Хроника

Косовски „локални избори“ у организацији Приштине: Затворена биралишта, највећа излазност у српским срединама; "Српска листа" изашла колективно на гласање, двојица кандидата за градоначелнике појавили се са фластером преко уста на којем пише „Стикер“

Штампа
недеља, 17. октобар 2021.

На Косову су одржани локални избори, на којима се бирају председници општина и одборници скупштина у 38 општина, међу којима је десет са српском већином. Гласачка места отворена су у 7 часова, а затворена у 19 часова. До 16 часова, своје право гласа искористило је 26,89 одсто грађана, односно 506. 997 уписаних бирача. На северу - највећа излазност у општини северна Митровица, најнижа у Зубином Потоку. Српска листа је рано јутрос у Косовској Митровици изашла колективно на гласање, и овог пута. Одлуку да ипак изађу на изборе донели су јуче, након консултација са Александром Вучићем, иако су претходно размишљали о бојкоту. Подсетимо, на северу КиМ избори су у сенци две безбедносне и политичке кризе за краће од месец дана. Срби ће своје представнике бирати у скоро 20 општина, али у десет могу да рачунају да ће имати могућност управљања. У тих десет општина укупно је 26 кандидата за председнике општина, од чега 18 српских, а осам су представници албанских странака. Кандидати ГИ Српски опстанак гласали са фластером преко уста на ком је писало "Стикер".

Централна изборна комисија регистровала је укупно 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата. Изборе прати 25.000 посматрача, а право гласа има 1.885.448 бирача.

Бирачка места на локалним изборима на Косову затворена су у 19 часова, а први резултати се очекују вечерас око 22 часа.

Бурим Ахмети из ЦИК-а изјавио је да је све спремно за пребројавање гласова, које ће почети одмах по затварању бирачких места.

До 16 часова, своје право гласа искористило је 26,89 одсто грађана, односно 506. 997 уписаних бирача.

Изборе прати више од 25.000 посматрача из политичких странака, иницијатива, коалиција и представници независних кандидата, цивилног друштва, медија, дипломатских представништава акредитованих на Косову, као и посебна посматрачка екипа Европске уније.

Излазност на локалним изборима на Косову: Северна Митровица прва, Драгаш последњи

По излазности на локалне изборе на Косову, општина Северна Митровица води са 31 одсто, иза ње је општина Звечан са око 30, а затим општина Лепосавић са 21 процентом изашлих бирача.

На последњем месту по излазности је општина Драгаш са излазношћу од 4,9 одсто.

Општа је оцена посматрача локалних избора да је до сада излазност била мања у односу на претходне локалне изборе 2017. године.

Бирачка места за изборе за градоначелнике и одборнике скупштина општина на Косову отворена су у 7 часова, а право гласа има 1.885.448 бирача.

Председник ЦИК-а Крешник Радоњићи је рекао да према информацијама из општинских изборних комисија до сада није било проблема и неправилности које би могле имати утицаја на ток избора.

Највиши одзив у досадашњем периоду забележен је у општинама са српском већином на северу Косова.

Према подацима ЦИК Косова, на изборима учествују 32 политичке странке, 33 грађанске иницијативе, једна предизборна коалиција и 23 независна кандидата, а бирају се градоначелници и 1.002 одборника за 38 општина.

За градоначелнике 38 општина пријавило се 166 кандидата, за одборнике општина на Косову кандидовало се 5.198 људи, а гласа се на 883 гласачка центра са 2.477 гласачких места.

За одборнике општина на Косову кандидовало се 5.198 кандидата, од тога 3.261 мушкараца и 1.937 жена.

На овим изборима се гласа за једног кандидата за градоначелника на посебном гласачком листу и истовремено и за једног кандидата за одборника општине.

Изборе прати више од 25.000 посматрача из политичких странака, иницијатива, коалиција и представници независних кандидата, цивилног друштва, медија, дипломатских представништава акредитованих на Косову, као и посебна посматрачка екипа Европске уније.

Гласачка места биће затворена у 19 сати.

Портпарол Централне изборне комисије Косова (ЦИК) Ваљмир Ељези јутрос је на првој конференцији за медије саопштио да су отворени сви гласачки центри на Косову.

Интерно расељени у великом броју јутрос су кренули на Косово на гласање, јавили су са портала Косово онлине. 

Како наводе, у Београду са паркинга код „Сава Центра“ аутобуси су кренули у 7 часова, као и из Крагујевца. Из Ниша, са платоа код Темпа полазак је био у 8 сати.

Поред ових полазака аутобусом, велики број грађана се пријавио за одлазак на гласање на локалним изборима сопственим превозом, из предострожности због ковида.

Сви они су се пријавили да гласају у срединама које су морали да напусте. Има пријављених за гласање у готово свим општинама, од севера Космета до Косовског Поморавља и централног Косова и Метохије.

Аутобуси са интерно расељенима пут КиМ су се упутили и из Јагодине, Кеушевца, Краљева, Смедерева.

ДНД: Изборни процес тече мирно и без проблема

Коалиција невладиних организација Демократија на делу (ДНД) објавила је данас да прати изборни процес са 110 посматрача на бирачким местима широм Косова и да се до сада све одвија мирно и без проблема.

Према информацијама које има та коалиција, 80 одсто бирачких места доступно је особама са физичким инвалидитетом, а пропагандни материјал није пронађен у кругу од 100 метара од гласачким места.

Према речима посматрача, 96 посто бирачких центара и бирачких места је дезинфиковано пре отварања, док су упутства о томе како безбедно гласати у складу са мерама против ковида на снази постављена у 95 одсто бирачких места.

Безбедност изборног процеса надгледа косовска полиција која је присутна на улазу у готово сваког бирачког центра.

Ељези: Дозвољено гласање са личним картама којима је истекао рок важења

Портпарол Централне изборне комисије Ваљмир Ељези потврдио је за Косово онлајн да је на данашњим редовним локалним изборима на Косову дозвољено гласање са личним картама којима је истекао рок важења.

Истакао је да се у српским срединама на Косову гласа искључиво са косовским документима.

“И у овом изборном процесу, Централна изборна комисија је донела одлуку да грађанима Косова омогући да гласају са личном картом са истеклим роком важења, али се ради о документима Републике Косово. Разлог доношења овакве одлуке је због тога што је Министарство унутрашњих послова због пандемије коронавируса, одлучило да се истеклим документима продужи рок важења за још шест месеци”, рекао је Ељези.

Истовремено нам је председник Централне изборне комисије Крешник Радоњићи потврдио да се изборни процес на целој територији Косова одвија несметано. Навео је неколико занемарљивих проблема на терену попут нестанка електричне енергије на једном бирачком месту, као и жалби грађана да нису на бирачком списку.

“До сада све иде регуларно према нашем плану и нема извештаја о неким већим нерегуларностима. Ми смо ангажовани да се поштују све антиковид мере. Што се тиче прелиминарних резултата о проценту излазности, с њима ћемо изаћи  у 19 и 30”, казао је Радоњићи.

Наредни, четврти пресек Централне изборне комисије одржаће се у 19:30, док ће пета конференција, поводом објављивања прелиминарних резултата бити заказана благовремено.

Посматрачи ЕУ: Локални избори на Косову протичу у најбољем реду

Шеф посматрачке мисије Европске уније на Косову Лукас Мандл оценио је да изборни процес на данашњим локалним изборима протиче „у најбољем реду“.

Мандл је новинарима у Северној Митровици рекао да до сада нису запазили веће неправилности у изборном процесу широм Косова.

„На основу онога што већ знамо, избори теку по правилима широм Косова“, казао је Мандл и додао да ће и пребројавање гласова бити значајно за посматрачку мисију ЕУ.

Мандл је позвао грађане с правом гласа да искористе то право и гласају до 19 часова до када су отворена бирачка места.

Посматрачка мисија ЕУ на Косову има око 100 чланова.

ДНД: Мањи одзив гласача на Косову у поређењу са изборима 2017. године

Коалиција невладиних организација „Демократија на делу“ (ДНД) објавила је данас да је гласање на локалним изборима на Косову до поднева у знаку мањег одзива бирача у поређењу са 2017. годином, с изузетком општина на северу, где је просечна излазност три пута већа у односу на друге општине.

„Тешкоће у проналажењу имена на бирачком списку присутне су и на овим изборима. До данас је на више од трећине бирачких места широм земље пријављено један до 10 случајева у којима грађани нису нашли своје име на бирачком списку“, рекли су из ДНД, која са 110 посматрача прати изборе.

Како јављају медији са лица места, излазност на изборе је у порасту од 13 часова.

 

Посматрачи нису пријавили ниједан случај притиска бирача и нису забележили присуство високих политичких званичника на бирачким местима.

Гласао премијер Косова Аљбин Курти

15.45 – Косовски премијер Аљбин Курти гласао је на изборном месту у Приштини.

Шеф посматрачке мисије ЕУ: Нисмо запазили веће неправилности

15.15 – Шеф посматрачке мисије Европске уније на Косову Лукас Мандл оценио је да изборни процес на данашњим локалним изборима протиче „у најбољем реду“.

Мандл је новинарима у Северној Митровици рекао да до сада нису запазили веће неправилности у изборном процесу широм Косова. „На основу онога што већ знамо, избори теку по правилима широм Косова“, казао је Мандл и додао да ће и пребројавање гласова бити значајно за посматрачку мисију ЕУ. Мандл је позвао грађане с правом гласа да искористе то право и гласају до 19 часова до када су отворена бирачка места.

Посматрачка мисија ЕУ на Косову има око 100 чланова.

ДНД: Мањи одзив него 2017.

14:40 – Коалиција невладиних организација „Демократија на делу“ (ДНД) објавила је да је гласање на локалним изборима на Косову до поднева у знаку мањег одзива бирача у поређењу са 2017. годином, с изузетком општина на северу, где је просечна излазност три пута вец́а у односу на друге општине.

„Тешкоц́е у проналажењу имена на бирачком списку присутне су и на овим изборима. До данас је на више од трећине бирачких места широм земље пријављено један до 10 случајева у којима градјани нису нашли своје име на бирачком списку“, рекли су из ДНД, која са 110 посматрача прати изборе.

Како јављају медији са лица места, излазност на изборе је у порасту од 13 часова.

Посматрачи нису пријавили ниједан случај притиска бирача и нису забележили присуство високих политичких званичника на бирачким местима.

14.20 – Репортерка Н1 разговарала је са грађанима Косовске Митровице. Погледајте шта они очекују од ових избора:

На северу, највиша излазност у северној Митровици, најнижа у Зубином Потоку

14:15 – Како јавља репортерка Н1, изборни дан на Косову протиче углавном мирно. Било је пет или шест привођења на Косову у вези са кршењем изборних прописа – четири човека су проведена у Клокоту и један у Гњилану.

Највећа излазност на северу је у општини северна Митровица – нешто више од 30 процената, а најнижа у Зубином Потоку – нешто више од 15 одсто, наводи репортерка Н1 која се налази у Косовкој Митровици.

Шеф Канцеларије ЕУ о посматрачима у српским срединама

13:40 – Шеф Канцеларије Европске уније на Косову Томаш Суњог прати процес локалних избора на Косову, преноси Економиа Онлајн.

Током посете бирачком месту у школи „Исмаиљ Ћемаиљи“ у Приштини, рекао је да су избори важни за демократију и говорио о томе како протиче изборни дан на Северу Косова.

„Раније смо одредили један број дугорочних посматрача за српске општине и данас ћемо послати посматраче који ц́е остати крац́е. Наравно, требало би споменути и бројне међународне организације које помажу. Такође, и многе амбасаде које нису део ЕУ. За мене је веома важно да постоји добар напредак у свим општинама. Наравно, српске општине су део Косова, део демократије, па учествују на изборима. Општине су део косовског система”, рекао је Суњог.

12:08 – Косовска председница, Вјоса Османи, искористила је данас своје бирачко право на Техничком факултету у Приштини, где је око поднева гласала за избор градоначелника и ново општинско руководство.

Након гласања позвала је грађане да изађу у великом броју на биралишта, истовремено истичући да морају водити рачуна о антиковид мерама које су на снази.

До 11 часова излазност на Косову око осам одсто

11:50 – До 11 часова гласало је 8,29%, односно 147.780 гласача, саопштио је ЦИК Косова.

Што се тиче општина на Северу, највећа је излазност у Северној Митровици 30,96%, затим у у Звечану 29,42%, у Лепосавићу 19,9%, и у Зубином Потоку 15,50%.

У Северној Митровици гласало 5,486 људи – обрађено 100%,  Зубином Потоку 926 – обрађено 94,07%, у Звечану гласало 2,024 – обрађено 100% и Лепосавићу 1.899 – обрађено 75,2%.

Излазност у Грачаници је 13,16%, у Новом Брду је 15,75%, у Ранилугу 12,04%, Партешу 10,53%, Клокоту 9,22%, Штрпцу 12,65%.

9:40 – Председник Алијансе за будуц́ност Косова (АБК) Рамуш Харадинај први је лидер албанских парламентарних странака који је гласао и позвао грађане Косова да искористе право гласања за градоначелнике и одборнике општина. „Гласао сам, општинско управљање је веома важно. Изадјите и гласајте, не остављајте глас код куц́е“, рекао је он.

9:35 – Коалиција невладиних организација Демократија на делу (ДНД) објавила је данас да прати изборни процес са 110 посматрача на бирачким местима широм Косова и да се до сада све одвија мирно и без проблема. Према информацијама које има та коалиција, 80 одсто бирачких места доступно је особама са физичким инвалидитетом, а пропагандни материјал није пронадјен у кругу од 100 метара од гласачким места.

Према речима посматрача, 96 посто бирачких центара и бирачких места је дезинфиковано пре отварања, док су упутства о томе како безбедно гласати у складу са мерама против ковида на снази постављена у 95 одсто бирачких места. Безбедност изборног процеса надгледа косовска полиција која је присутна на улазу у готово сваког бирачког центра.

9:20 – Самостални кандидат за градоначелника Грачанице Бранимир Стојановић гласао је нешто после 9 часова у бирачком центру у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници, јавља РТВ КиМ.

Он је изразио очекивање да изборни процес продје без нерегуларности. На челу општине Грачаница са вечински српским становништвом до сада је био званичник Српске листе.

9:17 – Кандидат Српске листе за градоначелника Звечана Драгиша Миловић гласао је у бирачком центру у Звечану, јавља репортерка Радија Контакт Плус.

Гласала је и самостална кандидаткиња за градоначелницу Звечана Слађана Пантовић.

Кандидати са фластером преко уста на ком пише „STICKER“

9:16 – Кандидат за градоначелника и одборника из ГИ Српски опстанак Александар Арсенијевић и Душан Милуновић стигли су на гласање у Основну школу Свети Сава у северном делу Митровице.

 

Двојица кандидата појавили су се на гласање са прелепљеним фластером преко уста на којима је писало: „STICKER“.

Радојевић: Да одбранимо слободу говора и слободу кретања

9:15 – Кандидат за градоначелника Северне Митровице Милан Радојевић каже да изборни процес протиче у најбољем реду, упркос тешкоћама које су, како је рекао, имао претходних дана.

„Надамо се да ће се изборни процес завршити у најбољем реду и да ће грађани рећи своје на изборима и да ћемо на изборима одбранити своје право на слободу говора, своје писмо и на слободу кретања“, навео је.

Амбасада САД у Приштини: Одлуке градоначелника утичу на свакодневни живот

9:08 – Амбасада САД у Приштини позвала је грађане Косова да искористе прилику да обаве гласање, како би се њихов глас чуо.

„Општински лидери су важни. Њихове одлуке, било да је давање приоритета школама, радовима на путевима, јавном превозу, прикупљању смец́а или другим пројектима, утичу на квалитет вашег живота сваког дана. Не пропустите прилику да се ваш глас чује“, порука је амбасаде САД у Приштини.

Ракић позвао грађане да изађу на изборе

8:45 – Горан Ракић је рекао да су сва бирачка места отворена на време и да гласање протиче у најбољем реду.

„Грађани општине Северна Митровица су, као што сте видели, јутрос масовно кренули ка бирачким центрима да искористе своје бирачко право и подрже своје кандидате за градоначелника и одборника“, рекао је и позвао грађане који још нису изашли да у току дана то учине, „наравно уз поштовање свих епидемиолошких мера“.

Навео је и да очекује убедљиву победу.

8:00 – Из централне Србије јутрос и ноћас су кренули расељени Срби који имају право гласа, наводи РТС.

Српска листа колективно на гласање

7:55 – Српска листа традиционално иде колективно на гласање, преноси КоССев.

Председник Српске листе Горан Ракић гласао је тачно у 8 часова на једном од бирачких места у Техничкој школи у Северном делу Косовске Митровице.

Одмах затим уз њега је гласао и градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић.

Гласање су обавили и Игор Симић, као и председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, и више десетина грађана, наводи портал КоССев.

7:50 – Гласање протиче без проблема у свих 13 бирачких центара и 30 бирачких места у Грачаници, јавља КоССев.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]