Хроника

Париз: Неколико хиљада људи на протесту због предлога закона који би "лезбејкама и женама без партнера омогућио приступ вантелесној оплодњи", активисти за права ЛГБТ и левичарске групе организовале контра-протест

Штампа
понедељак, 07. октобар 2019.

 Неколико хиљада конзервативних француских активиста протестовало је у Паризу због предлога закона који би лезбејкама и женама без партнера омогућио приступ вантелесној оплодњи и повезаним процедурама.

Протест су организовале традиционалистичке католичке групе и десничарски активисти који су 2013. предводили масовне демонстрације против легализације хомосексуалних бракова у Француској.

Организатори протеста наводе да би нови закон ускратио деци право да имају оца, а на данашњем скупу носили су транспаренте с натписом "Где је мој тата".

Активисти за права ЛГБТ популације и левичарске групе организовале су контра-протест.

Полиција је блокирала неколико париских улица како би спречила да додје до насиља између две групе.

Оба скупа су протекла мирно.

Присталице новог закона наводе да жене треба да имају право да радјају децу, независно од њиховог брачног статуса или сексуалне оријентације, и тврде да његови протвници покушавају да очувају превазидјен патријархални систем.

Неколико других земаља омогућило је лезбејкама и женама без партнера приступ вантелесној оплодњи, а Францускиње понекад путују у иностранство да би се подвргле тој процедури.

Према предлогу закона који се налази у парламенту Француске, здравствени систем те земље покрио би трошкове процедура за све жене млађе од 43 године.

(Бета-АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]