Хроника

Нова: Влада Србије 2017. потписала меморандум о разумевању са компанијом Рио Тинто, којим је изразила спремност да обезбеди све неопходне дозволе за руднике и прераду руда литијума

Штампа
среда, 01. децембар 2021.

 Влада Србије потписала је 2017. године меморандум о разумевању са компанијом Рио Тинто, којим је изразила спремност да обезбеди све неопходне дозволе за руднике и прераду руда литијума, наводи се у документу који су објавиле новине Нова.

Влада премијерке Ане Брнабић потписала је меморандум о разумевању са компанијом Рио Тинто Минералс Девелопмент Лимитед и Рио сава Еxплоратион доо Београд, пише Нова, преноси Фонет.

У меморандуму, који није обавезујући, али који показује намеру власти да сарађује са Рио Тинтом и да тој компанији омогући експлоатацију литијума у Србији, истиче се да су се стране договориле око тога да ће образовати заједничку радну групу која би имплементирала и надгледала кључне аспекте пројека Јадар.

Влада Србије, такође, истакла је да је спремна да предузме мере ради осигурања ефективне и ефикасне координације између различитих органа и институција у вези са поступком издавања дозвола за руднике и прераду руда, преноси лист.

Од компаније Рио Тинто се очекује да поступа у складу са интерним смерницама, правилима и процедурама у реализацији пројекта, настави са геолошким истраживањима и студијама лежишта Јадар и да у потпуности и активно промовише српске и међународне стандарде заштите животне средине.

Брнабић је најавила да ће пројекат почети 2023. године, преноси лист.

(Фонет-Нова)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]