Хроника

САД: Ратни брод америчке морнарице испалио ракету упозорења како би преусмерио глисер Иранске револуционарне гарде који је у Ормуском мореузу ишао право на њега

Штампа
уторак, 21. јун 2022.

 МАНАМА - Ратни брод америчке морнарице испалио је ракету упозорења како би преусмерио глисер Иранске револуционарне гарде који је ишао право на њега, саопштили су данас званичници поводом догађаја у Ормуском мореузу.

Како се наводи у саопштењу морнарице, патролни брод класе Цyцлоне "УШ Сирочо" и експедицијски брзи транспортни брод класе Спеархеад "УСНС ЦХоцтаw Цоунтy" нашли су се у понедељак у блиском сусрету са три иранска брода док су кроз Ормуски мореуз улазили у Персијски залив, пренео је АП.

Како се наводи, у видеу који је објавила америчка пета флота са седиштем у Бахреину, види се брзи ирански глисер "Гуард Богхаммар" како се креће према "Сирочу".

На снимку може да се види како "Сирочо" више пута труби, али ирански глисер не мења смер, наводи агенција и додаје да се могла чути и сигнална ракета.

Морнарица је за АП рекла да је ово други такозвани "небезбедан и непрофесионалан'' инцидент који је имала са Ираном последњих месеци.

Јучерашњи инцидент у који су укључени Иранска револуционарна гарда и америчка морнарица десио се у тренутку када су тензије и даље присутне због заустављених преговора око оживљања иранског нуклеарног споразума са светским силама, пише агенција АП.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]