних људи из полиције који су подржавали Беливуков клан – закључује Дојчиновић.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]