Хроника

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки: Уцене и прекорачење надлежности ЕУ нећемо трпети

Штампа
уторак, 19. октобар 2021.

 Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је данас ЕУ за "уцену" и прекорачење својих надлежности у жучној расправи са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о владавини права.

Сукоб у Европском парламенту уследио је након одлуке Врховног суда Пољске да одбаци кључне делове закона ЕУ, подсећа ББЦ.

Фон дер Лајен је поручила да ће предузети акције како би спречила да Пољска угрози вредности ЕУ, на шта је одмах реаговао Моравјецки изјавом да „уцена не сме бити једна од метода политике“.

„Пољска одбацује централизам Европске уније. Надлежности ЕУ имају јасне границе, и не смемо ћутати када се те границе пробију. Дакле, говоримо о европском универзализму, али кажемо не европском централизму“, поручио је Моравјецки у Европском парламенту у Стразбуру, а преноси агенција Ројтерс.

Велики број чланова Европског парламента осудио је речи пољског лидера након што је завршио свој говор, док су се неки министри ЕУ, који су се окупили на састанку у Луксембургу, придружили хору критика.

„Европа неће преживети крај владавине права. Европа ће умрети од таквог развоја сценарија. Европа је изграђена на демократији, слободи, поштовању и владавини права“, изјавио је луксембуршки министар спољних послова Жан Аселборн.

Претходно је Фон дер Лајен изјавила да недавна пресуда пољског уставног суда којом се оспорава првенство закона ЕУ, представља претњу по темељне вредности европског блока и „директан изазов по јединство ЕУ“.

Односи између Пољске и ЕУ дотакли су најнижи ниво раније овог месеца након што је пољски суд пресудио да пољски закони имају предност над законима 27-чланог блока, којем се Пољска придружила 2004. године.

То је довело до ескалације дуготрајних тензија око демократских стандарда између пољских власти и бриселских институција.

(Танјуг)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]