Хроника

Саљи Бериша: После проглашења независности Косова границе на Балкану коначне

Штампа
четвртак, 02. децембар 2010.

Цирих - Председник владе Албаније Саљи Бериша оценио је да су после проглашења независности Косова границе на Балкану коначно повучене.

Он је рекао да Тирана не подржава настојања за припајање Косова Албанији.

У интервјуу за швајцарски дневник на немачком језику Тагесанцајгер Бериша је најавио скору посету председника Србије Бориса Тадића Тирани и истакао опредељење његове владе да "коначно поправи" односе са Београдом.

"Са независношћу Косова су границе на Балкану коначно повучене. Већина Албанаца у региону је за интеграцију у ЕУ. Ми ћемо се ујединити у оквиру европске заједнице вредности. За то нису потребе измене граница", рекао је Бериша.

Додао је да је "рођен на граници Албаније са Косовом" и да је "и сам дуго веровао у идеју уједињења свих албанских подручја на Балкану".

"Данас кажем: Ми морамо тесно да сарађујемо са суседима да би границе изгубиле значај и да би људи могли слободно да се крећу", навео је албански премијер.

Најављујући да "у Тирани ускоро очекује председника Србије Бориса Тадића, што ће бити прва посета једног београдског политичара високог ранга", Бериша је указао да "промене граница неће бити тема разговора".

"Онај ко мисли да ће прикључивањем остатка Косова Албанији албанско питање бити решено, озбиљно се вара или жели нове сукобе", рекао је албански премијер за швајцарски дневник.

Подсећајући да "албанско становништво живи на југу Србије, у Македонији и Црној Гори" Бериша је оценио да "посебно македонска влада мора да третира Албанце као пуноправне грађане".

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]