Хроника

Никола Хајдин: Требало је овај народ на време навикавати да је Косово изгубљено; Како ви више замишљате Косово у Србији?

Штампа
четвртак, 25. јануар 2018.

 Косово је пропала ствар, рекао је Никола Хајдин, бивши председник САНУ у чак три мандата, за најновији Недељник

Бивши председник Српске академије наука и уметности Никола Хајдин изјавио је за најновији Недељник да је Косово изгубљено за Србију.

"Косово је пропала ствар. Требало је овај народ навикавати на време да је Косово изгубљено, као што је говорио Добрица Ћосић", оценио је Хајдин, кроз чији се живот и каријеру прелама новија српска историја и које се без претеривања може окакрактерисати као сведок века.

"Какво српско Косово? Како ви више замишљате Косово у Србији? Можете ли да замислите неку општину у централној Србији или у Војводини чији је председник Албанац? Не можете, наравно, као ни ја", рекао је Хајдин и упитао: Шта ћемо са два милиона Албанаца у Србији.

"Наш интерес је да из Косова извучемо најбоље што можемо. А то је да сачувамо те наше људе који су остали да живе на Косову и сакралне објекте, као и да наша културна баштина и баштина СПЦ добије међународну заштиту", констаовао је Хајдин, који је у чак три мандата био на челу САНУ.

"На Косову свеукупно има 100.000 Срба, укључујући и оне Србе с Косова који живе на Теразијама и иду авионом у Приштину. Дакле, 100.000 Срба може да добије онолико права колико им припада у односу на два милиона Албанаца. Не можемо нешто претерано да очекујемо", оценио је Хајдин.

Он је указао да су Албанци отерали Србе из Приштине, Призрена, Ђаковице.

"Шта нам онда значи територија када ту више Срба нема? Не постоји ниједна земља у Европи у којој живи већина неког народа, а да она припада мањинском народу. Нажалост, то је сурова реалност и чињеница. У Мађарској углавном живе Мађари, у Пољској су већински народ Пољаци, а на Косову Албанци. И не можемо никако да их претворимо у Србе", навео је Хајдин.

Најпознатији српски мостоградитељ, дугогодишњи председник САНУ и један од најважнијих интелектуалаца српског 20. и 21. века у својеврсној исповести за Недељник осврнуо се на дешавања у Краљевини, Југославији и Србији у протеклом веку, свом бегу од усташког ножа, говорио о краљу Александру, Титу, Милошевићу и Туђману, Ђинђићу, зашто је највећи национални интерес да постанемо демократска земља, због чега као патријархалан народ волимо вође, те колики је значај интелектуалне елите, зашто политичари не воле научнике, како се осећао када је на његов рођендан бомбардован мост Слобода у Новом Саду и о значају Моста на Ади...

(Недељник)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]