Хроника

Питања о Косову у Упитнику Европске комисије за Србију

Штампа
среда, 01. децембар 2010.

Иако је раније наведено да Косово није обухваћено Упитником Европске комисије, међу питањима која се односе на регионалну сарадњу и добросуседске односе нашло се и Косово, пише портал "Еурактив Србија".

У Упитнику Европске комисије, на основу којег треба да буде сачињено мишљење о спремности Србије да добије статус кандидата за чланство у Унији, међу питањима која се односе на регионалну сарадњу и добросуседске односе нашло се и Косово.

Kosovo.jpg

Иако је у уводним напоменама наведено да Косово није обухваћено Упитником, јер је под Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, једним од питања од Србије се тражи да пружи преглед својих односа са Косовом и објасни какве напоре је предузела да би осигурала делотворну сарадњу у питањима која су у вези са Европском унијом, као и свеобухватну регионалну сарадњу, пише портал Еурактив Србија.

Косово се помиње и међу питањима о трговинској размени која се односе на земље у окружењу. Од Србије се тражи да наведе колика је трговинска размена са БиХ, Хрватском, Македонијом, Албанијом, Црном Гором и Косовом.

Од Србије се тражи и да одговори колики се порез на додату вредност примењује на робу која иде из Србије на Косово и обратно, као и да наведе какве су извозне и увозне и путне дозволе потребне и који се порески режим примењује за ту робу.

Косово се помиње и у групи питања о визном режиму, а од Србије се тражи детаљно објашњење специјалне процедуре по којој грађани Косова добијају биометријске пасоше, као и да одговори како то функционише и које се мере предузимају да се спрече корупција и злоупотребе.

Царински прописи и процедуре

У групи питања о спољним границама и шенгенском визном режиму од Србије се тражи детаљан опис ситуације на административној граници са Косовом (постојећи или планирани међународни споразуми о граничној сарадњи) као и опис практичне сарадње са Еулексом, и објашњење граничне процедуре контроле странаца који улазе у Србију, преко администативне границе са Косовом.

У делу Упитника који се односи на царинске прописе и процедуре, Србији се поставља и питање да ли се у трговини са Косовом примењују нека посебна царинска правила, које царинске формалности важе за робу која иде на Косово или са Косова и да ли се плаћа царина, као и да ли за Косово важе нека посебна правила у вези са пореклом робе.

У групи питања која се односе на спољну, безбедносну и одбрамбену политику, од Србије се тражи да одговори какав политички дијалог води за земљама Западног Балкана, међу које је сврстано и Косово, а међу питањима о унутрашњој безбедности налази се и улога војске и полиције у управљању административном границом са Косовом.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]