Хроника

Небојша Радмановић: БиХ ближа распаду него јединственом функционисању

Штампа
субота, 12. септембар 2009.

Представник Републике Српске у Председништву Босне и Херцеговине Небојша Радмановић изјавио је данас да тој држави "прети распад" и да је "корак ближе распаду, него јединственом функционисању".

Радмановић је казао да поједини представници међународне заједнице у БиХ то "добро знају" и да "директно учествују у томе".

"Реч је о једном броју странаца, концентрисаних око Канцеларије високог представника у БиХ. Они подстичу разлике и кризе. Наглашавам да то нису политике њихових земаља, већ појединаца који својим потезима шаљу поруку да странци подржавају само Бошњаке и то је штета за читаву БиХ", рекао је Радмановић у интервјуу "Вечерњим новостима".

Он је додао и да део представника међународне заједнице "у дослуху с бошњачким политичким круговима покушава да сервира причу о потреби уставних промена" и напоменуо да уставне промене нису предуслов за чланство у ЕУ.

Радмановић је казао да РС "можда неће" пристати на преговоре око промене уставног поретка, додајући да је за сваки договор који ће помоћи уласку у ЕУ.

"Јасно је да се РС неће одрећи својих права, а поготово не ентитетског гласања", истакао је Радмановић који је, коментаришући недавну изјаву комесара за проширење ЕУ Олија Рена да БиХ мора да проговори једним гласом да би ушла у ЕУ, казао да је прича о једном гласу могућа.

"Прича о једном гласу је могућа, осим ако се не мисли о једноумљу. Тога нема нигде, ни у ЕУ, па ни у БиХ. Плашим се да се сличне флоскуле избацују да би се БиХ удаљила од ЕУ. Ми смо урадили све што је од нас тражено, али је наш напредак успорен. Плашим се да се у делу међународне заједнице још споре око тога како ће да изгледају границе на Балкану", рекао је Радмановић.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]