Хроника

Реџеп Тајип Ердоган: Турска ће потражити алтернативу ЕУ

Штампа
субота, 26. јануар 2013.

Истанбул -- Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је однос ЕУ према Турској, рекавши да Унија није отворена и потпуно јасна.

Он је додао да би Турска могла да потражити алтернативу ЕУ.

"Наши званичници стално путују у Европу и редовно нас извештавају о напретку са ЕУ. Међутим, ЕУ није отворена и потпуно јасна у односима према Турској. Она нас жели заборавити, али се некако устручава и не може никако да нас заборави. Нека нам јасно кажу шта желе с нама", рекао је Ердоган турској телевизији.

Турска ће, додао је Ердоган, потражити алтернативу ЕУ јер се ''десило много негативних ствари у односима ЕУ и Турске'', пренела је турска агенција Анадолија. 

“Због свих негативности с ЕУ морамо тражити алтернативу за наших 75 милиона грађана. Недавно сам и председнику Русије Владимиру Путину рекао да смо спремни да уђемо у Шангајску организацију за кооперацију. Рекао сам да желимо постати чланица СЦО-а па да ЕУ-у кажемо: 'Збогом'. Да се растанемо''. истакао је Ердоган. 

Шангајска организација за кооперацију је међудржавна организација за сигурност коју су 2001. године у Шангају основали лидери Русије, Кине, Казахстана, Киргистана, Таџикистана и Узбекистана.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]