Хроника

Стејт департмент: Русија није испунила услове које су поставиле САД после тровања Сергеја Скрипаља и због тога јој прете нове санкције

Штампа
среда, 07. новембар 2018.

 Русија није испунила услове које су поставиле САД после тровања двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Великој Британији и због тога јој прете нове америчке санкције, саопштио је Стејт департмент.

"Стејт департмент је данас обавестио Конгрес да није у стању да потврди да ли је Русија испунила услове предвиђене америчким законом из 1991. године о хемијском оружју", изјавила је портпаролка америчке дипломатије Хедер Ноерт.

Закон предвиђа нове економске санкције Русији после прве серије казнених мера уведених у августу.

Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су 4. марта у несвесном стању у енглеском граду Солзберију. Недељама су били у критичном стању у болници након што су отровани нервним агенсом.

Лондон је тада оптужио Москву да стоји иза тровања, наводећи да је у нападу коришћен новичок, нервни гас развијен у СССР-у. Русија је оштро одбацила те оптужбе. Та афера је изазвала дипломатску кризу између Лондона и британских савезника с једне стране и Русије с друге стране, јер је протеран велики број дипломата.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]