Хроника

МСП Црне Горе: Континуитет неприхватљивог, тешко разумљивог и флагрантног мешања Русије у унутрашње ствари Црне Горе

Штампа
уторак, 31. децембар 2019.

 Црногорско Министарство спољних послова оценило је да се коментаром руског Министарства спољних послова поводом Закона о слободи вероисповести потврђује континуитет "неприхватљивог, тешко разумљивог и флагрантног мешања Русије у унутрашње ствари Црне Горе".

У саопштењу се оцењује да се све то дешава само због тога што је Црна Гора, као самостална и суверена земља донела један правни акт.

"Коментаром Департмана за информације и штампу руског Министарства вањских послова поводом Закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница још једном се, послије извјесног затишја, нажалост потврђује континуитет неприхватљивог, тешко разумљивог и флагрантног мијешања Русије у унутрашње ствари суверене, секуларне, европске државе, чланице НАТО и кандидата за чланство у ЕУ", казали су из црногорског министарства.

Све се то дешава зато што је Црна Гора укинула идеолошки закон стар педесет година и замијенила га законом који је у сагласности са свим познатим међународним стандардима којима се регулише ова област

Они сматрају да се све то дешава зато што је "Црна Гора укинула идеолошки закон стар педесет година и замијенила га законом који је у сагласности са свим познатим међународним стандардима којима се регулише ова област".

Истиче се да је закон у целини усаглашен са мишљењем Венецијанске комисије Савјета Европе, а са њим се сагласиле све верске заједнице и сви њихови представници у Црној Гори осим Српске православне цркве.

Наводи се да се супротно наводима руског МИД-а, усвојеним законом у Црној Гори на демократски начин регулишу сва питања из ове области, укључујући и питање власништва над верским објектима, што не угрожава ничије право на њихово коришћење.

"Надали смо се да су из догађаја из октобра 2016. извучене одређене поуке и да су односи Црне Горе и Русије опрезно и корак по корак кренули нормалнијим током. Коментари руског МИД-а попут овога о коме је ријеч озбиљно угрожавају овакав тренд", поручили су из црногорског Министарства спољних послова.

Министарство спољних послова Русије изразило је озбиљну забринутост због ситуације у Црној Гори настале због усвајања Закона о слободи вероисповести и саопштило да су "јединство и солидарност православног света, као и очување његових вековних темеља кључ за обезбеђивање нормалног развоја друштва".  

"О атмосфери у којој се то догодило сведочи чињеница да је због немира у парламенту приведено 17 посланика опозиционог Демократског фронта, а масовни протести одржани су у неколико градова уз учешће верских и јавних личности, наводи се у саопштењу из Москве.  

Видети још:

МСП Русије: Озбиљно смо забринути ситуацијом насталом у Црној Гори због усвајања "Закона о слободи вероисповести"; Закон омогућава црногорским властима да од СПЦ одузму више од 650 верских објеката и да их предају непризнатој ЦПЦ

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]