Хроника

Н1: Више десетина Београђана опростило се од трагично настрадалог Сплићанина Матеја Периша. Испраћају присуствовали и патријарх Порфирије, надбискуп Станислав Хочевар, Горан Весић

Штампа
петак, 20. мај 2022.

Више десетина Београђана опростило се у цркви Светог Антуна Падованског у Београду од трагично настрадалог Сплићанина Матеја Периша, младића за којим је Београд, али и цео регион, трагао 139 дана. Испраћају је присуствовао и патријарх СПЦ Порфирије, јавља репортерка Н1. Надбискуп Станислав Хочевар упутио поруке мира, љубави и пријатељства између два народа.

Већ пре 15 сати Београђани су почели да се окупљају у порти цркве Светог Антуна, како би оцу младића, Ненаду Перишу, изразили саучешће.

У 15 сати почела је и литургија, а пред њу се медијима обратио Матејев отац који је искористио прилику да се свим грађанима захвали на подршци протеклих месеци. Ненад Периш се, јавља репортерка Н1, захвалио и полицији и медијима.

Он је истакао да ће Матеј бити сахрањен у Сплиту.

Испраћај је предводио београдски надбискуп Станислав Хочевар, који је претходно упутио поруке мира.

Хочевар је нагласио да му је драго да су се сви Београђани придружили молитви, као и да је Матејев отац Ненад помогао "својом здравом, свестраном рефлексијом да је међу свима нама, па тако и између Србије и Хрватске успостављен један нови однос. Тако гледам на то као на позив да никада међу нама не престане пријатељство, разумевање и љубав", рекао је Хочевар.

Испраћају је, уз велики број грађана, присуствовао патријарх Порфирије, ког су и Хочевар, и Ненад Периш, пријатељски дочекали и поздравили. Међу окупљеним Београђанима био је и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

После испраћаја у Београду, породица је преузела посмртне остатке и кренула пут Сплита.

Подсећамо, Перишу се сваки траг изгубио у ноћи између 30. и 31. децембра, када је под неразјашњеним околностима истрчао из клуба "Готик" у београдској Бетон хали.

После четири и по месеца, пронађен мртав у реци, код Аде Хује.

Нова.рс: Дирљиве речи Порфирија на испраћају Периша – „Матеј ће сигурно бити благословен“

Сандук са телом Матеја Периша након службе изнет је у двориште цркве Светог Антуна где је одржано опело. Након опела, присутнима се обратио патријарх Порфирије, који је рекао да "Христ господ опрости сваком покојном", те да нам "васкрсење Христово открива истину да живот сваког од нас има смисла ако је вечан".

„Драги брате, на сахрани сваког човека изговарам реченицу ‘Христос господ да опрости грехе покојника и настани га’. Васкрсење Христово нам открива тајну истину да свачији живот нема смисла ако је вечан. Сви ми људи знамо да људи око нас умиру и сви се понашамо као да ми нећемо умрети. Тек када нам неко веома близак оде из овог света, ми почињемо озбиљно да се фокусирамо на тајну живота. Да ли сви умиру осим нас или постоји нешто што је једино сигурно, а то је да ћемо отићи из овог света. А онда кроз тачку одласка смисао добија све“, рекао је Порфирије.

„Има ли смисла све ако одлазимо из овог света? Тај одлазак свако доживљава највећим непријатељем. Све је могло да се деси у животу, а није морало. Могли смо данас да пијемо кафу, да се видимо са пријатељем, али смо одложили. Једино сигурно што ће се десити јесте да ћемо сви отићи. Млади Матеј по логици људској, нашој, оца, мајке и сестре, требало је да и данас буде с нама. Али то је логика наша. Није важно када ће неко отићи одавде, него је важно да знамо да ће отићи. Ми имамо своју логику, Бог има своју. Спортисти кад трче, гледају старт и циљ, а ми што се не разумемо само докле је ко стигао. Стићи ћемо сви до циља, знамо, али заборављамо да последњу реч у нашем животу има Бог“, патријатхове су речи.

Он је додао и да је сигуран да ће Матеј бити благословен.

(Н1, Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]