Хроника

МСП Бугарске: 13 чланица ЕУ тражи убрзање интеграција западног Балкана, а пре свега отварање претприступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом

Штампа
среда, 12. јун 2019.

 СОФИЈА - Тринаест земаља чланица ЕУ затражиле су убрзање евроинтеграција Западног Балкана, а пре свега отварање претприступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом у јуну ове године, саопштило је данас бугарско Министарство спољних послова.

Тај захтев упутиле су Бугарска, Чешка, Естонија, Летонија, Литванија, Мађарска, Италија, Малта, Аустрија, Хрватска, Словенија, Пољска и Словачка, преноси БТА.

У заједничком саопштењу ове земље су истакле важност проширења ЕУ на Западни Балкан, као кључни инструмент за постизање одрживе стабилности, мира и просперитета.

Како се наводи, све чланице ЕУ позивају се да овог месеца предузму "далековидне, храбре одлуке" које би промовисале континуирани напредак реформи, у складу са стандардима и вредностима ЕУ.

Проширење ЕУ на Западни Балкан остаје један од приоритета Бугарске, наводи се у саопштењу и додаје да су добросуседски односи, регионална сарадња и владавина права "хоризонтални критеријум" за напредак земаља кандидата за чланство.

Додаје се и да земље у региону морају да раде на блиској регионалној сарадњи и правим добросуседским односима.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]