Хроника

Стејт департмент одобрио продају оружја Тајвану у вредности од 2.2 милијарде долара

Штампа
уторак, 09. јул 2019.

 Амерички Стејт департмент одобрио је продају оружја Тајвану у вредности од 2,2 милијарде долара, саопштило је министарство одбране САД.

Обавештење о продаји, која укључује 108 тенкова М1А2 „Абрамс“ и 250 ручних ракетних бацача „стингер“, прослеђено је и Конгресу. Конгрес има 30 дана за улагање жалбе, што се извесно неће десити.

Саопштење ће готово сигурно разљутити Кину, која Тајван сматра делом своје територије. Пекинг и Вашингтон су већ месецима у трговинском рату.

Тајван је почетком јуна потврдио намеру да Вашингтону проследи наруџбину, а Кина је затим изразила „озбиљну забринутост“ тим поводом.

Ново оружје ће „модернизовати“ опрему тајванске војске и „неће утицати на равнотежу снага у региону“, наведено је у америчком саопштењу.

Кина сматра Тајван делом своје територије. Тим острвом влада ривалски режим чији припадници су ту нашли уточиште 1949, после пораза од комуниста у грађанском рату.

С друге стране, Вашингтон је 1979. прекинуо дипломатске односе с Тајваном да би признао власти у Пекингу као једине представнике Кине али је и даље најмоћнији савезник и главни снабдевач оружјем одметнутог острва.

Председник САД Доналд Трамп не крије намеру да појача везе с Тајваном, пре свега путем продаје софистицираног оружја.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]