Хроника

Реџеп Тајип Ердоган: Волео бих да видим да се трупе САД повуку из Ирака и Сирије, баш као што су отишле из Авганистана

Штампа
понедељак, 27. септембар 2021.

 Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да би волео да види да се америчке трупе повуку из Ирака и Сирије.

На питање новинара америчке телевизијске мреже Си-Би-Ес, да буде прецизан – да ли би Ердоган волео да 900 америчких трупа које су у Сирији оду – председник Турске је одговорио потврдно.

 „Наравно, када бих ја бирао, волео бих да их видим да напусте Сирију и Ирак, баш као што су отишли ииз Авганистана. Јер, уколико желимо мир у свету, нема више сврхе да САД остају у тим деловима света. Можемо једноставно да оставимо те људе тамо, да оставимо те администрације да саме смисле шта желе“, рекао је Ердоган.

Водитељка Си-Би-Еса надовезала се констатацијом да, када би САД отишле из Сирије, да би то Турској оставило простор да се умеша и упитала Ердогана да ли може то да се деси без кршења људских права.

„Да будем врло јасан и искрен – никада нећемо остати тамо где нисмо пожељни. Нећемо бити присутни тамо где нисмо добродошли. У Сирији тренутно радимо 100.000 објеката. Људи и породице су расељени, избачени из њихове родне земље и градимо домове за њих. Питам се шта остале земље раде, а врло је важно да видимо то“, додао је Ердоган.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]