Хроника

Синиша Мали с представницима француских компанија "Ежис" и "Алстом" и кинеске компаније "Пауер Чајна" о пројекту изградње метроа у Београду; Ежис: Две линије коштаће четири милијарде евра

Штампа
понедељак, 10. јун 2019.

Министар финансија Синиша Мали разговарао је с представницима француских компанија "Ежис" и "Алстом" и кинеске компаније "Пауер Чајна" о пројекту изградње метроа у Београду. Према рачуници комапније "Ежис", изградња две линије метроа коштаће четири милијарде евра.

Разматрана је структура финансирања пројекта иградње метроа, а било је речи и о томе на који начин ће те компаније у њему учествовати.

Представници три компаније су рекли да је реч о великом и важном пројекту, истакавши да су отворени за међусобну сарадњу и да је то добра прилика да укрсте досадашња искуства.

Компанија "Ежис" недавно је завршила студију у којој се процењује да ће изградња прве линије метроа коштати 1,8, а друге линије 2,2 милијарде евра, а план је да у наредном периоду буде урађена студија изводљивости.

Мали је подсетио да је ове године потписан Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта "Београдски метро" с компанијом "Пауер Чајна", у оквиру другог самита "Појас и пут" у Пекингу, као и да је 2011. године компанија "Алстом" потписала са Београдом споразум о градњи прве линије метроа.

Такође, 2014. године је Мали, као градоначелник Београда, потписао Меморандум о разумевању о градњи метроа са Француском, наводи се у саопштењу.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]