Хроника

Радна група УН за особе афричког порекла: Расизам у Белгији и даље присутан, белгијска влада треба "да се извини за злочине почињене током колонизације Конга"

Штампа
уторак, 12. фебруар 2019.

Расна дискриминација против Африканаца "ендемична је" у белгијским институцијама.

Белгија треба да се извини за злочине почињене током колонизације Конга и изврши репарацији, саопштили су експерти УН.

"Основни узроци данашњих кршења људских права леже у недостатку признавања правог обима насиља и неправде колонизације'''', каже радна групе стручњака УН за особе афричког порекла у прелазном извештају о Белгији , преноси АП.

Став Радне групе УН-а је да је расизам у Белгији и даље присутан.

"(Ми) смо забринути због ситуације са људским правима људи афричког порекла у Белгији који и даље доживљавају расизам и расну дискриминацију", наводи се у саопштењу. Постоје јасни докази да је расна дискриминација ендемска у институцијама у Белгији.", наводе експерти УН у извештају.

Они су мишљења и да би Белгија требало да размотри репарације становницима Конга "као средство помирења" с циљем затварања мрачног поглавља у историји.

Додаје се да белгијска влада треба "да се извини за злочине почињене током колонизације".

Радна група која ће у септембру представити своје коначне закључке, похвалила је белгијску владу због њене спремности да се бори против расизма, наводи се у саопштењу.

Из кабинета белгијског премијера саопштили су да ће влада пажљиво прочитати и проценити извештај пре него што да да било какав коментар, преноси агенција.

Владавина Белгије у Конгу дуго је критикована као један од најгорих примера колонијалне злоупотребе и за резултат је имала значајно смањење популације, услед масивног насиља, глади и ширења зараза.

(Танјуг) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]