Хроника

Ројтерс: Кинеска компанија „КАТЛ“ постала први велики произвођач аутомобилских батерија који је представио нову, натријум-јонску батерију; Батерија не садржи литијум, кобалт или никл

Штампа
петак, 30. јул 2021.

ПЕКИНГ, 29. јула (Ројтерс) – Кинеска компанија КАТЛ постала први велики произвођач аутомобилских батерија у свету који је представио натријум - јонску батерију. Планирано је успостављање ланца снабдевања за нову технологију 2023. године

Како електрична возила постају све популарнија, потражња за кључним састојцима батерија, посебно кобалтом, је нарасла. То је подстакло произвођаче аутомобила и батерија да траже алтернативе постојећим главним технологијама – никл кобалт алуминијум (НЦА), никл кобалт манган (НЦМ) и литијум гвожђе фосфат (ЛФП) батеријама.

Натријум-јонске батерије не садрже литијум, кобалт или никл. Нису откривени детаљи о цени нових батерија.

КАТЛ, водећи кинески произвођач акумулатора са тржишном вредношћу од скоро 200 милијарди долара, такође је представио батерију која интегрише натријум-јонске и литијум-јонске батерије.

Густина енергије нових натријум-јонских батерија и даље је нешто нижа од густине ЛФП батерија, рекао је Хуанг Кисен, заменик шефа истраживачког центра КАТЛ-а на онлајн брифингу. Али, додао је да се добро сналазе у хладним временским условима и сценаријима брзог пуњења.

КАТЛ, који се такмичи са јапанским Панасоником и јужнокорејским ЕЛ-џијем, има преко 5.000 истраживача, рекао је његов председник Зенг Јукун на брифингу.

Такође развијају се и друге технологије које интегришу ћелије батерија директно у оквир електричног возила како би се повећао домет вожње.

КАТЛ снабдева водеће произвођаче електричних аутомобила, као што су Тесла, Волксваген и Геели.

(Ројтерс, НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]