Хроника

Расим Љајић: Предложени новац за треће дете одлична мера, не знам да ли и остварива

Штампа
среда, 06. јул 2011.

НИШ – Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је данас у Нишу да ће за судбину Нацрта грађанског закона који предвиђа 20.000 динара за свако треће дете у породици, до пунолетства, бити пресудно мишљење Министарства финансија.

„И ја бих потписао такав закон, али морамо да видимо шта ће рећи Министарство финансија, у каквој смо економској ситуацији и да ли наша привреда може то да издржи”, рекао је Љајић.

Он је прецизирао да предложена решења у крајњем значе да би свако треће дете до пунолетства укупно добило по 43.000 евра и запитао можемо ли ми то да издржимо.

Љајић је са жаљењем подсетио да је Стратегија за подстицај рађања, коју је министарство рада и социјалне политике усвојило 2008.године, остала мртво слово на папиру.

 „Ни тада није било пара за њену реализацију, затим је уследила светска економска криза коју нисмо могли да предвидимо, и све оно што је било у тој стратегији није могао да буде примењено”, рекао је министар рада и социјалне политике.

Он није спорио да су потребне мере за подстицај повећања наталитета, јер нашој држави годишње фали 30 хиљада новорођених да би се обезбедила проста репродукција становништва.

„То је алармантан податак, али средства којима располажете морате да распоредите на најбољи начин. Ја нисам спреман да дајем обећања која одлично звуче, али не могу бити остварена јер пара нема. Предложена мера је одлична, али нисам спреман да верујем да је и остварива”, рекао је Љајић.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]