Хроника

Нова.рс: Уверени смо да су Вучић и Брнабићка знали за хапшење Ане Лалић

Штампа
четвртак, 02. април 2020.

 Претпостављали смо да тако нешто може да се деси, а знамо да ниједан новинар у Србији не може да буде ухапшен без знања председника или премијерке, поручује уредништво портала Нова.рс, поводом хапашења Ане Лалић. Председница Владе каже да више неће бити привођења, чак и људи који говоре лажи.

Закључак Владе о томе како треба информисати јавност, није преживео реакцију јавности, али је без обзира на прекратак век показао шта би значио у пракси. Ослобађање Ане Лалић њен портал Нова.рс не доживљава као затворен случај.

Главни и одговорни уредник портала Нова.рс Веселин Симоновић каже да ће инсистирати на именима оних који су пристали да буду, како објашњава, слуга власти у застрашивању новинара.

"Не може се ухапсити новинар или новинарка у овом случају, а да за то не зна председник или премијерка, тако да они не могу да буду аболирани од одговорности и кад тад ће одговарти за ово хапшење", уверен је Симоновић.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић сматра да новинари нису ти који ових дана шире панику, и пита се какву то штету наносе поуздане информације о стању у здравственим установама, које су општепознате и самим грађанима.

"Заиста су се потврдили наши страхови пре увођења ванредног стања, знајући с ким имамо посла, да ће власт посегнути за таквим неким мерама које сужавају простор за слободан рад новинара", каже Бодрожић.

Заиста су се потврдили наши страхови пре увођења ванредног стања, знајући с ким имамо посла, да ће власт посегнути за таквим неким мерама које сужавају простор за слободан рад новинара

Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Норберт Шинковић пита и зашто КЦВ није прво одговорио на захтеве новинарке, већ је уместо тога одреаговао саопштењем у коме због, како стоји, узнемиравања јавности и рушења угледа, траже реакцију надлежних.

"С друге стране они су могли да траже демант, могли су да траже изјашњење Савета за штампу, суда части, а не да подносе пријаву, и да полиција и тужилаштво брзо реагују и приводе новинаре", истиче Шинковић.

Премијерка текст Ане Лалић тумачи као чисту лаж и додаје да је ширење лажних вести у ванредном стању озбиљан прекршај. Каже да се после консултација са председником одлучила за апел.

"Ја ћу апеловати да нема привођења чак и људи који говоре лажи да би их искористили за политичке нападе. У реду, ево, молим вас, нека свако ради свој посао. Влада ће се бавити тиме да оповргне све те лажи", поручила је.

Брнабић је преузела одговорност, како је објаснила на молбу председника, и за на кратко уведен закључак о централизацији информација.

Симоновић је уверен да је хапшење новинарке портала Нова.рс допринело да власт схвати да су се таквом уредбом, како каже, преиграли.

Бодрожић сматра да је "оно што прати саопштавање одлуке о повлачењу закључка, карикатурално као и до сада у маниру напредњачке власти".

Данашња редовна конференција стручњака са последњим подацима у вези са корона вирусом није одржана.

Видети још:

Ана Лалић, nовинарка портала "Нова.рс" пуштена из притвора. Лалић: Уверена сам да радим праву ствар

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]