Хроника

Посматрачка мисија ЕУ: Избори на Косову вођени добро и транспарентно, али је у српским срединама вршен притисак на противнике Српске листе

Штампа
уторак, 08. октобар 2019.

 Превремени парламентарни избори на Косову су били добро вођени и транспарентни, али су били погођени неједнаким условима за надметање, као и застрашивањем и одсуством конкуренције у областима у којима живе косовски Срби, закључено је у привременом извештају Посматрачке мисије Европске уније о изборима на Косову 6. октобра.

„Овај прелиминарни извештај Изборне посматрачке мисије Европске уније (ЕУ ЕОМ) достављен је пре завршетка целог изборног процеса. Још предстоји бројање условних и гласова послатих путем поште, табелирање резултата и одлучивање о жалбама. ЕУ ЕОМ је сада само у позицији да коментарише запажања стечена до данас, а касније ће објавити завршни извештај који садржи пуну анализу и препоруке за јачање будућих изборних процеса“, речено је у извештају.

„Превремени парламентарни избори били су добро спроведени и транспарентни. Дан избора протекао је у реду, а посматрачи ЕУ ЕОМ позитивно су оценили гласање и бројање. Кампања је била живахна и конкурентна што је омогућило такмичарима да слободно спроводе кампању у већем делу Косова“, каже се у извештају.

ЕУ ЕОМ је оценио да је окружење у којем се одвијала кампања у подручјима насељеним косовским Србима било нарушено застрашивањем, које је циљало на кандидате и присталице који нису уз Српску Листу.

„Непримерено коришћење јавних ресурса и недостатак транспарентности финансирања кампања резултирали су неуједначеним условима за надметање на целом Косову. Системски проблеми са изборним процесом, који се понављају и који су идентификовани и у претходним посматрачким мисијама, морају се хитно решавати чим се формира нова влада како би Косово у потпуности ускладило са међународним стандардима за демократске изборе“, закључено је у извештају Посматрачке мисије ЕУ, који је представљен данас у Приштини на конференцији за медије.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]