Хроника

Синиша Мали: Србија продаје свој удео у Јубмес банци, имамо понуду која је вредна нешто више од пет милиона евра за 28,5 одсто државног удела

Штампа
четвртак, 25. април 2019.

 БЕОГРАД - На тендер за продају Јубмес банке Београд стигле су две понуде, од којих је једна испунила све услове, каже министар финансија Синиша Мали за Танјуг, напомињући да ће та трансакција бити завршена после првомајских празника.

"На основу завршене тендерске процедуре имамо понуду која је вредна нешто више од пет милиона евра за 28,5 одсто државног удела", наводи Мали.

Подсећа да је држава, као мањински акционар у Јубмесу, донела одлуку прошле године да изађе из власништва у тој банци.

"Трансакција ће се реализовати одмах након првомајских празника. То је, иначе, један од циљева дефинисаних у програму ММФ-а. Дајемо шансу да неко од приватника настави да развија ту банку на прави начин", каже министар финансија.

На продају је 28,51 одсто капитала Јубмес банке, а понуде су могле да се поднесу до 9. априла.

Укупна актива Јубмес банке је око 120 милиона евра и укупан капитал око 30 милиона евра. Банка има две филијале.

Акцијски капитал банке понуђен на продају састоји се од обичних акција у власништву Републике Србије и акција банака у стечају у којима је Агенција за осигурање депозита стечајни управник.

Министар Мали истиче да држава наставља да ради и на проналажењу стратешког партнера за Комерцијалну банку.

"Држава жели да остане у Поштанској штедионици, а да пронађе партнере који ће се даље бавити банкама у којима држава има власништво и из којих жели ове године да изађе. Јубмес банка је за мене пројекат из којег држава излази и остаје још Комерцијална банка", навео је Мали у разговору за Танјуг.

Каже да држава заједно са финансијским саветником Лазардом ради на томе да се што пре припреме услови за покретање тендера и да би то требало да се догоди крајем маја, како би се до краја године пронашао стратешки партнер за Комерцијалну банку.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]