Хроника

Око 23 одсто грађана Србије нема завршену основну школу

Штампа
четвртак, 17. март 2011.

БЕОГРАД – У Србији око 23 одсто становништва старијег од 15 година нема основно образовање, изјавио је данас министар просвете и науке Жарко Обрадовић и најавио доношење закона о образовању одраслих, који би требало да поправи ту лошу статистику.

„Око 47 одсто oдраслих у Србији нема стручне компетенције и квалификације”, истакао је Обрадовић на скупу у Београду, на којем је представљен заједнички пројекат Министарства просвете и науке и Европкске уније, а који је посвећен образовању одраслих.

На скупу у Сава Центру представљен је пројекат „Друга шанса” који би старијима од 15 година, који нису завршили основну школу, требало да омогући стицање дипломе и лакше запошљавање.

Министар просвете и науке рекао је да је Нацрт закона о образовању одраслих скоро готов, а примена тог документа требало би да припадницима најрањивијих група становништва омогући да путем образовања себи обезбеде основну егзистенцију и запослење.

Обрадовић је истакао да ће пројекат који се реализује у сарадњи са Европском унијом, укључити 4.000 полазника, а реализоваће се у 80 основних и 75 средњих школа. Током пројекта полазници ће завршити и стручну обуку за неки од послова тражених на тржишту рада.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер истакао је да када је реч о образовању одраслих, посебну пажњу треба посветити ромској популацији, пошто око 61 одсто Рома у Србији нема завршено основно образовање.

„Забрињавајући је и податак да је у школској 2008/2009. години шест одсто деце у Србији напустило школу”, казао је Дежер.

Он је истакао да од образовања одсраслих и њихове боље квалификованости корист могу да имају српска економија и цело српско друштво.

„Улагањем у образовање влада умањује остале трошкове, надокнаде за незапослене и социјалну помоћ”, навео је Дежер и истакао да у земљама ЕУ свако додатно образовање и усавршавање плату повећава за око 6,5 одсто.

У пројекат „Друга шанса” Европска унија је уложила четири милиона евра бесповратне помоћи. Поред основношколског наставног програма у оквиру пројекта предвиђена је и обука за неко од 30 занимања, заната тражених на тржишту рада.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]