Хроника

Под покровитељством Хрватског сабора, у Блајбургу одржано "одавање поште припадницима усташких формација убијених на том подручју"

Штампа
субота, 18. мај 2019.

 У Блајбургу, у Аустрији данас је одржано 74. по реду одавање поште припадницима усташких формација убијених на подручју тог места.

Хрватски "Вечерњи лист" наводи да је на централној комеморацији коју организује такозвани Почасни блајбуршки вод, а покровитељ је Хрватски сабор, почело окупљање.

Наводи се да "стижу бројни аутобуси" и да су "на терену и бројни полицајци који прате целу ситуацију". Истовремено је почео и протест антифашиста у Блајбургу.

Наводи се да се учесници демонстрација против комеморације крећу у пратњи аустријске полиције, која је распоредила око 450 припадника на скупу.

На почетку колоне налази се трактор на којем је постављена застава бивше Југославије.

Полицијско возило звучном поруком обавестило је демонстранте да су под видеонадзором.

Представници "Радничке фронте" поручили су на протесту да су "дошли да покажу да су неке изјаве недопустиве, да се ради о опасном злочину".

Хрватски Индеx.хр наводи да на "на Блајбургу данас неће бити никога од троје водећих људи у земљи", пошто је "(председница Хрватске) Колинда (Грабар-Китаровић) по свом обичају Блајбург обишла још пре неколико дана, прекјуче се тамо пред спомеником погинулим усташама поклонио (председавајући Сабора Гордан) Јандроковић, а (премијер Андреј) Пленковић ће на Блајбург послати изасланика".

Наводи се да ће у име хрватске владе на комеморацији данас бити само министри Ловро Кушчевић и Томо Медвед.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]