Хроника

Преминуо бивши председник Народне скупштине и један од водећих људи СПС Драган Томић

Штампа
уторак, 21. јун 2022.

 Бивши председник Народне скупштине и један од водећих људи Социјалистичке партије Србије, Драган Томић преминуо је данас у 86 години живота

Драган Томић је 1994. године са места шефа посланичке групе СПС изабран за председника републичке Народне скупштине и на том месту остао до октобарских промена 2000. године.

- Изузетно ме је погодила вест да нас је напустио Драган Томић, један од оснивача Социјалистичке партије Србије и некадашњи председник Народне скупштине, мој пријатељ, један од људи који су оставили велики траг у привредном и политичком животу данашње Србије. Својим огромним радом, знањем и упорношћу прешао је све степенице као стручњак у привреди, а у исто време и као посвећен јавни радник – од инжењера у раковичком ”Рекорду” и општинског делегата, до генералног директора ”Југопетрола” и председника Народне скупштине. Драган Томић је био човек који је боље од многих познавао Србију и наше људе са којима је провео читав свој век, волео је изнад свега своју земљу и дао јој је све своје знање и труд. Био је један од оних од којих смо учили и научили да су народ и Србија изнад свега, а веровали смо му зато што је на свом примеру то непрестано показивао. Хвала Драгану Томићу за све што је урадио за своју Србију, за нашу Социјалистичку партију Србије. Памтићемо га по мудрости и енергији које је умео да пренесе свима нама који смо желели да учимо од њега. Породици Драгана Томића изражавам најдубље саучешће - истакао је Дачић.

Биографија

Рођен је 1936. године у Приштини, а школовао се у Београду. где је и завршио Технолошко-металуршки факултет. По дипломирању 1962. године запослио се у раковачком „Рекорду“ где је почео као инжењер-технолог и дошао до места генералног директора. Био је делегат у СО Раковица и у Већу општина Скупштине Србије. Уследила је функција председника Градске конференције ССРН (1986 — 1989). После Рекорда запослио се у „Југопетролу“ на месту генералног директора. Биран је за председника Савеза инжењера и техничара Југославије. Са места шефа посланичке групе СПС изабран је 1994. године за председника републичке Народне скупштине и на том месту остао до октобарских промена 2000. године. Био је на месту Вршиоца дужности Председника Републике Србије од 23. јула 1997. године до 29. децембра 1997. године.

(Информер)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]